Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kulturna suradnja

Pripreme za posjet danskog kraljevskog para Hrvatskoj

danci
Patrick van Katwijk/DPA/PIXSELL
08.10.2014.
u 22:11

Kraljica Margareta II., naime, posebno drži do kulture koja je u Danskoj obilno financirana, a u Hrvatskoj, sličnoj po veličini i broju stanovnika, kao i po količini kulturnih dobara, vidi idealnu priliku za suradnju

Pripreme za državni posjet Hrvatskoj u danskom glavnom gradu Kopenhagenu užurbano se bliže kraju. Državna delegacija Danske na čelu s kraljicom Margaretom II. i njenim suprugom princom Henrikom u Hrvatskoj će boraviti od 21. do 24. listopada, a u tom periodu posjetit će niz ustanova s kojima namjeravaju uspostaviti kulturnu razmjenu. Kraljica Margareta II., naime, posebno drži do kulture koja je u Danskoj obilno financirana, a u Hrvatskoj, sličnoj po veličini i broju stanovnika, kao i po količini kulturnih dobara, vidi idealnu priliku za suradnju.

U pripremnom novinarskom posjetu Danskoj u detalje smo upoznati s protokolom posjeta danske delegacije, koju će činiti pedesetak diplomata, ali i vrhunskih stručnjaka iz svih područja umjetnosti. Između ostaloga, u planu je potpisivanje čak dva bilateralna sporazuma - onoga o razmjeni stručnjaka za podvodnu arheologiju, koja je u Danskoj visoko cijenjena grana s relativno malo obrazovanog kadra, te sporazuma o digitalizaciji arhiva Ejnara Dyggvea, danskog arheologa i povjesničara umjetnosti koji je čitavu karijeru posvetio proučavanju povijesti salonitanskog kršćanstva na području današnjeg Solina i Splita.

Ovaj posjet na visokoj razini biti će popraćen nizom događanja, od izložbe danske arhitekture koja se pod nazivom "Kako smo živjeli" otvara u zagrebačkoj Gliptoteci, preko predstavljanja danskog filmskog programa na Zagreb film festivalu, premijere dansko-hrvatske koprodukcije "Zašto ja?" u dječjem kazalištu Mala scena, do seminara o podvodnoj arheologiji u Zadru i UNESCO-vog seminara u Splitu, u kojem se otvara i izložba posvećena ostavštini Ejnara Dyggvea. Danska delegacija u Hrvatsku dolazi na poziv predsjednika Ive Josipovića.

>> Danska kraljica Margareta II. i princ Henrik stižu u posjet Koprivnici

Komentara 2

DU
Deleted user
01:48 09.10.2014.

Vrlo je dobro imati prijatelja sa zapada (ili sjeverozapada) Ja mislim da bi bilo dobro da pogledaju sruseni Vukovar ako bude prilika

TT
tTony
04:29 09.10.2014.

svaka cast gostma hrvatska triba prijatelja ovo za ivu nisam sigur zavuka se vuk u koziju misinu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije