Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA MARGINAMA

Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s čelnicima Australije i Iraka

kolinda
Foto: Ured predsjednice
1/2
21.09.2016.
u 19:18

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom jučerašnjeg dana održala je bilateralni sastanak s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom

Na marginama 71. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović održala je odvojene bilateralne sastanke s predsjednikom Vlade Australije Malcolmom Turnbullom i predsjednikom Vlade Republike Iraka Mohammedom Fuadom Masumom.

Predsjednica Grabar-Kitarović i premijer Turnbull razgovarali su o velikim mogućnostima bilateralne suradnje, pogotovo na područjima brodogradnje, obrazovanja te IT sektora. Premijer Australije je pokazao veliko zanimanje za „Inicijativu triju mora“, a razgovaralo se i o mogućnostima i potencijalima suradnje u kontekstu povezivanja država Jadrana, Baltika i Crnog mora. Razgovara je bilo i o izbjeglicama te migracijama kao jednom od najvećih izazova današnjice. Predsjednica i Premijer osvrnuli su se u razgovoru i na veliku te iznimno aktivnu hrvatsku zajednicu u Australiji.

S predsjednikom iračke Vlade Masumom hrvatska Predsjednica razgovarala je o potencijalima međusobne suradnje. U tom smislu, Predsjednica je kazala kako Hrvatska ima bogato iskustvo u graditeljstvu i infrastrukturi kao i u proizvodnji hrane koja ima halal certifikat, a irački Predsjednik interes je iskazao i za hrvatska iskustva i tehnologiju na području razminiranja. Iskazan jer i veliki interes za jaču suradnju na području turizma. Prilikom susreta razgovaralo se i o događanjima u zemljama jugoistočne Europe, a veliki naglasak stavljen je na izbjegličku i migrantsku krizu. U kontekstu sigurnosti, dvoje predsjednika složili su se kako je radikalizacija iznimno opasna.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom jučerašnjeg dana održala je bilateralni sastanak s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom s kojim je razgovarala o jačanju suradnje dviju država. Predsjednik Porošenko iskazao je posebni interes za iskustvo Hrvatske u procesima mirne reintegracije, suživota i izgradnje mira. Danas, tijekom poslijepodneva Predsjednica Republike sudjelovat će u općoj raspravi na 71. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda i obratit će se na temu „Ciljevi održiva razvoja: Opći poticaj za preobrazbu svijeta“.

>> Grabar-Kitarović Porošenku: Hrvatska je prijatelj i partner Ukrajine

Komentara 7

Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
21:00 21.09.2016.

Plava boja joj dobro stoji, predsjednica je baš hot. :)

SX
sudbina x
19:53 21.09.2016.

Imamo najljepšu predsjednicu na Svijetu..Nakon Tuđmana prvi predsjednik kojemu je iskreno stalo do Hrvatske...

BR
Bruneta
20:58 21.09.2016.

Kako to da nema ovih dana nijedne njezine slike sa Bozanićem i Košićem kod ginekološkog stola?Ipak im je ona pokroviteljica u istraživanju ženskih reproduktivnih organa i napadu na prava žena,majki i rodilja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije