Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrijeme obećanja

Političari su se silno trudili da nastavimo rubriku predizborni biseri. Pa evo ih!

kolaž
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/7
25.10.2015.
u 21:49

Gordan Maras se silno trudio da nastavimo rubriku u kojoj izvrgavamo javnom ruglu uvrnute načine dobivanja glasova birača. Ono pak što je Milijan Brkić izrežirao na skupu Domoljubne koalicije u Osijeku s krunicama neukusno je smjestiti pod ovu temu. Ne ponovilo se!

Uredništvo Večernjeg lista nije planiralo da "Predizborni biseri" budu stalna rubrika. Štoviše, zamisao je bila da tekst pod tom egidom objavljen prije tjedan dana bude i posljednji jer se očekivalo da nam političari više neće "dopustiti" da ismijavamo njihova obećanja i sve druge uvrnute načine pridobivanja glasova birača. Ali opet su nam dali gušta silno se trudeći da nas impresioniraju svojim "biserima" tako da smo podlegli tim pritiscima. Osobito HDZ, ali i "ženski" SDP, najljepše izborne "bisere" poklonili su svojim ženama koje bi im trebale uzvratiti barem kroz preferencije na izborima. Pri čemu trebaju cijeniti što su to postigli kršeći zakon.

Bez špekulacija o Glavašu

Što li je sve Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta, izgovorio u intervjuu Jutarnjem listu kako bi dobio titulu "bisera". Prvo se raspričao o političkoj odbojnosti dvoje HDZ-ovih kandidata pod istragom, da bi već nakon nekoliko pitanja zaboravio što je govorio i na pitanje o poslijeizbornoj suradnji s Milanom Bandićem i Branimirom Glavašem lakonski uzvratio: "Ne bih dalje špekulirao, vidjet ćemo kada vidimo rezultate i kada vidimo tko želi da Hrvatska i dalje raste". Uopće ne sumnjamo da Glavaš to želi kao i Božidar Kalmeta ili Josipa Rimac. Ali, kad su postizborne koalicije u pitanju, Marasu i društvu očito, bude li potrebe da dođu na vlast, neće smetati ni nepravomoćna osuda za ratni zločin ni postrojavanje "crnokošuljaša". Potonje je "biser" samo po sebi sve i da su to pred Saborom mogli izvesti i naši branitelji.

Zatim je Maras nametnuo temu koje se SDP jedva riješio, gdje je tko bio 1991. godine, pa još goru – tko je kakvu "školu" prošao. Ničim izazvan počeo je uspoređivati dvojicu domovinskih junaka na različitim političkim stranama. I to se usudio on koji je u Zagrebu obilazio Kulušić i Saloon dok su pet-šest godina stariji Ante Kotromanović i Damir Krstičević ratovali i za njegovu bezbrižnost. Maras je kao "najcrnji desničar" ideološki prizemno pokušao poniziti ratnog zapovjednika generala Krstičevića, kazavši: "Razlika između njih dvojice jest ta da je Kotromanović veliki ratnik koji je ratovati naučio u Domovinskom ratu, a učio je i od generala Gotovine. Za razliku od njega, Krstičević je vojne vještine učio od JNA", rekao je Maras u kontroliranim uvjetima, jer je to još jednom pročitao i autorizirao. Što govori o njegovu umišljaju u besramnom politiziranju.

I tu nije kraj. Zbog "nepotrebne usporedbe dvojice naših ratnih junaka" na Facebooku se sutradan ispričao svim bivšim pripadnicima JNA koji su u ratu prešli u Hrvatsku vojsku. I umjesto da se tu zaustavi, izborni "ratnik" SDP-a stao je tumačiti generalu da se sada bori za zlo.

Ono pak što je Milijan Brkić izrežirao na skupu Domoljubne koalicije u Osijeku s krunicama i mladom heroinom Enom Šarac koja ima hrabrosti i energije boriti se i za ostale teške bolesnike, čak je neukusno smjestiti pod ovu temu. Premda su neki bili iskreno ganuti kad je Brkić "spontano" na pozornici djevojci u ruku dao krunicu, koju je ona stavila oko vrata Tomislavu Karamarku, a on onda za nju iz džepa izvadio krunicu koju je posvetio sv. Ivan Pavao II., takvo političko iskorištavanje vjerskih osjećaja i emocija nikad se više ne bi smjelo ponoviti. Sve je začinjeno ovacijama: "Pobjeda". Čija i nad kime!? Želju Ene Šarac da upozna Karamarka moglo se ispuniti diskretnije i primjerenije.

Kampanja u školskoj menzi

Domoljubna koalicija na čelu s Rimac i Brkićem počela je kampanju voditi po školama!? U studentskom kompleksu Visoke škole u Virovitici objedovali su sa studentima koji su im se, tvrde, požalili na neispunjeno obećanje o radnim mjestima zbog kojeg "svaki tjedan netko od nas tko je završio studij, napusti Hrvatsku..." Baš! A Željko Jovanović u Rijeci reče: "Stvaramo 500 radnih mjesta svaki tjedan (...) a samo ove godine zaposleno je 84.655 mladih". I Boris Lalovac, socijaldemokratski "deus ex machina", obilazi Hrvatsku obećavajući i ukidanje porezne stope od 40 posto, premda malo tko zna što je to. U Kastvu je prigodno naglasio kako je ta mjera dobra i za mlade znanstvenike, vjerojatno one koje je zaposlio Jovanović.

Ni predsjednici države nije trebala objava na Facebooku, a kad smo već kod uloge onih koji bi trebali biti neutralni, i guverner HNB-a mogao je šutjeti u kampanji umjesto da svoje riječi izlaže tumačenju kako kome paše, tim više što mu je premijer prijatelj, pa naslov u Novom listu kaže: "Guverner Vujčić: Hrvatska raste".

>>SDP gubi partnere zbog Glavaša?

>> Milanović: Želimo drugi mandat – ne iz inata, nego da služimo svojoj domovini

Komentara 101

DO
dominix
22:03 25.10.2015.

Bilo kuda udba svuda i nema demokracije bez lustracije.

ME
mek
22:06 25.10.2015.

Ima li većeg bisera od SDP i ostatka kukurikavaca a što je previše, previše je, U svojem mandatu nas je zadužio do najniže europske ocjene vjerodostojnosti, a sada još troši nemilice na svoje nesposobnosti i još više na predizbornu kampanju, pa to je bez granica besramno!

SI
signum88
22:10 25.10.2015.

Još samo 360 sati...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije