Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promjena retorike

Karamarko odustao od zakona o lustraciji, a i Tepeš ne bi lovio vještice

Karamarko Tepeš
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
24.02.2016.
u 17:06

Priču o lustraciji prvi je otvorio upravo Karamarko kada je još prije predizborne kampanje progovorio o promjeni društvene klime...

Izgleda da je priča sa zakonom o lustraciji zatvorena. Barem zasad. Tomislav Karamarko, šef HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade, preksinoć je u Varaždinu rekao da HDZ ne priprema zakon kojim bi se provela lustracija. U HDZ-u su jučer dodatno poručili da ih ne zanima tko piše taj zakon jer da je HDZ htio zakon, sam bi ga napisao. Priču o lustraciji prvi je otvorio upravo Karamarko kada je još prije kampanje za parlamentarne izbore u ideološkom intervjuu Globusu progovorio o potrebi lustracije, promjeni društvene klime...

Nakon izbora još većim zagovornikom lustracije pokazao se Ivan Tepeš, šef HSP-a AS i potpredsjednik Sabora, koji je također u intervjuu Globusu govorio o tome da se upravo radi zakon o lustraciji.

Češko iskustvo

Naveo je da se protivi lovu na vještice i da nije za pojedinačne obračune s ljudima, ali da je za to da se osude svi zločini počinjeni u ime komunističkog režima. Priča je još više dobila na važnosti jer se pročulo da nacrt zakona o lustraciji piše Udruga Hrvatski križni put, ali i da je ministar kulture Zlatko Hasanbegović na susretu s češkim veleposlanikom razgovarao i o češkom modelu lustracije.

Kada se sagledaju sve informacije oko lustracije, kao jedina činjenica ostaje da zakon piše udruga koju vodi Bruna Esih, asistentica na Institutu dr. Ivo Pilar, ujedno i više puta izaslanica predsjednice RH na obljetnicama žrtava rata i poraća. Piše li njena udruga nacrt zakona o lustraciji za HDZ i hoće li zakon proizaći iz udruge, kojoj je u opisu djelovanja i predlaganje zakona, i posrednim putem dospjeti do saborskih klupa? Bruna Esih to odlučno demantira i kaže da nitko nije naručio da napišu zakon o lustraciji.

“Nikad razgovarali”

U Udruzi ''Hrvatski križni put'' ne znaju kada će taj nacrt zakona biti gotov, a na pitanje kako to da su zakon počeli pisati baš nakon promjene vlasti i dolaska Karamarka koji je lustraciju najavljivao, kažu da su rad na zakonu počeli polovicom prošle godine. Taj zakon, kako se doznaje, niti može niti hoće predviđati ikakve pravne sankcije ili obračune s pojedincima, on znači suočavanje s prošlošću. I Ivan Tepeš povukao se nakon Karamarkove izjave pa sada kaže da nije govorio o izradi zakona, nego o tome da moraju biti sankcionirani svi oni koji su u komunističkom režimu počinili zločine, egzekucije, naručivali ubojstva i sl.

– Nikada u Domoljubnoj koaliciji nismo razgovarali o zakonu o lustraciji – tvrdi Tepeš. Riječ je o promjeni društvene klime, nastavio je, a nikako o isključivanju ljudi iz javnog života ili lovu na vještice.

I Darinko Kosor, šef HSLS-a, izričito je protiv zakona o lustraciji, ali zalaže se za objavu dosjea svih onih koji su radili za komunističke tajne službe. Božo Petrov, šef Mosta i glavni HDZ-ov partner, više se puta izjasnio protiv lustracije koja bi samo izazvala nove razdore. Petrov se pak zalaže za lustraciju pretvorbe.      

>>Stazić: Sto tisuća komunista prešlo je u HDZ, koga ćete lustrirati?

>>'Nismo govorili o Zakonu o lustraciji nego da zločine treba kazniti i procesuirati'

Komentara 162

PE
peace7
17:16 24.02.2016.

LUSTRACIJA=ISTINA A to nitko nece moci zaustaviti....

DU
Deleted user
17:15 24.02.2016.

Zakon treba napraviti, preko HSP-a staviti na dnevni red, a onda cemo vidjeti kome obojci, a kome opanci, ovako je to samo zvakaca guma za ovakve novine ala VL.

DR
drugPlenky
17:21 24.02.2016.

Fino to Tomića lomi, jedna po jedna komunistička utvrda pada. Sad im je i Tuđman dobar jer nije stigao odraditi što je trebao ali nikad nije kasno imamo Tomici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije