Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastavljanje vlade

Sedam od osam manjinskih zastupnika potpisalo podršku Milanoviću

manjinci
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
25.11.2015.
u 17:15

Ermina Lekaj Prljaskaj nije bila dostupna za izjavu, a činjenicu da im nije potvrdila kako će nastupati zajedno s ostalim manjinskim zastupnicima u Klubu nacionalnih manjina tumače kao potvrdu da ne želi biti članica Kluba

Sedam od ukupno osam zastupnika nacionalnih manjina u srijedu je dalo potpis podrške Zoranu Milanoviću da pokuša sastaviti vladu, a jedina koja nije potpisala takvu izjavu je zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj.

 – Mi smo se dogovorili da ćemo dati podršku koaliciji Hrvatska raste, odnosno mandataru Zoranu Milanoviću – rekao je novinarima zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi, nakon sastanka Kluba nacionalnih manjina u Saboru. 

Potvrdio je kako se sastanku nije odazvala zastupnica albanske manjine.

 – Ona je bila pozvana, a za sve ostalo pitajte nju – kazao je Kajtazi.

Rekao je i da su izjave o potpori Milanoviću sedmorica zastupnika potpisala danas, a sutra će njihovi potpisi biti priloženi ostalima koji podržavaju koaliciju Hrvatska raste i odneseni na konzultacije kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. 

Ermina Lekaj Prljaskaj nije bila dostupna za izjavu, a činjenicu da im nije potvrdila kako će nastupati zajedno s ostalim manjinskim zastupnicima u Klubu nacionalnih manjina tumače kao potvrdu da ne želi biti članica Kluba. 

Zbog toga tumače kako više ne vrijedi ni njezin potpis na zajedničkom programskom dokumentu otprije desetak dana na temelju kojega će manjinski zastupnici pregovarati o sporazumu s mandatarom, kada on bude određen. 

U Klubu neslužbeno tumače i da su potpisi Milanoviću tek prethodni potpisi s kojima će on zatražiti od predsjednice da mu povjeri mandat za sastavljanje vlade, a da će se tek nakon utvrđivanja mandatara razgovarati o usuglašavanju programa. 

S vlastitih 56 osvojenih zastupničkih mandata, tri IDS-ova, jednim mandatom reformista te današnjim potpisom "manjinaca", SDP-ova koalicija Hrvatska raste trenutno uživa potporu ukupno 67 izabranih zastupnika. 

Za dobivanje mandata za sastavljanje vlade po Ustavu je potrebna potpora natpolovične većine svih izabranih zastupnika, odnosno njih 76.

>> Milanović računa na 68 zastupnika, a Karamarko na 'više od 59'

Komentara 167

AU
aufwiedersehen
18:11 25.11.2015.

apsolutno sam za to da manjine imaju sva prava, ali sam isto tako apsolutno protiv da manjine na ovakav način sudjeluju u vlasti. treba pod hitno mijenjati izborni zakon jer kod nas se već događalo da manjine odlučuju o premijeru i to je dovelo do toga da je ustupcima raznim manjinama, a pogotovo srpskoj, da oni koji su ubijali po Hrvatskoj imaju veća prava od nas Hrvata. sramotno je i žalosno da mi u našoj zemlji moramo gledati likove kao pupovac ili stanimirović i da se vladajući takvima prodaju, primjer ćirilice u Vukovaru gradu heroju to najbolje dokazuje, kada gledam i čitam naše medije oni kao da se uređuju u beogradu. ova zemlja se nažalost samo zove Hrvatska, ali u njoj se Hrvate ništa ne pita.

Avatar TvojUjko
TvojUjko
17:32 25.11.2015.

Samo Hrvati imaju dve- tri manjine u vlastitoj državi, koje ne podnose Hrvate , domoljublje, Hrvatsku državu i sve što ima veze s šahovnicom...ćive tu ,a mole da sunce sija u Srbiji.......

DU
Deleted user
17:31 25.11.2015.

Bravo Ermina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije