Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hajdaš Dončić:

'Nema alternative za otpuštanja. U HŽ Cargo ima veliki višak radne snage'

Hajdaš Dončić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
27.02.2014.
u 12:06

- Pozivam dio sindikata koji štrajka, jer ne štrajkaju svi, da ponovno sjednu za stol s upravom i da razgovaraju jer svima mora biti u interesu da HŽ Cargo opstane - rekao je ministar prometa.

Sindikalci iz HŽ Carga tvrde da imaju plan prema kojem bi broj otpuštenih radnika mogao biti puno manji. Ima li alternativnog rješenja pitali smo resornog ministra prometa Sinišu Hajdaša Dončića.

- Gledajte, nema alternative. To sam već davno rekao. Nažalost, kada se HŽ Cargo uspoređuje sa drugim kompanijama koje godišnje prevezu isti obujam tereta, ima višak radne snage. I to vrlo veliki višak. Nama je u interesu da Cargo kao tvrtka opstane i tu se moramo držati svih pravila tržišnog natjecanja i pravila restrukturiranja. Pozivam dio sindikata koji štrajka, jer ne štrajkaju svi, da ponovno sjednu za stol s upravom i da razgovaraju jer svima mora biti u interesu da HŽ Cargo opstane. Dobro je da postoji željeznički fond. Ako radnici ne odaberu poticajnu otpremninu, oni mogu do tri godine biti u željezničkom fondu, a tih tri godine je dovoljno da se prekvalificiraju i nađu neko novo radno mjesto - rekao je ministar Hajdaš Dončić i dodao da nije sve tako crno u sustavu Hrvatskih željeznica.

Kao veliki uspjeh naveo je nabavku 44 nova vlaka HŽ Putničkog prijevoza, a pohvalno je govorio i o HŽ Infrastrukturi. - Vlakovi su kod nas vozili 30 kilometara na sat, a zadnje prave investicije u željeznice dogodile su se zapravo još u Austro-Ugarskoj - rekao je Hajdaš Dončić i još jednom podsjetio da je HŽ Infrastruktura pokrenula veliki investicijski ciklus za dio kojeg je već osiguran novac.

>>Radnici HŽ Carga i željezničari danas u prosvjedu

Komentara 4

ĆA
ćaćaća
12:55 27.02.2014.

najuspješnija vlada u otuštanju..a da ih zovemo otpust vlada?

Avatar catalyst
catalyst
12:30 27.02.2014.

Ako postoji višak radne snage u bilo kojoj firmi treba kazniti onoga koji je zapošljavao previše, a radnike preraspodjeliti ili zbrinuti, a prije toga testirati tko može i zna obavljati posao koji rade a tko ne može. To se svesve može napraviti bez problema.

DU
Deleted user
14:28 27.02.2014.

bacaj to sve na burzu,nije to 45g nema radnickog samoupravljanja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije