Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGLAVLJA 23 I 24

Plenković: Srbijanska vlada i institucije trebaju obzirno komentirati proces pregovora

Andrej Plenković
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/5
22.07.2016.
u 18:33

Plenković je podsjetio da su, na inzistiranje hrvatske Vlade i diplomacije, u poglavlje 23 u paket vezan uz odnose sa Srbijom uvršteni mnogi elementi

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković poručio je u petak srbijanskoj vladi, svim akterima i institucijama te tužitelju za ratne zločine da vrlo obzirno komentiraju proces pregovora i ono što je Hrvatska uvrstila kao poziciju Europske unije.

– Želim poručiti vladi Srbije i svim akterima i institucijama, što se odnosi i na tužitelja za ratne zločine, da vrlo obzirno komentiraju proces pregovora i sve ono što je Hrvatska u ovom trenutku uvrstila kao poziciju EU – rekao je Plenković u izjavi novinarima u središnjici HDZ-a u Zagrebu u vezi sa srbijanskim otvaranjem poglavlja 23 i 24 u pregovorima s Europskom unijom.

Istaknuo je kako je važno da hrvatska javnost, a posebice braniteljske udruge koje su bile zabrinute zbog cijelog procesa shvate da je ova hrvatska Vlada učinila maksimum na zaštiti nacionalnih interesa i sigurnosti prava branitelja kako ne bi bili u strahu od eventualnih tajnih optužnica o kojima hrvatske vlasti još nisu obaviještene. Dodao je kako HDZ, vezano uz srbijansko otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima s Europskom unijom, vodi brigu o zaštiti prava hrvatskih branitelja i o hrvatskim interesima u svim vanjskopolitičkim aktivnostima.

Plenković je podsjetio da su, na inzistiranje hrvatske Vlade i diplomacije, u poglavlje 23 u paket vezan uz odnose sa Srbijom uvršteni mnogi elementi

Istaknuo je kako je ponajprije riječ o zaštiti hrvatske manjine i o tome da hrvatski predstavnici dobiju mjesto u srbijanskoj Narodnoj skupštini. Iznimno je važno pitanje pronalaženja nestalih osoba te pitanje mogućnosti naknade za žrtve rata, kompenzacija i šteta, što je novi i bitan element. 

– Tu je i pitanje potpune suradnje Srbije s Haaškim sudom te najosjetljivije pitanje koje se odnosi na izbjegavanje sukoba nadležnosti na srbijanski zakon, koji je svojevrsna hibridna regionalna jurisdikcija kojom je ta zemlja proširila svoju nadležnost i kada je riječ o osobama i o teritoriju na sve države bivše SFRJ, pa time i Hrvatsku, članicu EU i državu koja je bila žrtva agresije Miloševićeva velikosrpskog režima – istaknuo je.

Rekao je da su sve zemlje Europske unije prihvatile stajalište da Srbija u pregovorima mora ispuniti kriterije.

Kao zastupnik u Europskom parlamentu i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove, Plenković je podsjetio da je zajedno s kolegama u Rezoluciji o Srbiji Europskog parlamenta o napretku te zemlje za 2014./2015. prvi put u europskom dokumentu "emancipirao pitanje toga spornog srbijanskog zakona s aspekta hrvatskih interesa". 

Istaknuo je kako tadašnja Vlada uopće nije pomogla u lobističkim aktivnostima, a aktivnost srbijanske diplomacije bila je iznimno vidljiva i snažna. "Ova HDZ-ova Vlada inzistirala je na zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa i o tome ćemo voditi brigu i u budućnosti – dodao je.

Na pitanje što će se dogoditi ako bude novih optužnica protiv hrvatskih branitelja, koje je Srbija već najavila, predsjednik HDZ-a je odgovorio da je Hrvatska članica Europske unije i NATO-saveza te kako je nedopustivo da se država koja je bila agresor na Hrvatsku sada, nakon 25 godina, postavlja kao zemlja koja može stvarati pravnu nesigurnost za naše državljane.

– Želimo da, temeljem formulacije o izbjegavanju sukoba nadležnosti, nadležna tijela Hrvatske i Srbije razmjenjuju podatke i informacije. Mi ne govorimo o nekažnjivosti jer smo zemlja koja je transformirala i uredila svoj pravni sustav, ali želimo osigurati pravnu sigurnost svojim državljanima i ne želimo da se ponove slučajevi Veljka Marića, Tihomira Purde ili, kao u BiH, Ejupa Ganića i Jovana Divjaka – dodao je.

Plenković je potvrdio da će u subotu razgovarati s koalicijskim partnerima, a nakon toga stranačka će tijela odlučiti kako će ići na parlamentarne izbore.      

>> Dačić kaže kako je Hrvatska patološki opterećena Srbijom zbog njezinih zahtjeva

Komentara 2

Avatar KiM
KiM
21:31 22.07.2016.

Tesko za povjerovat da jos lazu ljude! Nema nista tu da Srbija vama ispuni, lijepo vam je naredjeno da sve probleme snama rijesavate bilateralno...

DU
Deleted user
18:51 22.07.2016.

Gencidasi :HDZ &SDP 10:O

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije