Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'PITAT ĆE ŠTO SMO POSTIGLI'

Grabar-Kitarović na Općoj skupštini UN-a: Lovro, tvoj glas odzvanja u ovoj sali

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
21.09.2016.
u 21:20

"Za 14 godina naša djeca nas neće pitati što smo planirali, pitat će nas što smo zajedno postigli i jesmo li napravili razliku"

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović večeras je održala govor na Općoj skupštini UN-a govoreći o razvojnoj agendi 2030. i temama kao što su migracije, rodna neravnopravnost i težak položaj djece diljem svijeta.

- Ljudi trebaju biti u središtu pažnje. Naš cilj kao lidera je da osnažimo mlade da uče i da im damo priliku da budu katalizatori napretka - rekla je između ostalog predsjednica.

- Puno toga je pred nama, moramo početi vraćati povjerenje javnosti u međunarodne organizacije, moramo prihvatiti zajedničke vrijednosti, zaista biti tolerantni i aktivni posvećeni graditelji svijeta gdje apsolutno neće biti očaja - rekla je Grabar-Kitarović.

Naglasila je da prosperitet i ljudska prava idu ruku pod ruku i ne mogu se odvojiti.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

- 60 milijuna djece nema pristup osnovnom obrazovanju. Ta djeca računaju na nas da im pružimo priliku koju zaslužuju - rekla je Grabar-Kitarović.

- Sva djeca moraju imati pravo na djetinjstvo i obrazovanje - dodala je.

Govoreći o migracijama, naglasila je da treba zaustaviti politiku dvostrukih standarda, da treba pomoći onima koji napuštaju destruktivna mjesta, ali i onima koji nisu imali priliku pobjeći. Rekla je da su društveni mediji postali dvosjekli mač, da nose tamni potencijal širenja netolerancije i mržnje.

- Moramo posvetiti posebnu pažnju da koristimo nove tehnologije da unaprijedimo naše živote i umove, naša srca - rekla je Grabar-Kitarović.

Govoreći o rodnoj neravnopravnosti, rekla je da trebamo više žena u diplomaciji i drugim položajima te da muškarci trebaju osnažiti žene, biti im podrška.

Govorila je i o klimatskim promjenama.

- Priroda se ne može zamijeniti, kao ni ljudi. Klimatske promjene su veliko oružje za uništenje ljudi. Tako je malo vremena pred nama da zaustavimo taj samouništavajući kurs - rekla je Grabar-Kitarović.

Grabar-Kitarović također je rekla da treba uložiti maksimalni napor u sprečavanju širenja oružja masovnog uništenja.

- Moramo postati svijet bez nuklearnog oružja - poručila je.

Grabar-Kitarović naglasila je i da Hrvatska zagovara daljnje jačanje uloge Međunarodnog kaznenog suda.

- Važno je da se stavi točka na međunarodnu kulturu nekažnjavanja - rekla je.

- Svijet očekuje jako vodstvo, solidarnost našeg globalnog društva nekako propada, a nada lagano tone. Hoćemo li zaustaviti i obrnuti ove trendove? Za 14 godina naša djeca nas neće pitati što smo planirali, pitat će nas što smo zajedno postigli i jesmo li napravili razliku. Dakle, mi kao lideri moramo potaknuti naše građane da zajedno djelujemo danas - poručila je Grabar-Kitarović, koja je na kraju završila porukom za svu djecu u Hrvatskoj i svijetu govoreći o dječaku Lovri, koji je, kako je rekla, u knjigu ideja u njezinom uredu napisao: „Želimo budućnost u kojoj svi rade, sretno žive i vole se.“

- Lovro, možda ti je samo šest godina, ali tvoj glas odzvanja u ovoj sali. Ti stvaraš razliku - zaključila je Grabar-Kitarović.

>> Nakon vatreno crvene predsjednica Kolinda zablistala u čipkastoj haljini, pokazala liniju

Komentara 43

NE
Neo001
22:55 21.09.2016.

Lijepo, ljudski i humano od naše predsjednice... Daj Bože da te njene riječi u UN...urode plodom za sve ljude na kugli Zemaljskoj!

AL
Alkana
22:29 21.09.2016.

Najbolja osoba u našoj politici!

MA
mar06mir
04:57 22.09.2016.

Eto, konacno netko normalan u hrvatskoj politici. Ne znam zasto je toliko tesko samo biti normalan?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije