Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRKIĆ PITA USKOK

Je li Strabag uzimao mito i za odlagalište otpada u Slavoniji?

ivica vrkić
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
24.11.2013.
u 13:16

- Ispletena je međunarodna mreža kriminala i nadam se da će to prepoznati i istražitelji. Sve se to ne bi moglo odraditi da nije bilo domaćih ponagača, poručio je osječki gradonačelnik.

Nakon informacija kako se sumnja da je austrijski Strabag dao 500.000 eura mita za posao na gradnji Kalmetine te luke Gaženice, osječki gradonačelnik Ivica Vrkić postavio je pitanje je li se ta tvrtka na sličan način okoristila i u Slavoniji. Arbitražni je sud, podsjetimo, nedavno presudio da pet slavonskih gradova moraju Strabagu i Saubermacheru isplatiti 80 milijuna kuna odštete za odlagalište koje nikada nije sagrađeno.

- Koliko je trebalo dati nekome u Osijeku, da bi se na kraju došlo do ovih gotovo 100 milijuna kuna? Kako stvari stoje, taj bismo spor mogli izgubiti. Slično je, čitali smo, Strabag funkcionirao i u Austriji te istočnoj Njemačkoj pa kako nikome nije palo na pamet da se provjeri s kim se ima posla? Očito je to njihov način funkcioniranja, pogotovo u zemljama koje su naivne i misle da je dolazak investitora sa Zapada dovoljno za posao – kazao je Vrkić. Ušli su u posao, nastavio je, kako bi "pokupili novac koji nisu zaslužili".

- Ispletena je, znači, međunarodna mreža kriminala i nadam se da će to prepoznati i istražitelji, na način da se utvrdi kako je ugovor sklopljen nezakonitim radnjama. Šansa je to onda da se ugovor proglasi ništavnim, a gradove se oslobodi plaćanja odštete – naglasio je. Sve se to, smatra gradonačelnik, ne bi moglo odraditi da nije bilo "domaćih pomagača".

Zdravko Peko, čelnik Zelenih Hrvatske, već je ranije podnio nekoliko kaznenih prijava u aferi oko odlagališta otpada u Antunovcu nedaleko od Osijeka.

- Imamo nepobitne dokaze da su se brojne odluke donosile mimo zakona. Takav se projekt u Austriji nikada ne bi ostvario – ponovio je Zdravko Peko, čelnik Zelenih Hrvatske.

Za pomoć su gradovi Osijek, Županja, Vinkovci, Beli Manastir i Vukovar pismeno zamolili i premijera Zorana Milanovića protekloga tjedna, a traže hitan sastanak, kako bi zajedno pronašli rješenje.

Komentara 5

TI
tipus
20:50 24.11.2013.

Ne trebaju oni u ovom slučaju nikom dati mito i ne radi se o "zemljama koje su naivne" kako reče gospodin Vrkić. Strabag kao i cijela Hrvatska zna da se kod nas na mjesta pravnika po gradovima i općinama dolazi isključivo po kriteriju podobnosti, a ne sposobnosti. "Domaći pomagači" kako ih naziva gospodin Vrkić su političari koji postavaljaju te podobne pravnike da odrađuju te poslove, za koje oni očito nisu dorasli, pa su eto ti gradovi potpisali takav ugovor da sad moraju za neodrađeno platiti 80 milijuna. Tko će dati tih 80 milijuna, svaki čitatelj ima pravo jednom pogađati.

BF
brkonja fra brkati
14:41 24.11.2013.

Strabag je davao i uzimao mito,samo je problem što domaći lopovi ( isto kao i u slučaju Hypobank) neće podizati optužnicu protiv Strabaga za kršenje zakona glede poslovanja u RH jer su i sami umoćeni u taj kriminal.To se može dogoditi u Austriji i Njemačkoj,ali ne i u RH.

CR
CrazyCat
14:45 24.11.2013.

Tak je to kad se ugovori potpisuju za osobnu proviziju ispod stola.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije