Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

Bitka za Neretvu - Bosanci tuže Bulajića, a on pita gdje je novac

Jadran film bi kao izvršni producent trebao istražiti gdje je završavao novac od prodaje filma televizijama koje su ga prikazivale svih ovih 20 godina, a koji je trebao pripasti producentima, kaže Bulajić
10. ožujka 2013. u 14:46 3 komentara 13 prikaza
Veljko Bulajić portal (1)
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Netom nakon sudske odluke kako je Bitka na Neretvi hrvatski film, iz BIH stiže najava tužbe. 

- To je bosanskohercegovački film, snimljen u produkciji "Bosna filma" iz Sarajeva 1969. godine. Time je Filmski centar Sarajevo i vlasnik filma kao i producentskih prava, kao pravni nasljednik produkcija Sutjeska filma i Bosna filma, usprotivio se Adis Bakrač, direktor JP Filmski centar Sarajevo komentirajući hrvatsko svojatanje za Dnevni avaz

Bakrač najavljuje kako će Filmski centar Sarajevo podići tužbu protiv Bulajića zbog nezakonitog prisvajanja filma kao i nezakonite prodaje filmova "Bitka na Neretvi" i "Kozara".

- Ta prva su nesporna i pripadaju BiH. Kada su u pitanju prava autora, ona su regulirana Zakonom o autorskim pravima i ne zadiru u pravo vlasništva i producentska prava filma. Filmski centar Sarajevo je u protekle dvije godine radio na restauraciji filma  tako da će gledatelji u BiH, ali i šire, moži vidjeti u HD formatu, pojasnio je. 

Sam Bulajić za Dnevni je avaz komentirao kako se film našao u međuprostoru potpuno međunarodno nezaštićen te da nitko nikome ne oduzima prava. 

- Ja sam se kao autor odlučio uz konzultaciju s pravnim službama i s Komisijom UNESCO-a da se ovo djelo tretira kao film hrvatske kinematografije, kazao je Bulajić pojašnjavajući da da je izvršni producent i organizator produkcije Jadran film te da je logično da bude praćen kao autorsko djelo ovog filmskog centra. Dodao je još i kako to ne znači da Bosna nije sudjelovala u stvaranju filmskog klasika. 

Nakon što su bosanski portali objavili priču, specijalno za Večernji list Veljko Bulajićje rekao:

- Mene kao autora prije svega zanima tko će od ubranih sredstava osigurati kvalitetne kopije filma, što je primarna obveza prikazivača prema gledateljima. Jadran film bi kao izvršni producent trebao istražiti gdje je završavao novac od prodaje filma televizijama koje su ga prikazivale svih ovih 20 godina, a koji je trebao pripasti producentima. Možda sam mojom inicijativom uznemirio neke od onih koji su trgovali filmom dok njegova prava nisu bila regulirana. Sada je situacija nova, jer je film autorski postao djelo hrvatske kinematografije, a takav će biti prikazivan i na značajnim filmskim manifestacijama u inozemstvu, što je dobilo apsolutnu podršku svih autora filma.

>>Bulajićeva 'Bitka na Neretvi' i službeno postala hrvatski film

>>Reakcije u Srbiji na vijest kako je 'Bitka na Neretvi' hrvatski film

VIŠE PUTA ZABRANJENI
Masoni su u Hrvatsku došli u 18. stoljeću, a trenutno ih je 800
Valamar
Dobar posao u Valamaru
Ako volite ljude, kao animator u hotelu uopće nemate osjećaj da radite. To je posao mojeg života
  • sestrićna:

    takvi filmovi s nadnaravnim moćima su smijeh živi--

  • Spezispezi:

    Autor bi trebao pojasniti tko su BOSANCI iz njegova naslova. Bosanac je pripadnik regionalne skupine, sjevernog dijela države BiH, ali samo jednog dijela tog regiona, dok u tekstu autor miješa taj pojam s pojmom BiH.

  • Fedele:

    Film koji jje smišljen u Beogradu, ne bi smo trebali svojatati. Bolje je da šutimo !