Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobio parnicu

Plaćao 5 godina alimentaciju misleći da je dječaku otac

Alimentacija
Foto: Pixabay
13.10.2016.
u 08:45

Nakon analize DNK sudski je zatražio povrat novca, bivša partnerica priznala je njegovu tužbu, ali novac, kaže, nema otkud vratiti

Muškarac koji je pet godina plaćao 750 kuna za uzdržavanje djeteta za koje je mislio da je njegovo dobit će natrag sav uplaćeni novac nakon što je analizom DNK utvrđeno da on nije biološki otac.

Općinski sud u Varaždinu presudio je da mu bivša partnerica i njezin sedmogodišnji maloljetni sin iz jednog sela pokraj Ivanca u Varaždinskoj županiji moraju u roku od 15 dana isplatiti 52.500 kuna, zajedno sa zateznim kamatama, te solidarno pokriti troškove parnice u iznosu od 3375 kuna.

Muškarac je podnio tužbu protiv bivše partnerice i djeteta nakon što je u rujnu prošle godine pravomoćno utvrđeno da nije biološki otac. Nakon djetetova rođenja, smatrajući se ocem jer je bio u vezi s tuženom, priznao je očinstvo i nakon prekida veze plaćao 750 kuna mjesečno za uzdržavanje.

Radio je na terenu i preko trajnog naloga redovito uplaćivao novac od 2009. do kraja 2014. godine. No, kad je lani analizom DNK utvrđeno da on zapravo nije dječakov otac, odlučio je zatražiti povrat novca tužbom podignutom na Općinskom sudu u Varaždinu, stalnoj službi u Ivancu.

Smatra da je bivša partnerica morala znati da je bez ikakve osnove primala novac za uzdržavanje. Ona je priznala njegov tužbeni zahtjev, no navela je da mu ne može vratiti novac jer je samohrana majka dvoje maloljetne djece, a sve troje žive od 2600 kuna mjesečnih prihoda.

U presudi se obrazlaže da prema Zakonu o obveznim odnosima dio imovine koja na bilo koji način prijeđe drugoj osobi, a da taj prijelaz nema osnove u pravnom postupku, odluci suda ili druge nadležne vlasti, stjecatelj mora vratiti, a ako to nije moguće, dužan je nadoknaditi primljenu vrijednost.

>> Nakon 30 godina otplatio zadnju ratu alimentacije, ali uzimaju mu stan

Ključne riječi

Komentara 57

Avatar jebb
jebb
10:19 13.10.2016.

Pitali Muju... "sto znaci DNK"? A Mujo odgovara, "da nije komsijino".

PR
pricalica
09:21 13.10.2016.

Očekuje se da će, u skladu s 'naprednim' trendovima kako u Hrvatskoj tako i u EU, svoj glas negodovanja dići naše žabe i babe da zaštite 'jadnu' ženu.

Avatar Vuglec
Vuglec
09:58 13.10.2016.

Jadna napaćena "samohrana" majka koja očigledno živi od alimentacija troje djece?! Gdje ste Babe, Neve, Sarnavke i ostale opskurno feminističke udruge, pomognite ovoj prevarantici da može i dalje koristiti vlastitu djecu za stjecanje nepripadajuće financijske koristi. Opet su krivi ovi zločesti, nasilni muškarci! Zanimljivo je kako unatoč tome što je izgubila spor, troškove postupka trebaju snositi oboje?! Bilo bi zanimljivo vidjeti na tom sudu da li i muškarac/otac kad izgubi spor na tom sudu, da li onda i žena snosi troškove zajedno sa njime ili on mora sam snositi troškove budući da je izgubio postupak?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije