Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Loša taktika

SDP gubi partnere zbog Glavaša?

glavaš
Foto: Anto Magzan/Pixsell
24.10.2015.
u 20:20

Koliko će biračima ljevice biti prihvatljiva suradnja s HDSSB-om, ovisit će o Karamarku

Potpuno je jasno da će izbori pred nama biti jako tijesni i da će doslovce svaki mandat vrijediti zlata. Iz te je perspektive jasno i zbog čega je izostala žestoka osuda premijera i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića na nedavno postrojavanje Slavonske sokolske garde HDSSB-a pred Saborom prilikom predaje stranačkih lista Državnom izbornom povjerenstvu.

Za svoj dom

Za premijera je marširanje crnokošuljaša na Markovu trgu na čelu s nepravomoćno osuđenim za ratni zločin Branimirom Glavašem operetna manifestacija.

– Dok oni ne budu nasilni i dok je to neka komična parada, baš me briga – kaže premijer.

Očito je da Milanović računa i na HDSSB-ovu podršku nakon izbora. Za njihovih tri do pet sigurnih mandata spreman je i svoju socijaldemokratsku partiju povezati sa strankom kojoj je parola “Za svoj dom”.

Međutim, u tom slučaju na neke druge potencijalne partnere može zaboraviti. Prije svega IDS koji, kao i HDSSB u Slavoniji, u Istri gotovo sigurno osvaja svoja tri mandata.

– Nama je koalicija sa SDP-om prihvatljiva i priželjkujemo je nakon izbora. Ali odluka je na Milanoviću da vidi jesu li mu prihvatljivi crnokošuljaši. Mi za istim stolom ne možemo biti – poručio je Boris Miletić, predsjednik IDS-a. Pita se što stranci u demokraciji treba nekakva garda i poručuje da je vrijeme da se jasno kaže što je što.

– IDS je spreman podržati SDP-ovu vladu, ali SDP mora raščistiti s HDSSB-ovim crnokošuljašima – kaže Miletić.

Istog je stava i Mirela Holy, koja je više puta kazala kako ne planira ulaziti u koaliciju sa SDP-om, ali ako mandati ORaH-a budu presudni da se ne ide na nove izbore, spremna je dati podršku, ali samo lijevim opcijama. Dakle, nikakva suradnja, kaže, s HDSSB-om ne dolazi u obzir.

– SDP reagira na desničarenje kod HDZ-a, ali kod HDSSB-a ne jer mu trebaju. Meni je to strašno. Tu od socijaldemokracije nema više ni “s” – kaže Holy.

Da ne postoji aranžman u kojem bi išao s Glavašem, tvrdi i bivši predsjednik Ivo Josipović, a danas čelnik Naprijed Hrvatska.

– Nemojmo biti naivni. Glavaš neće Milanovića podržati zato što ga voli. Neće to biti samo dizanje ruku u Saboru. Ja na istom popisu s HDSSB-om ne mogu biti – kaže Josipović.

Vojislav Stanimirović, šef SDSS-a, pak kaže da mu je teško reći bi li mu bila prihvatljiva koalicija sa SDP-om bude li u igri s njima HDSSB jer je njima kao manjincima teško biti u opoziciji.

– U opoziciji bismo onda bili zajedno s HDZ-om, a to nam je tek neprihvatljivo. Iako je i suradnja sa HDSSB-om vrlo teško prihvatljiva.

Plašenje birača

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da o šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku ovisi koliko će biračima SDP-a biti prihvatljiva suradnja SDP-a i HDSSB-a. Naime, nastavi li plašiti birače ljevice, onda će im biti prihvatljivija suradnja SDP-a i HDSSB-a nego dolazak HDZ-a na vlast i okretanje od SDP-a.

>> Milanović: Želimo drugi mandat – ne iz inata, nego da služimo svojoj domovini

Komentara 61

DU
Deleted user
20:37 24.10.2015.

Kako je Miky na ovo tolerantan.......u svako drugo doba osim u ovo nategnuto izborno....i on i Pusava bi vrištali o stranačkim vojskama ali sad i oni i Babe i Gong....i dokumenta i Hrvatska televizija šute i šute ko zaliveni....kako stete prozirni...kako ste prozirni!

Avatar johny21
johny21
20:53 24.10.2015.

SDP gubi glasove zbog svoje politike, a ne Glavaša, Oraha itd...

Avatar dalmos Zadar
dalmos Zadar
21:13 24.10.2015.

Ovo su najobicniji propagandni tekstovi koi u biti su bezvezni jer ucinak im je ravan 0.Po ovim skupovima se vidi koliko je jak HDZ da uopce i nema neku konkurenciju izuzev propagande,HDZ je organizirana stranka i drugo narod je uz HDZ..ovo su izmisljene ankete bez ikakve svrhe jer sve je vec procitano,8.11. HDZ je pobjednik i to ubjedljiv pobjednik i uopce mu netrebaju vise nikakve dodatne koalicije,,,mora se sa tim pomirit i partija ali i ovi partijski mediji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije