Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Vlade

Plenković poručio službenom Beogradu: Hrvatska ima očekivanja koja Srbija i njezina vlast moraju ispuniti

Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
14.12.2016.
u 14:46

– Hrvatska zagovara proširenje EU na zemlje JI Europe – rekao je Plenković.

Na početku današnje sjednice Vlade premijer Andrej Plenković posebno je pozdravio je Janicu Kostelić, državnu tajnicu u Uredu za šport.  

Premijer je potom govorio o posjetu Berlinu i razgovoru s Angelom Merkel – Razgovori sa saveznom kancelarkom bili su jako dobri i u kontekstu unaprjeđenja političkih prijateljskih odnosa, gospodarskih veza, trgovinske razmjene, ulaganja, turizma i u svim područjima gospodarstva.  Dotaknuli smo i ključnih pitanja za stabilnost Europe, za JI Europe, proces proširenja i suradnju Hrvatske i Njemačke u tom kontekstu, kao i glavne teme sutrašnjega sastanka na Europskom vijeću - kazao je Plenković. 

– To je dobar doprinos daljnjem pozicioniranju Hrvatske kao odgovorne članice EU i jedne od ključnih zemalja srednje i istočne Europe koja vrlo čvrsto i jasno pokazuje da se politika može voditi bez populizma i da se izbori mogu dobiti na taj način. To najviše veže vladajuću većinu u Hrvatskoj i onu u Njemačkoj – kazao je Plenković.

Hrvatska jasno, kontinuirano i čvrsto zagovara proširenje EU na zemlje jugoistoka Europe

Govorio je i o zbivanjima sa Srbijom. – Hrvatska je jedna od onih članica EU koje jasno, kontinuirano i čvrsto zagovaraju proširenje EU na zemlje jugoistoka Europe. To je jedna od temeljnih postavka naše vanjske i europske politike. Tu ambiciju drugi ne dijele toliko čvrsto i jasno kao mi. To govorim zato da sve naše susjedne zemlje dobro razumiju tu poruku i da shvate koja je država ta koja se će se prva založiti za daljnje proširenje – poručio je Plenković u prvom redu Srbiji. 

- Vrlo jasno treba ponoviti da je Hrvatska dala privolu u otvaranju dvaju pregovaračkih poglavlja između EU i Srbije. Zadržali smo rezervu glede poglavlja koje se odnosi na obrazovanje i kulturu. Želim poslati poruku da Hrvatska ima određena očekivanja koja Srbija i njena vlast moraju ispuniti kada je riječ o pravima hrvatske nacionalne manjine, osobito u pogledu obrazovanja i to u kontekstu i osnovnoškolskih i srednjoškolskih udžbenika. Uz jednostavan i konkretan angažman, Srbija može pokazati odgovarajući signal i tada će se ispuniti pretpostavke i za otvaranje tog poglavlja.

- Trebaju se dedramatizirati izjave koje su se mogle čuti i jučer jer tu nema ničeg dramatičnog - rekao je Plenković i dodao da očekuje da se vrlo brzo smire izjave te dodao da od Srbije očekuje da tom pitanju pristupi na konstruktivan način. 

Prijedlog akcijskog plana provedbe Strategije razvoja javne uprave za razdoblje od 2017. do 2020. godine predstavio je ministar uprave Ivan Kovačić. – Osigurana su sredstva od 880 milijuna kuna – kazao je Kovačić te dodao da nam je reforma javne uprave nužna.

Kvota za zapošljavanje stranaca

– Dva su bitna aspekta. Ispunjena je cijela kvota za ovu godinu i želja poslodavaca jest da se ta kvota poveća. Ovogodišnjom kvotom izlazimo u susret poslodavcima – kazao je Plenković predstavljajući Prijedlog odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2017.  – Predlaže se ukupna kvota od 7026 dozvola – kazao je ministar Ćorić. 

Ministar Medved predstavio je prijedlog odluke o prijenosu prava upravljanja stanovima u vlasništvu Republike Hrvatske na Ministarstvo hrvatskih branitelja. – Na Ministarstvo se prenosi pravo upravljanja za 12 stanova – kazao je Medved.

Janica Kostelić imala "premijeru" na Vladi 

Svoju premijeru na Vladi danas je imala i Janica Kostelić koja je predstavila Prijedlog uredbe o unutarnjem ustrojstvu Središnjeg državnog ureda za šport. 

Nakon što je predstavila prijedlog, premijer Plenković je kazao da su velika očekivanja od nje i novog Središnjeg ureda. – Imate punu potporu mene osobno i mojih kolega – kazao je Plenković. 

Vlada je djelomično prihvatila amandman Mosta na Konačni prijedlog zakona o mjerama za smanjenje troškova postavljanja elektroničkih komunikacijskih mreža velikih brzina. 

Ministar financija Zdravko Marić, uoči sjednice užeg kabineta Vlade, kazao kako je manevarski prostor za prihvaćanje amandmana na proračun za iduću godinu "sužen i mali" te da se najveći dio od 132 amandmana odnosi na ministarstva obrazovanja i znanosti te financija.

Govorio je i o pregovorima sa sindikatima. – Očekujem da se ti razgovori nastave. Do kraja godine ćemo pronaći sredstva za božićnice za državne i javne službenike, nadam se do kraja godine – kazao je Plenković. 

 – Vlada danas ima sastanak užeg kabineta i svoju sjednicu. Mi ćemo se danas očitovati o tim amandmanima, a sutra je glasovanje u Hrvatskom saboru – kazao je jutros Marić. 

>>Marić ne otkriva hoće li se prihvatiti neki amandmani na proračun: Manevarski prostor je sužen

>>'Ova Vlada želi riješiti niz otvorenih pitanja sa Srbijom i mi smo otvoreni da to napravimo u sljedećim godinama'

Komentara 37

NE
negrito
15:09 14.12.2016.

Ovo nema nigdje na svijetu.Samo sam bez ikakvi vrijedjanja napisao sto mislim o pristupu Srbije u Eu i nacin kako i zasto se to nece desiti jer Srpska vlado to ne zeli ovi sa vecernjaka me izbrisase.

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
14:44 14.12.2016.

ukoliko 2x budete opomenuti u unutar 7 dana ... e sad napisat nešto lijepo o našim komšijama pa da se toga rješim ili paziti na svaku riječ... živile komšije ...

TR
tragurion1954
16:39 14.12.2016.

Srbia je bila razbojnička sila 90.tih. To je činjenica! I prema Hrvatima, i prema Muslimanima, i prema Albancima..... Što se je promijenilo? Srbiju i dalje vode ljudi iz onog vremena, pravi šovinisti. Kad je Vučić pozivao na ubojstva 100 muslimanana za 1 srbina, to je čisti fašizam. Nikolic predsjednik a četnički vojvoda? I još išao ratovati u Hrvatsku.... Što reci? Dakle, Srbija je i danas ista kao i 90.tih. Pouka, ne imati posla s takvima! Ako je izvedivo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije