Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Nije mu prvi put'

Orešković traži širu potporu za Vladu, pa i od HNS-ovaca

30.12.2015., Zagreb - Novi mandatar Tihomir Oreskovic i bivsi ministar Ivan Vrdoljak druzili su se i popili pice u kaficu hotela Sheraton. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
31.12.2015.
u 18:15

Mandatar je u kontaktu i s manjincima, a komunicira s Miloradom Pupovcem. Manjinci su važni kao potpora tankoj većini

Mandatar Tihomir Orešković sastao se jučer poslije 14 sati u zagrebačkom hotelu Sheraton s HNS-ovim ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom. Iako na prvu neuobičajen susret kandidata za premijera Domoljubne koalicije i Mosta s ministrom na odlasku iz suparničkog političkog tabora Hrvatske raste, u pozadini su dva sasvim realna razloga. Prvo, mandatar se želi što više informirati o situaciji u jednom od ključnih resora, a dosadašnji resorni ministar za to je najbolja adresa. Susret se, kako doznajemo, odigrao na obostranu želju, a ministar Vrdoljak navodno je bio prvi koji se pristojno javio mandataru i rekao da mu je dostupan za sve potrebne informacije.

Drugo, Tihomir Orešković svjestan je tanke većine koju Domoljubna koalicija ima s Mostom i strankom Milana Bandića te troje manjinca (79), pogotovo stoga što nitko ne može predvidjeti hoće li 15 Mostovih zastupnika ostati jedinstveno do kraja i hoće li pružati potporu za sve prijedloge Vlade koji će stizati u Sabor. Orešković tako traži širu i jaču podršku od one koju trenutačno ima. Uostalom, reforme koje se najavljuju ipak će zahtijevati jaču većinu. Iduća HNS-ovka s kojom će Orešković razgovarati popularna je ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš koja se u vladi Zorana Milanovića pokazala kao jedan od najboljih operativaca. Njeno iskustvo i informacije o provedbi legalizacije, ali i informacije o funkcioniranju resora graditeljstva, koje ima ključnu ulogu u realizaciji investicija, Oreškoviću su, očito, zanimljivi i značajni.

Vrdoljak i Mrak-Taritaš vjerojatno su za razgovore odabrani po ključu resora koje su vodili, ali izgleda da su u Domoljubnoj koaliciji, koja ipak najviše savjetuje mandatara Oreškovića, prepoznali da bi među određenim HNS-ovim ljudima mogli tražiti podršku. Ovo dvoje ministara neće, kako doznajemo, dobiti ponudu za neko rezervno mjesto, ali "dokažu" li se, možda ne bi bilo ludo ni očekivati neku poziciju. Ako se Vrdoljak i Mrak-Taritaš odluče za lojalnost Hrvatskoj raste, jedino na što mogu računati jest oporbena pozicija u Saboru. U HDZ-u Anku Mrak-Taritaš cijene kao sposobnu ministricu, no kao otegotnu okolnost uzimaju joj proces sanacije poplavljene Slavonije jer smatraju da su se ondje kuće obnavljale po višestruko većim cijenama. Nije na odmet primijetiti da se i manjinac Vladimir Bilek, inače član HNS-a, odmetnuo od HNS-ova kluba u Saboru i priklonio onome stranke Milana Bandića te podupire Domoljubnu koaliciju i Most.

Mandatar Orešković u kontaktu je i s manjincima i tražit će njihovu potporu za buduću vladu. Komunicira sa SDSS-ovim Miloradom Pupovcem, a podrška manjinaca vrlo je važna za stabilnost većine. Istovremeno, Orešković s Karamarkom i Petrovom radi na sastavljanju nove vlade u kojoj bi, potvrđeno nam je u HDZ-u, potpredsjednik trebao biti Branko Hrg, šef HSS-a, HDZ-ova koalicijskog partnera.

>> Orešković zna sastaviti proračun, ali o ministrima ovisi uspjeh

>> Mandatar Orešković sastao se s Karamarkom, ali i s Vrdoljakom

Komentara 54

Avatar Riesenschnauzer
Riesenschnauzer
18:29 31.12.2015.

" ... Tihomir Orešković svjestan je tanke većine ..." ma dajte, kaj vi znate kaj on misli? Ja da preuzimam pekaru isao bih razgovarati s bivšim pekarom i njegovim zaposlenima. Jedino što u ovom slucaju bivši pekar (Zoka) ne možee razgovarati kad nije pod apaurinima, pa onda, ono, tek' su zaposleni ostali.

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
18:28 31.12.2015.

Papirnata stranka HNS, partijski satelit, ušla je u Sabor jer se prikrpila listi SDP-a. Samostalno bi postojali samo u bajkama. A što se potpore tiče: nitko ne može dati ono što nema.

DU
Deleted user
18:37 31.12.2015.

18.01.2016 vladu rh podržati če 110 zastupnika

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije