Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Večer oproštajna'

'Osnovni cilj Vinkovačkih jeseni je očuvanje tradicijske baštine'

Mladen Karlić
Goran Ferbežar/PIXSELL
31.05.2016.
u 17:01

Okosnicu i ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni činiti će tradicionalne priredbe poput Dječjih vinkovačkih jeseni. Županijske smotre folklora, Državne smotre izvornog hrvatskog folklora…

"Večer oproštajna" geslo je pod kojim će se održati ovogodišnje 51. Vinkovačke jeseni, rečeno je na prvoj sjednici Organizacijskog odbora Vinkovačkih jeseni koje će se održavati od 9. do 18. rujna. 

Okosnicu i ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni činiti će tradicionalne priredbe poput Dječjih vinkovačkih jeseni. Županijske smotre folklora, Državne smotre izvornog hrvatskog folklora… I ove godine središnji događaj biti će Svečani mimohod sudionika manifestacije.  

- Osnovni cilj postojanja Vinkovačkih jeseni je očuvanje tradicijske baštine i uključivanje što većeg broja mladih u folklorna društva kako bi se iz naraštaja u naraštaj nastavilo s njegovanjem i očuvanjem slavonskog folklora i narodnih običaja - rekao je gradonačelnik Vinkovaca Mladen Karlić.

Najavljen je i niz drugih popratnih manifestacija koje će se održavati tih dana u Vinkovcima. Na samoj svečanosti otvaranja, koja će biti održana 16. rujna, sudjelovati će i ovogodišnja predstavnica Hrvatske na Eurosongu Nina Kraljić. Isto tako predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović zamoljena je za visoko pokroviteljstvo nad 51. Vinkovačkim jesenima. Ana Cvenić, autorica gesla "Večer oproštajna", pojasnila je kako geslo zapravo označava početak nečega novoga te da je u ovome slučaju riječ o oproštajnoj momačkoj večeri slavonskog mladića pred ženidbu koji nakon ženidbe započinje s novim životom.  Rekla je i kako okosnicu svečanosti otvorenja čini priča o povratku visokoobrazovanog mladića u rodni zavičaj.

- On ubrzo nakon povratka  odlučuje da se ženi i priprema momačku večer. Slijede brojni događaji vezani uz momačku večer poput zdravice koja je bila obvezna pri svakoj svečanosti u Hrvata. čitava svečanost otvorenja proći će u pjesmi i veselju usklađenoj sa zdravicom - rekla je Cvenić.

Komentara 1

CI
cinbenik
20:57 31.05.2016.

Nikako se nemoze izbrisati osnivanje Vinkovackih Jeseni u totalitarnom komunizmu,a osnovane su za Hrvatskog covjeka uz himnu lijepe nase.....Povjesnicari koji su u totalitarnom komunizmu odskolovani za istoriju, sve to negiraju kao jedini kandidati i pobjednici svih izbora, tumace neku istoriju koju nigdje nisu ucili...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije