Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitka duga 19 godina

Imućan, a sinu ne da ni najnižu alimentaciju

djexa
Foto: Grgur Žučko/pixsell
13.06.2016.
u 19:34

Čak 60.000 djece u nas odrasta bez pomoći drugog roditelja

Samohrana majka Ljerka M. i njen danas 19-godišnji sin Lovro već godinama pokušavaju dokazati očinstvo Lovrina oca, no on ne želi ni priznati sina ni sudjelovati u njegovu uzdržavanju. Izbjegao je čak šest zakazanih vještačenja DNK, a zakazano je i sedmo! Lovrin se otac prva tri puta nije odazvao krvnom testu za utvrđivanje očinstva, a pritom se pravdao da mu vjersko uvjerenje priječi vađenje krvi. Sud je to uvažio. Određeno je testiranje DNK iz sline, no i na to se oglušio. Općinski sud u Zagrebu potom je odredio alimentaciju, međutim u iznosu manjem od zakonskog minimuma, iako je riječ o dobrostojećem poduzetniku. Ljerka M. uime sina žalila se na odluku i tražila zakonski minimalni iznos uzdržavanja, a žalio se i Lovrin otac s obrazloženjem da je poziv dobio njegov odvjetnik, a ne on. Njegova je žalba na Županijskom sudu prihvaćena – i proces kreće ispočetka.

Najčešće očevi

Ovo je jedan od desetaka tisuća primjera neodgovornih roditelja, najčešće očeva, koji izbjegavaju uzdržavati vlastito dijete. Prema nekim neslužbenim procjenama, govori se da oko 60 tisuća djece u Hrvatskoj ne prima alimentaciju. Iako su mehanizmi zaštite prava djece na uzdržavanje propisani, svjedoci smo da to u praksi nije uvijek tako.  Praksa izbjegavanja vještačenja DNK za dokazivanje očinstva trajala je godinama jer svaka medicinska intervencija mora biti dobrovoljna. Odvjetnica Ljubica Matijević Vrsaljko objašnjava kako je ta praksa dokinuta nakon odluke Europskog suda za ljudska prava iz 2002., koji je Hrvatsku obavezao da onemogući beskonačno izbjegavanje vještačenja. U zakon je tada uvr- šteno da, ako se od suda pozvana osoba na vještačenje ne odazove, sud će cijeniti tu činjenicu u korist (malodobnog) tužitelja. 

Zaslijepljeni ljutnjom

– U praksi se uvriježilo da se triput poziva na vještačenje, nakon čega se donosi odluka – govori Matijević Vrsaljko. Izbjegavanje uzdržavanja nije rijetkost ni kada očinstvo nije sporno. Roditelji koji s djetetom ne žive često zanemare djetetovu dobrobit zaslijepljeni razvodom pa svoju obvezu prema djetetu vide kao korist za bivšu suprugu ili supruga. Obiteljskim zakonom koji je na snazi uzdržavanje se može regulirati i izvan parnice, naime, osim presude i privremene mjere, ovršna isprava za djetetovo uzdr- žavanje su i rješenja donesena u izvanparničnom postupku (npr. odobreni plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, rješenje o sporazumnom razvodu). Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić u prošloj je godini primila ukupno 168 pritužbi i upita o ostvarivanju prava djece i proceduri za njihovo ostvarivanje. U najvećem broju slučajeva obraćale su joj se majke – u 46 slučajeva, dok su se očevi obratili u sedam slučajeva, a u ostalim slučajevima to su bila djeca, institucije ili djetetova baka..

>> 100 poteza kojima 
bi se olakšao život hrvatskim građanima

Komentara 4

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
20:22 13.06.2016.

sve te takozvane očeve u zatvor i tam nek tucaju kamenje pa sa tim novcem koji zarade plaćati alimentaciju!evo vam najnormalniji zakon!

HO
homofob
21:38 13.06.2016.

Slazem se da se bioloske oceve - koji su iz veze s majkom djeteta pobjegli - prisili na pomoc pri uzdrzavanju i odgoju djeteta, ali -veliki ALI tim se ocevima MORA omoguciti s djetetm provoditi i vrijeme odmora, praznika i necijeg rodendana (ocevog ili djetetovog ili naizmjence)! Duznosti moraju doci i sa pravima a ocevi koji ne zele "prava" onda im udvostruciti "duznosti". Slicno bi se moralo imati i pritisak na majke koje ocevima radi osobne osvete uskracuju ucestvovanje u odrastanju djeteta!

AN
ANTIkomunist55
23:17 13.06.2016.

trebate ime i prezime fino napisat sucim se poduzetnik bavi, a mi kao okolina osudit takvo ponasanje pa nek bude poduzetnik u Bangladesu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije