Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ORBAN POTVRDIO: PRODAJEMO INU

Vladin plan: zbog loših rezultata i neulaganja MOL-a ruše cijenu Ine

Orban, Plenković
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
03.02.2017.
u 21:07

Mađarski ministar vanjskih poslova u intervjuu je rekao da je suradnja RH i MOL-a politički neodrživa i da nema druge nego je okončati

Mađari su sada potpuno dali do znanja da žele prodati MOL-ov udio u Ini, ali i posve je jasno, što je i očekivano, da im je glavni uvjet cijena MOL-ova paketa u Ini.

Jasno je to iz izjava mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Szijjarta u intervjuu mađarskom tjedniku Figyelo, a da je MOL spreman prodati Inu potvrdio je i premijer Plenković nakon što je danas na marginama neformalnog sastanka na vrhu zemalja članica EU na Malti razgovarao s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

– Još smo jednom iskazali spremnost da riješimo situaciju u Ini, a dobili smo i jasnu potvrdu spremnosti MOL-a da proda dionice Ine. Premijeru Orbanu spomenuo sam i da smo osnovali savjet za pregovore o mogućem otkupu Ine.

Nastavit ćemo razgovore – rekao je jučer na Malti premijer Plenković i dodao da s Orbanom uvijek razgovara na marginama Europskog vijeća, ali i sastanaka europučana. Plenković je dometnuo da ne želi da se hrvatsko-mađarski politički, trgovinski i gospodarski odnosi vežu uz Inu i MOL.

Mađarska strana, očito je iz Szijjartova istupa, sada agresivnije pristupa najavi Plenkovićeve Vlade o otkupu Ine i dojam je da joj se žuri prodati MOL-ov paket dionica.

Već drugi put ambicije mađarskog MOL-a prenosi mađarski ministar vanjskih poslova koji je u intervjuu poručio da je normalna poslovna suradnja Hrvatske i MOL-a postala politički neodrživa te da ne preostaje ništa drugo nego tu suradnju okončati.

– Jasno smo dali do znanja da će transakcija biti prihvatljiva jedino ako će iznos novca koji se vraća u Mađarsku biti jednak MOL-ovu punom iznosu investiranog kapitala – naglasio je Szijjarto. U Vladi su jasno shvatili njegovu poruku.

Izvor iz Vlade koji je uključen u Savjet za pregovore s MOL-om kaže kako je posve jasno da će MOL-ova strategija biti postizanje što više cijene Ine. Vladina strategija, doznajemo, ići će, naravno, u suprotnom smjeru.

Vlada će se, dodao je naš izvor, u pregovorima s MOL-om pozivati na negativne poslovne rezultate i na to da MOL nije ulagao u Inu te tako rušiti cijenu. Iako je mađarski ministar vanjskih poslova u intervjuu poručio da se mađarska Vlada neće miješati u prodaju Ine te da Hrvatska treba postići dogovor s MOL-om, posve je jasno, a i jučer potvrđeno, da će premijer Plenković sve preliminarne razgovore, ali i okvir eventualnog otkupa Ine, dogovarati s Orbanom.

Uostalom, s aspekta Plenkovićeve funkcije, Orban i jest razina za pregovore. Iako bi otkup Ine trebao biti najkompleksnija poslovna transakcija u hrvatskoj povijesti, prevladava uvjerenje da će se ona teško realizirati.

Međutim, u Plenkovićevu najužem krugu i dalje su čvrstog stava da Vlada mora ići u otkup MOL-ova udjela u Ini jer smatraju da Ina kao starteška energetska kompanija mora biti u hrvatskom vlasništvu.

U vrhu Vlade obrazlažu da u Ini ne žele “novi MOL”, što smatraju da bi dobili u svakom novom strateškom partneru. Mađarski se MOL za Inu pokazao maćehom, a kompanija je u znatno lošijem stanju i manje vrijedna nego što je bila kad ju je Vlada prodavala MOL-u.

Vladin stav o povratku Ine u domaće vlasništvo prisnažila je jučer i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je u Dubrovniku izjavila da energetika mora ostati u našim rukama.

– Ne bih se izjašnjavala sad o modelima, ali energetika mora biti u hrvatskim rukama. Treba provesti javnu raspravu i vidjeti što kažu stručnjaci, a ja ću podržati Vladu – rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

Model otkupa Ine još nije konačno utvrđen niti je Vlada donijela formalnu odluku o tome da ide u otkup Ine, osim što je osnovala savjet. Ništa i ne može biti formalizirano dok se ne dozna cijena MOL-ova paketa.

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić osmislila je, a premijer Plenković snažno zagovara IPO 25 posto dionica HEP-a kao izvor novca za otkup 49,08 posto MOL-ovih dionica Ine. Protiv tog modela, koji ne povećava javni dug, digao se HDZ-ov partner Most jer traži da se Ustavom zabrani prodaja više od 25 posto strateških javnih poduzeća.

Most je predložio kompliciraniji model otkupa Ine koji bi utjecao na povećanje javnog duga. Iako je otkup Ine Plenković najavio na Badnjak, ta je tema danima dominirala medijskim prostorom, međutim, zadnjih se dana stišala. Moguće je da su se Mađari pobojali da Vlada odustaje o otkupa Ine pa su sada pojačali akcije. 

>> 'Poslovna suradnja Hrvatske i MOL-a je politički neodrživa, ne preostaje ništa drugo nego da se okonča'

Komentara 40

TE
TechnoCroat
22:06 03.02.2017.

Teško ce madjari prihvatiti nizu cijenu posto je Plenkovic izjavio da im je to od "strateškog" značenja. Sto ce madjari protumačiti " pod svaku cijenu". Bolje bi bilo da Plenkovic nije ništa objavio ili još bolje da je blefirao i kazao da razmišljaju o prodaji INE. I šutiti dok se MOL ne istrči sa cijenom.

AR
aristip
23:29 03.02.2017.

Da Ina ima veliku vrijednost i potencijal bio bi red onih koji ju žele kupiti... ovako nam Mađari pokušavaju uvaliti praktički otpad.

DU
Deleted user
22:17 03.02.2017.

komunisticka krilatica..sve je to nase..i danasnjih novih nasljednika..i nove krilatice..sve na javnu raspravu..ista su mustra zamagljivanja..nepismena naroda..da misli da on nesto ima ili odlucuje..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije