Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
remont u ukrajini

MORH: Svi MiG-ovi moraju biti ispravni, nećemo pristati na kompromis

mig
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
08.07.2014.
u 15:34

Ministarstvo obrane je očekivalo kako će remont i modernizacija ići brže, no to se nije dogodilo zbog čega je MORH izrazio nezadovoljstvo

Ministarstvo obrane RH će, sukladno Ugovoru o kupnji i remontu 12 borbenih zrakoplova tipa Mig-21, zrakoplove od ukrajinske strane u potpunosti preuzeti tek po dovršetku svih ispitivanja i otklanjanju uočenih nedostataka. Za kašnjenje u isporuci bit će, za svaki pojedinačni zrakoplov, obračunati i ugovoreni penali prema izvođaču radova - Remontnom zavodu iz Odese iz Ukrajine koji je taj posao dobio javnim natječajem, priopćeno je iz MORH-a.

Od ugovorenih 12 borbenih zrakoplova, njih je sedam dosad pristiglo u RH (dva hrvatska dvosjeda tzv. ''kockice“ i pet kupljenih od ukrajinske strane), od kojih je jedan zrakoplov Ministarstvo obrane preuzelo i uvelo u operativnu uporabu u OS RH. Na preostalim zrakoplovima obavljaju se ispitivanja i radovi koji se, prema ugovoru, nisu obavljali u Odesi već su i bili planirani u Hrvatskoj (probni letovi pri nadzvučnim brzinama te ispitivanje radarskog sustava). Na otklanjanju uočenih nedostataka uključeni su i dodatni stručnjaci iz Ukrajinskog Remontnog zavoda u Odesi na čelu s njihovim šefom testnih pilota koji su također ovih dana došli u Hrvatsku, a rade temeljem rezultata testiranja koje provode stručnjaci i probni piloti iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO).

Sukladno ugovoru, nakon preuzimanja zrakoplova koji su prošli sva testiranja i koji će se predati HRZ i PZO-u u operativnu uporabu, ukrajinska strana dala je i garanciju na izvedene radove u trajanju od 18 mjeseci odnosno 200 sati naleta.

Ministarstvo obrane je očekivalo kako će remont i modernizacija ići brže, no to se nije dogodilo zbog čega je MORH izrazio nezadovoljstvo. Iz Ministarstva su istaknuli da svi zrakoplovi moraju biti potpuno ispravni te da neće pristati ni na kakve kompromise, kao što je to bio slučaj s prošlim remontom zrakoplova MIG-21.

>>Niti jedan MiG, nakon remonta u Ukrajini, nije potpuno ispravan

Komentara 7

BR
Bravar
16:42 08.07.2014.

to su Avijoni za Muzej, za njih niti nema vise rezervnih djelova a u Americi se koriste kao mete za borbeni trening

ZB
zbuniceva
15:54 08.07.2014.

Pa to je oprema klase VW buba iz 1960 restaurirani za oldtajmerske nastupe. VW je bio pouzdana marka a MIG naravno nije bio nikad pouzdan ko buba. Čudna mi čuda, nek se MORH žali sudu časti krovne udruge oldtajmerskih sakupljača

Avatar neidemdalje
neidemdalje
18:15 08.07.2014.

ma nije ništa bolji ni remont oklopnjaka, otjerali vlastite stručnjake u mirovinu ili druge firme sad ih privatnik dere za popravke i remonte...al doći će i taj ugovor na reviziju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije