Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otvorena nova istraga

USKOK istražuje sumnjive zamjene zemljišta u vlasništvu Grada Zagreba

Gradsko poglavarstvo
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
17.03.2015.
u 11:48

Okrivljeni se sumnjiče da su pogodovali tvrtkama neosnovanim priznavanjem veće vrijednosti zemljišta

USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv pet osoba zbog osnovane sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti te poticanja na isto. Prvookrivljena je pročelnica Gradskog ureda za imovinu Ninoslava Zeković, a sumnja se da je Grad Zagreb prilikom zamjene zemljišta oštećen za najmanje 69.200.000,00 kuna.

Priopćenje DORH-a donosimo u cijelosti:

"USKOK je, na temelju kaznene prijave Policijske uprave zagrebačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv petero hrvatskih državljana (1950., 1962., 1950., 1955., 1961.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. (17. 3. 2015.)

Osnovano se sumnja da su I. okr., kao pročelnica Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba, i II. okr., kao zamjenik pročelnice Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba, od veljače do srpnja 2007. godine, na traženje IV. okr., suvlasnika društva Studio X d.o.o., i V. okr., koji je stvarno vodio poslovanja društava Mala ulaganja d.o.o. i Karantena d.o.o., prilikom zamjene zemljišta u izvanknjižnom vlasništvu navedenih društava, koje se nalazi u k.o. Sesvetski Kraljevec, za zemljište u vlasništvu Grada Zagreba, koje se nalazi u k.o. Trnje, Jankomir, Vrapče Novo i Peščenica, pogodovali društvima Studio X d.o.o., Mala ulaganja d.o.o. i Karantena d.o.o. neosnovanim priznavanjem veće vrijednosti zemljišta u Sesvetskom Kraljevcu te neosnovanim priznavanjem manje vrijednosti zemljišta u vlasništvu Grada Zagreba u odnosu na realne vrijednosti zemljišta.

U cilju realizacije opisanog, društva Studio X d.o.o., Mala ulaganja d.o.o. i Karantena d.o.o. Gradu Zagrebu su podnosila prijedloge za zamjenu zemljišta u Sesvetskom Kraljevcu za zemljište u vlasništvu Grada Zagreba, i to na temelju nerealnih procjena zemljišta koje je na traženja IV. okr. i V. okr. izradio III. okr., odgovorna osoba društva i ovlašteni sudski vještak. Na temelju tako zaprimljenih prijedloga II. okr. je sastavljao prijedloge za donošenje Zaključka o sklapanju nagodbe između Grada Zagreba i navedenih društava, koje prijedloge je na sjednicama Gradskog poglavarstva, kao osnovane i u interesu Grada Zagreba, obrazlagala I. okr., oboje znajući da su procjene nerealne.

Nakon što je Gradsko poglavarstvo, u uvjerenju da su predmetne nekretnine realno procijenjene i da je predložena zamjena u interesu Grada Zagreba, donijelo Zaključke o sklapanju nagodbi, sklopljene su nagodbe o zamjeni zemljišta s društvima Studio X d.o.o., Mala ulaganja d.o.o. i Karantena d.o.o., na koji način je Grad Zagreb oštećen za najmanje 69.200.000,00 kuna, u  kojem iznosu je navedenim društvima pribavljena nepripadna imovinska korist', priopćeno je iz DORH-a."

>> Naša zgrada ne postoji, a za legalizaciju traže 5,5 mil. kn!

Ključne riječi

Komentara 31

PR
Prunus
12:36 17.03.2015.

Istražuju ovi u dorh-u zamjene zemljiša u Istri u koje je umješan bivši ministar Veljko Ostojić od 2013. i što su istražili? Ovi u dorh-u su se fokusirali na Zagreb, razbacuju se nekakvim istragama, brojkama, a što će od toga na kraju biti, vidjet ćemo. Meni je samo zanimljivo kako su ovi u dorh-u u zadnje vrijeme tako ažurni kada je u pitanju Zagreb, neka istražuju nemam s time problema, valjda će jednog dana tako secirati i istraživati navode Damira Kajina koji proziva ids u Istri oko zamjena zemljišta, pa ove u Rijeci, nadam se da će jednog dana taj dorh pročešljati i Zdenka Antešića pomoćnika u ministarstvu (bliski Milanovićev prijatelj) te najbogatiji sdp-ovac, hm obogatio se zamjenama zemljišta na Rabu.

RU
rudvanvart
13:15 17.03.2015.

Ove slučajeve u Zagrebu treba samo usporediti sa slučajevima u Rijeci, Koprivnici te Rabu. Obersnel je zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i sklapanja štetnog ugovora oštetio gradski proračun za 80 milijuna kn (riječke tržnice). Zvonimir Mršić kada je bio gradonačelnik Koprivnice prodao je ispod cijene podravkino odmaralište i time gradski proračun oštetio za 11 milijuna kn. Zdenko Antešić (bliski Milanovićev prijatelj) je mešetario zemljištima te se tako obogatio. Za partijski uskok tu ništa nije sumnjivo i na ovim primjerima vidimo selektivnost i politički rad dorh-a i uskok-a. Ovi u Zagrebu se samo trebaju pozvati na slučajeve u Rijeci, Koprivnici ili Rabu.

TH
than
12:23 17.03.2015.

Sve ce se svesti na guljenje krumpira i na ono - pare nisu problem, para jednostavno nema. Proslo je vec 8 godina. Sve je to vec oprano. Zrtvovati ce jednu osobu kao sto su i Sanadera, a ostali u smislu, tko je jamio, jamio je.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije