Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Tepeš:

'Nismo govorili o Zakonu o lustraciji nego da zločine treba kazniti i procesuirati'

HSP AS
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/8
20.02.2016.
u 14:34

Istaknuo je kako je lustracija europska praksa, provedena u drugim europskim državama, no da je situacija u Hrvatskoj ipak specifična.

„Govoreći o lustraciji rekao sam kako se sudilo za zločine NDH iz 2. Svjetskog rata, da se sudilo i za zločine u Domovinskom ratu, no za period od svibnja 1945. pa do 1990. kada je ubijeno desetke tisuća ljudi na Križnom putu i, kada se zbog loše riječi o Titu i partiji završavalo na robiji, a diljem svijeta ubijalo emigrante i njihove obitelji nema nijedne presude, ni jednog procesa osim onoga u Munchenu kojeg se htjelo minirati nauštrb ugleda države. O modelima kako riješiti tu nepravdu nisam govorio,  niti sam o tim modelima govorio s Mostom ili unutar Domoljubne koalicije. Unutar Domoljubne koalicije nismo govorili konkretno o Zakonu o lustraciji nego o tome da zločine i zločince iz tog perioda hrvatske povijesti treba kazniti i procesuirati“ – rekao je predsjednik HSP AS i dopredsjednik Sabora Ivan Tepeš, nakon proširene sjednice Predsjedništva stranke u Sisku.

Istaknuo je kako je lustracija europska praksa, provedena u drugim europskim državama, no da je situacija u Hrvatskoj ipak specifična.„Imali smo rat i predsjednik Tuđman je išao na nacionalnu pomirbu i po tome smo specifični jer su neki drugi proveli lustraciju odmah nakon napuštanja komunizma“ – dodao je prof. Tepeš.

Osvrnuli su se čelnici HSP AS i na njihove izjave o ministarstvu branitelja. „Još smo prije dvije godine rekli da ovakvo Ministarstvo branitelja koje ne pomaže braniteljima, nego je služilo samo za uhljebljivanje političkih istomišljenika i novčano dotiranje nekim plaćeničkim udrugama branitelja treba ukinuti. A iz tog razloga smo htjeli da se prava branitelja efikasno provode kroz Ministarstvo obrane, kratkoročno ili dugoročno. Ne kroz socijalu nego obranu kao što je slučaj u nekim drugim državama. Partneri će naši moći predložiti kandidata za ministra, mi ćemo ga podržati i pritiskati da radi u korist branitelja.“ – rekao je glavni tajnik HSP AS i saborski zastupnik Pero Ćorić.

HSP AS, rečeno je, dobio je i prvog svog pomoćnika u Ministarstvu prometa  Maria Madunića, a očekuju prihvaćanje i još nekih njihovih stručnih kandidata. Od partnera u vlasti očekuju, kažu, ažurnost i što brže imenovanje pomoćnika i zamjenika ministara kako bi se počeli provoditi projekti. HSP AS je istaknuo projekt „Hrvatski stambeni fond“ kojem je cilj pomoći mladim osobama da dođu do svog stambenog prostora kako bi ih se motiviralo na ostanak i rad u Hrvatskoj, kao i na zasnivanje obitelji.

Predsjedništvo HSP AS je u Sisku dovršilo pripreme za 4. Sabor stranke na kojem će, 12. ožujka u Zagrebu, 1555 delegata birati vodstvo stranke.  

>>Tepeš u Saboru primio branitelje sa Sajmišta

>>Tepeš o prosvjedu: Očito je to će se ta 'pipa' zatvoriti i da su nezadovoljni

Komentara 53

CI
cicibela
15:59 20.02.2016.

Gospodin Roman Leljak iz Slovenije nedavno je objavio knjigu pod naslovom “Špiclji Udbe”. Leljak kaže: "Moj glavni cilj je razotkriti metode i aktere podzemne Udbine vladavine u gospodarstvu u Sloveniji i u Hrvatskoj." Osim što nabraja odvratne zločine komunista, navodidi i sve Udbine nezakonite firme iz koji su i izniknuli današnji tajkuni, djeca udbaša, a koji su opljačkali Hrvatsku. Dirati u ovo osinje gnijezdo neće proći bez velike hajke i galame, a čemu već svjedočimo kroz grčevite napade na ministra Hasanbegovića, i neumorno traženje ustaških guja.

FL
Flashover2
15:38 20.02.2016.

Bravo Tepeš! Zločin ne zastarijeva! Ubojstvo ne zastarijeva!

ST
stric5
16:03 20.02.2016.

...ništa se ne sikirajte .... postupak lustracije je krenuo i Domoljubna koalicija potpomognuta Predsjednicom sigurno će ga provesti.... prvi potez je otvaranje arhiva komunističke partije ....i tada kreću povjesničari...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije