Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Restrukturiranje

HŽ Putnički prijevoz smanjio troškove zaposlenika za 30 milijuna kuna

dražen ratković
Marko Lukunć/PIXSELL
21.03.2014.
u 12:32

Nastavit će se proces smanjenja broja radnika dobrovoljnim odlaskom iz društva te određivanjem tehnološkog viška radnika, kaže Ratković.

Danas je potpisan 1. dodatak Kolektivnom ugovoru HŽ Putničkog prijevoza kojim je Uprava u dogovoru sa socijalnim partnerima smanjila troškove zaposlenika za 20 milijuna kuna, priopćeno je iz HŽ Putničkog prijevoza.

Potpisivanje Dodatka Kolektivnom ugovoru nastavak je provedbe Programa restrukturiranja čiji je cilj racionalizacija cjelokupnog poslovanja tvrtke. Dogovoreno je smanjenje plaća radnika za 6, 8 i 10 % u bruto I iznosu. Najveće smanjenje odnosi se na radnike koji imaju najviše plaće.

Radnicima koji obavljaju poslove zbog kojih dobivaju naknadu za pripravnost kod kuće, naknada je prepolovljena sa 15 % na 7,5 %. Također, smanjeni su izdaci za sindikalne dužnosnike, povjerenike i koordinatore.

Skraćen je otkazni rok te je smanjena maksimalna otpremnina za redovan otkaz ugovora o radu s maksimalnih 160.000,00 kuna na 100.000 kuna. Također, radnik koji odbije ponudu izmijenjenog ugovora o radu ima pravo na 50 % navedene otpremnine, a najviše do 50.000 kuna.

- Podsjetimo, 31. listopada 2013. potpisan je Kolektivni ugovor HŽ Putničkog prijevoza temeljem kojeg nisu isplaćeni regres, božićnica i uskrsnica u 2013., a neće biti isplaćeni ni u i 2014. Time je HŽ Putnički prijevoz u dvije godine uštedio dodatnih više od 10 milijuna kuna, tvrde iz tvrtke.

- Nastavit će se proces smanjenja broja radnika dobrovoljnim odlaskom iz društva te određivanjem tehnološkog viška radnika kao rezultat redefiniranja poslovnih procesa i investicijskih ulaganja. Važno je naglasiti da se u sklopu Programa restrukturiranja ne provodi samo racionalizacija, već HŽ Putnički prijevoz i investira u novi vozni park odnosno u 44 motorna vlaka te u novi integralni sustav prodaje karata u unutarnjem i međunarodnom prijevozu s ciljem pružanja kvalitetne usluge, povećanja broja putnika i prihoda – zaključio je Dražen Ratković, predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza.

>>'Nema alternative za otpuštanja. U HŽ Cargo ima veliki višak radne snage'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije