Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istječe rok

Agrokor zasad ima 70 posto dionica?

06.02.2013., Zagreb - Agrokor, Ivica Todoric predsjednik Agrokor koncerna i Rick Weilens, predsjednik Uprave NineSigma za Europu potpisali ugovor o suradnji. Photo:
Foto: Robert Anić/PIXSELL
28.08.2014.
u 12:05

Mercator je prvo polugodište ove godine završio sa 1,3 milijarde eura prihoda od prodaje i 11,8 milijuna eura dobiti

Prema neslužbenim informacijama, koje je jučer objavio slovenski poslovni list Finance, od objave za preuzimanje 47% ili 1,76 milijuna preostalih dionica Mercatora koncern Ivice Todorića dosad je stekao nešto više od 40% udjela u kapitalu malih dioničara slovenskog trgovačkog lanca.

To znači da Agrokor, koji je za dionice Mercatora ukupno osigurao 324 milijuna eura, sada ima oko 70% udjela u Mercatoru, a kako ponuda od 86 eura po dionici istječe u ponedjeljak, iz Financa tvrde da će Agrokor teško dostići 90-postotno vlasništvo nad Mercatorom, koje bi mu pomoglo da samostalno odluči i o povlačenju njegovih dionica s burze.

Najveći dio, oko 17%, među preostalim dioničarima drže hrvatski "mirovinci": AZ fond, PBZ Croatia osiguranje i PBZ Plavi, skriveni pod skrbničkim računima. AZ navodno nema namjeru prodati dionice jer ih je prijašnjih godina kupovao po dvostruko višoj cijeni.

Mercator, u kojemu nadzor nad poslovanjem na skupštini koncem tjedna preuzima Agrokor, na Ljubljanskoj je burzi pak objavio da je u prvoj polovici 2014. ostvario 1,3 milijarde eura prihoda od prodaje i dobit od 11,8 milijuna. Prihod je u skladu s planovima i 4% manji nego u lanjskom prvom polugodištu što je posljedica krize i promijenjenog ponašanja kupaca, priopćili su iz Mercatora te istaknuli kako su proveli uspješan program financijskog restrukturiranja koji će omogućiti stabilnije poslovanje. Ostane li u Mercatoru približno ista ponuda kakva je bila dosad, pad opsega prodaje te postotka slovenskih kupaca koji u njemu više neće kupovati bit će zanemariv, kazao je za Finance Andraž Zorko iz Valicona.

>>Konzum i Mercator oglasili prodaju ili davanje u zakup 95 prodavaonica

>>Ivica Todorić prihvatio izazov! Pogledajte kako se zalio ledenom vodom

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije