Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi marketing sdp-a

Strategija za izbore: Milanović će osobno odobravati odluke svih ministara

Zoran Milanović
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Autor
Ivanka Toma
29.01.2015.
u 17:34


Vladini rezultati nisu toliko loši koliko je loš opći dojam, misle u SDP-u

Novi marketing SDP-a i Vlade koji se počeo pripremati još u ljeto prošle godine sve je češće na djelu. Stranka je angažirala američkog konzultanta Alexa Brauna, inače prvog potpredsjednika prestižne konzultantske kuće Penn Schoen Berland (PSB), specijalista za politički i krizni konzalting.

Bez etiketa i epiteta

Braun je nakon snimanja političkog i gospodarskog stanja u Hrvatskoj vladajućoj stranci osmislio strategiju za zadnju godinu mandata. SDP ima točno razrađene poteze i ciljeve koje treba ostvariti do ožujka te planove za čiju je realizaciju dan rok do lipnja.

– Vjerujem da su svi primijetili kako se premijer Zoran Milanović više ne da upecati na ideološke teme. Svaki HDZ-ov pokušaj da nametne bilo koji oblik ideološke rasprave u SDP-u će se ignorirati i nitko si neće dopustiti da se na to upeca. Komunicirat ćemo isključivo o gospodarskim pitanjima – kaže nam jedan od utjecajnijih članova vladajuće stranke napominjući kako isključiva orijentacija na ekonomska pitanja podrazumijeva i to da se odustaje od prozivanja HDZ-a zbog kriminala i lijepljenja im epiteta poput “zločinačke zadruge“.

U predizbornoj godini neće, čini se, biti krupnijih reformskih poteza, posebice prekrajanja teritorijalnog ustroja jer je preduvjet za to izmjena Ustava, ali bi Vlada trebala donijeti niz pojedinačnih mjera koje bi imale izravan pozitivni utjecaj na standard građana. Jedna od njih, čija je realizacija već započela, odnosi se na sklapanje sporazuma o otpisu duga za građane koji ne duguju više od 35.000 kuna.

Mjera treba obuhvatiti oko 60.000 najugroženijih građana, a provodi je i javno komunicira isključivo potpredsjednica Vlade Milanka Opačić. Od početka ove godine na snazi je i smanjenje poreza na dohodak, što znači povećanje plaća za oko milijun radnika, a u paketu takvih mjera je i upravo objavljena dokapitalizacija HEP-a inicijalnom javnom ponudom dionica koja se pripremala pet mjeseci.

Vrlo važan zaokret je, kaže nam jedan od nekoliko sugovornika iz SDP-a s kojima smo razgovarali o novom konceptu za zadnju godinu mandata, i način na koji se u Vladi donose odluke. Nijedan ministar, naime, više nijednu važniju odluku neće moći sam donijeti.

Kao što je to bilo u slučaju divljanja tečaja švicarskog franka kada je premijer Milanović osobno presudio da se ide sa zakonom i na godinu dana zamrzne tečaj švicarca, i u drugim će slučajevima premijer osobno presuđivati ili amenovati odluke. Ministri su upoznati s takvim načinom rada i prihvatili su ga, što znači da više ne bi smjelo biti soliranja ni u plasiranju pojedinih poteza prema javnosti.

Monetizacija loš primjer

U stranci su uvjereni da je jedan od hendikepa Milanovićeve vlade što i najbolje poteze koje su povukli nisu dobro prenijeli pa su ostali neprepoznati u javnosti. Ekonomski pokazatelji nisu toliko loši koliko je loš opći dojam, što dodatno potiče depresiju i stagnaciju. Jedna u nizu loših prezentacija Vladinih odluka jest i monetizacija autocesta.

Nedavno je objavljeno istraživanje po kojemu više od 70% građana nema pojma da domaći mirovinski fondovi sudjeluju u natječajima za dodjelu koncesija te da bi većina poduprla monetizaciju da su naši mirovinski fondovi koncesionari. Plan je poraditi na PR-u pa bi već za nekoliko dana trebao nastupiti i novi glasnogovornik SDP-a.

Komentara 44

DU
Deleted user
17:41 29.01.2015.

Za Milanovića su predstojeći parlamentarni izbori: Pukovnik ili pokojnik! Sudeći po tome kakav rating ima među taksistima, na tržnicama i u brijačnicama - poslije izbora će pisati knjigu: Pokojniku nema tko da piše! Ne može nitko ljude uvjeriti da im je bolje u životu. To mogu samo oni sami...

GO
google385
17:43 29.01.2015.

Anketa::::ko misli da je to Diktatorskiii potez neka mi udari Plus

ZG
zorbas.grk
17:50 29.01.2015.

Tko placa konzultanta ??????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije