Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA OPASNOST

Nova drama pod Tornjem: Fiba sada želi Cibonu izbaciti i iz ABA lige!

14.05.2013., KC Drazen Petrovic, Zagreb - Kosarkaska Liga za prvaka, 14 kolo, KK Cibona - KK Cedevita.Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
23.07.2014.
u 11:15

Da bi se klub izvukao iz Fibinih okova, ovog ljeta mora platiti oko milijun eura...

Kad je već odlučio zauzeti se oko toga da Cibona ne ode u klasični stečaj, odnosno da ne dođe do gašenja kluba, a bila je vrlo blizu toga, Milan Bandić morat će se dodatno potruditi oko novog problema vezanog uz nekad veliki hrvatski klub. Ako ne želi biti označen kao gradonačelnik koji je veliki sportski brend pospremio u ropotarnicu povijesti.

Ovih je dana na tri adrese stigla odluka Svjetskog košarkaškog saveza (Fiba) o tome kako Cibona ne može igrati međunarodna klupska natjecanja (Euroliga, Eurokup) od kojih je, zapravo, sama odustala jer to financijski ne može podnijeti. Tu odluku primili su Hrvatski košarkaški savez, Košarkaški klub Cibona, ali i ured ABA lige i tu se, čini se, nazire prijepor.

ABA nije članica Fibe

Naime, Fiba očito i regionalnu ligu smatra međunarodnim natjecanjem, što je i logično s obzirom na to da je riječ o natjecanju koje čine klubovi iz osam zemalja. Dakle, po toj logici Ciboni prijeti eliminacija iz ABA lige.

No, ako to Hrvatski košarkaški savez, a posebice vodstvo ABA lige protumače drugačije, jer se ABA liga udomaćila, za Cibonu ima nade. Uostalom, ABA liga nije članica Fibe, već takozvanog Uleba, udruženja koje vodi Euroligu i Eurokup, pa su tu moguće i drugačije interpretacije.

Dakako, o svemu tome neće se raspravljati ako zagrebački klub po ubrzanom postupku plati Fibi 7,3 milijuna kuna jer upravo toliko duguje četvorici svojih bivših igrača (Tomasu, Markoti, Giričeku, Vrbancu) koji su odlučili utjerati dugove preko Svjetskog košarkaškog saveza. Uostalom, to je nešto što Cibona mora riješiti prije ili kasnije jer s takvim utegom (a kamate će rasti) neće moći plivati ni u jednom natjecanju pa će se prije ili kasnije doslovce ugušiti.

Neigranje regionalne lige za Cibonu bi bilo sudbonosno. Priznaje to i direktor Cibone Domagoj Čavlović.

– Nama je to domaće natjecanje i nadam se da će ga takvim protumačiti i nacionalni savez i ABA liga. S obzirom na to da se još raspravlja o budućnosti kluba, nama treba prostora, ali i pomoć sa svih strana. Budu li pak oko toga tvrdi stavovi, tko zna što će s klubom biti.

Pitamo Čavlovića, zar nije počela predstečajna nagodba?

– Ako nas ovo sada stisne, postoje neke zakonske neminovnosti koje nas mogu natjerati na klasični stečaj, odnosno gašenje kluba. Ako je račun kluba u blokadi 60 dana, ja kao odgovorna osoba 61. dan imam zakonsku obvezu da pokrenem stečaj, a u tom slučaju svi vjerovnici neće moći dobiti ništa, dok bi u procesu pod kontrolom državnih institucija dio dugova ipak dobili.

Želimo oživiti klub

Dakle, očito se i od vjerovnika očekuje određena popustljivost?

– Mi ovo sami nećemo moći riješiti, trebamo pomoć i onih kojima smo dužni, ali i Saveza i vodstva ABA lige. Ako mi ne igramo ABA ligu, imat ćemo manje prihode pa se nećemo moć ni odblokirati, a kamoli krenuti u rješavanje dubioza. A mi stvarno imamo želju oživiti klub pa koliko god godina za to trebalo – ističe direktor Čavlović.

>>Nanoviji prijedlog - Cibona ide u predstečaj. Dug nije 100, nego 20 milijuna kuna?

Komentara 13

ZU
zuba
11:37 23.07.2014.

...uz nekad veliki hrvatski klub???Ne kuzim ovu izjavu...a koji je to klub trenurno veći???

ZV
zeljko.visnic
14:35 23.07.2014.

zaštokukati za cibonom koliko je propalo poduzeća sa tisućama radnika i nitko nije kukao,a košarkaši će se prodati jedino oni koji su ih doveli do toga ostaju bez zlatne koke.

CP
Cviet Prigorja
13:49 23.07.2014.

Poslovnjaci, političari, športaši, kulturnjaci, estradnjaci, novinari garantiraju da je rješenje hrvatskih problema u Regionu !!! Pa kako onda ta Cibona koja blista u Regionu, pa da je u takvim problemima. Tko vas bre zavede? Hrvatska je bila premala za takveve veličine, a sad se treba vratiti poslije "šimeckog" dobivenog na Balkanu. Pa nek propadne, propali su i puno važniji sustavi, svejedno živi Zagreb i Hrvatska. Cibona, jaka stvar, koga je to briga?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije