Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAVNO PISMO

Ana Lederer: Ministrice, ako nam uzimate HNK, uzmite i račune!

Ana Lederer
arhiva VL
07.02.2013.
u 12:13

Intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Ana Lederer uputila je ošto javno pismo ministrici kulture RH Andrei Zlatar Violić, koje na vecernji.hr prenosimo u cijelosti

U petak 1. veljače 2013. na web stranici Ministarstva kulture RH objavljen je skandalozni Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o kazalištima sastavljen s jedinim ciljem - oduzimanja bilo kakvog prava suodlučivanja i upravljanja gradu Zagrebu, 49% suvlasniku Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. I to jedino Zagrebu jer se ne dira u druge kazališne institucije širom Hrvatske.

U godinu dana koliko je na vlasti, ministrica kulture prof. dr. sc. Andrea Zlatar Violić pokazala je potpuno neznanje i nesnalaženje u resoru kojemu je na čelu, ali je zato pokazala iznimnu umješnost u političkom i nepotističkom instaliranju stranačkih kolega i prijatelja na budžetske plaće, posve ignorirajući standarde i mišljenja struke.

Počela je smjenama u nizu hrvatskih kulturnih institucija koje su odjeknule u javnosti, a izbori se pokazali lošim. Da se ne radi o slučajnosti, potvrđuje identičan način obračunavanja s neistomišljenicima u vlastitom ministarstvu – smjena pa vraćanje savjetnika Živkovića, neobjašnjena smjena pomoćnika Uzelca i tako dalje.

Budući je ministricu kulture važeći Zakon o kazalištima sprječavao da brzopotezno političkim dekretom instalira svoga kandidata na čelo zagrebačkoga HNK, čime je više mjeseci blokirala zakonito imenovanje intendanta HNK-a, sada je odlučila ozakoniti svoje političko nasilje!

Suprotno očekivanjima hrvatskih kazalištaraca da se novim Kazališnim zakonom stvore pretpostavke za prijeko potrebno restrukturiranje hrvatskoga kazališta, ministrica nudi prijedlog koji se isključivo odnosi na proceduru izbora intendanta HNK u Zagrebu i minoriziranja uloge Kazališnog vijeća.

Ministričin prijedlog izmjena i dopuna Zakona o kazalištima prije svega nije sukladan temeljnim načelima Ustava Republike Hrvatske: načelu razmjernosti, jamstvu na slobodu kulturnog i umjetničkog stvaralaštva i zajamčenom prava na lokalnu i regionalnu samoupravu. U slučaju donošenja takvoga Zakona o kazalištima pokrenut ću odgovarajući postupak pred Ustavnim sudom Republike Hrvatske.

Ocjenjujući potrebna sredstva za provedbu ovoga Zakona ministrica navodi kako „nije potrebno osigurati dodatna financijska sredstva u državnom proračunu RH“, čime ponovno obmanjuje ne samo hrvatsku javnost nego i Vladu RH. Kršeći Ustavom zajamčena prava na lokalnu i regionalnu samoupravu, Zagreb bi tako postao jedini hrvatski grad koji je isključen kao partner u ingerencijama kako izbora intendanta, tako i donošenja svih bitnih odluka vezanih za funkcioniranje Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Preostala bi mu samo obaveza da u jednakoj mjeri financira rad HNK, a da o trošenju i druge polovice novca potrebnog za funkcioniranje HNK sada odlučuje netko drugi.

Kada se 2006. g. donosio Zakon o kazalištima upravo je zagrebački SDP inzistirao da grad Zagreb, kao suosnivač i suvlasnik koji financira HNK u Zagrebu s 49% sredstava odnosno 48 milijuna kuna, aktivno sudjeluje i u izboru čelne osobe institucije, što je u konačnici uvaženo i to u vrijeme kada je na nacionalnoj razini bila vlast druge političke orijentacije.

Stoga su ministričine izjave kako „Bandić neće odlučivati o intendantu“ puko politiziranje, budući da namjerno izostavlja ključnu činjenicu kako je gradonačelnik u dva natječaja samo potvrdio prethodno mišljenje struke, odnosno Kazališnog vijeća.

Ukoliko je uopće u stanju trezveno razmišljati, pretpostavljam da je ministrica kulture za provođenje svoje samovolje osigurala novih 48 milijuna kuna koje je dosad osiguravao Grad Zagreb. Nadam se da će Vlada RH i uvaženi saborski zastupnici prepoznati stvarne razloge za isključivanja Grada iz procedure izbora intendanta i ovakav prijedlog odbiti kao suvišan i proizvoljan.

Otvorenim pismom hrvatsku javnost želim upozoriti na politički voluntarizam ministrice kulture prof. dr. sc. Andree Zlatar Violić, koja je ponudila posve osoban, uvredljiv i protuustavan Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o kazalištima, o kojemu ne bi ni trebalo detaljno raspravljati već ga u cijelosti odbaciti kao izravan čin diktature i bahatosti u kulturi, području koje bi upravo trebalo biti mjesto tolerancije i dijaloga.

S poštovanjem,

Dr.sc. ANA LEDERER

Intendantica HNK u Zagrebu

 

U Zagrebu, 07. veljače 2013.

Komentara 10

HO
horok
19:44 07.02.2013.

Demokracija znači procedura i igra prema pravilima. Postavljena politički Lederer će biti smjenjena politički, dakle, nema demokracije niti prije niti danas. Sve u svemu velika razočaranja. Da Božo Biškupić nije u godinama trebalo bi zamoliti ga da se vrati, tek sada se vidi da je on sasvim solidno i uspješno obavljao svoj posao.

MK
Matija_K
07:56 08.02.2013.

Na Aidi nije bilo nezapamćenog negodovanja. Publika je aplaudiralia svima osim redatelju. I to manji dio publike.

DU
Deleted user
16:08 07.02.2013.

da ministrica..... kod nas svašta može sjesti u ministarsku fotelju... sad mi je ipak jasnije zašto se nije pojavila na godišnjici Stilskih vježbi... naporno valjda radi na tome kako "srediti" HNK u Zagrebu.... umjesto da je došla i poklonila se Kvrgić i Margitić kako i zaslužuju... ma tko je ona uopće?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije