Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vladimir Šeks

Ako se do 6. studenoga ne raspusti Sabor, predsjednica će raspisati izbore

vladimir šeks, kolinda grabar-kitarović
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
26.08.2015.
u 10:10

Krajnji je rok za održavanje izbora nedjelja, 6. prosinca 2015.

Sve je primjetnija nervoza zbog neizvjesnosti vezane za datum održavanja parlamentarnih izbora. Posebni savjetnik predsjednice RH za ustavnopravna pitanja Vladimir Šeks kaže kako će predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović štititi Ustav i raspisati izbore uvidi li da prolazi zadnji ustavni rok. A to nije, kako se često kaže, “siječanj ili veljača”. Krajnji je rok, naime, početak prosinca, tvrdi Šeks. Što se njega, iskusnog pravnog “maga” tiče, nagađanje o tome da bi se izbori mogli prebaciti i u iduću godinu, tamo negdje u siječanj, čak veljaču, nepotrebna su jer bi to bila situacija protivna Ustavu RH. Koji je, kaže Šeks, hrvatska predsjednica dužna braniti, najavljujući time i njezin angažman u rješavanju dvojbe o datumu parlamentarnih izbora u Hrvatskoj.

Članak 98. Ustava

Može li predsjednica RH raspisati parlamentarne izbore i bez donošenja odluke o raspuštanju Sabora?

Uopće nije nužno da Sabor prethodno bude raspušten da bi predsjednica mogla raspisati izbore za zastupnike Hrvatskog sabora. Ona može donijeti takvu odluku u okviru svoje ustavne i zakonske ovlasti bez prethodnog raspuštanja Hrvatskog sabora. Ona može raspisati izbore a da Sabor još bude u zasjedanju, i to na temelju čl. 98. Ustava, kao i članka 5. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor. Predsjednica raspisuje izbore i saziva Sabor na prvo zasjedanje. Nedvojbeno je, dakle, da je stvoren pogrešan dojam u dijelu javnosti da predsjednica ne može raspisati izbore prije nego što bude raspušten Sabor.

Zašto bi to predsjednica to učinila prije raspuštanja Sabora, zašto ne bi čekala raspuštanje?

Zbog toga što ona po članku 94. Ustava RH ima pravo i dužnost brinuti se za redovito i usklađeno djelovanje i stabilnost državne vlasti. To je njezina primarna dužnost, a u to se ubraja i briga da se nikakvo protuustavno ponašanje ne dogodi. A moglo bi se dogoditi da se ne poštuje ustavna odredba prema kojoj mandat zastupnika traje četiri godine. Po čl. 73. Ustava zastupnici se biraju na vrijeme od 4 godine, a prema čl. 77. Ustava trajanje mandata može se zakonom samo produžiti u slučaju rata, neposredne ugroženosti države ili u slučaju velikih elementarnih nepogoda. Produljenje mandata zastupnika, dakle, izrazito je ograničeno na ova tri slučaja. Dužnost je predsjednice da ovdje prevenira stvaranje protuustavne situacije, a to je da zastupnici Sabora nastave mandat nakon što im je on istekao.

Pa kada zastupnicima ističe njihov četverogodišnji mandat?

Ovaj saziv Sabora konstituirao se 22. prosinca 2011., dakle nedvojbeno je da mu mandat istječe 22. prosinca 2015.

Kada onda predsjednica treba donijeti odluku o raspisivanju izbora i kada trebaju biti izbori održani da se “obrani” navedeni ustavni rok isteka mandata zastupnicima?

Da bi se poštovali svi ustavni rokovi, predsjednica Republike trebala bi donijeti odluku o raspisivanju izbora do 6. studenog ove godine. Najkasnije! A krajnji je rok za održavanje izbora nedjelja 6. prosinca 2015. Tako će mandat dosadašnjeg saziva Sabora prestati 22., a novi saziv biti konstituiran 23. prosinca, što je onda čista ustavnopravna situacija.

Dakle, ne dolaze u obzir najave da se parlamentarne izbore može održati i u siječnju, čak veljači iduće godine?

Prvo zasjedanje je Sabora održava se najkasnije 20 dana od održavanja izbora, održe li se 6. prosinca, konstituirajuća sjednica novog saziva može se održati u ustavnom roku. Izbori tako ne mogu biti poslije 6. prosinca.

Konzultacije sa strankama

Jednostavnije, ne dođe li do odluke o raspuštanju Sabora do 6. studenog, predsjednica raspisuje izbore?

U javnosti je stvorena percepcija da ovdje predsjednica stupa tek kada se raspusti Sabor. A to nije istina. Problem je što su se odluke o dosadašnjim izborima donosile dosta ranije, što sada nije slučaj pa je stvorena prividna neizvjesnost oko datuma izbora.

Do kada je predsjednica spremna čekati da vlasti donesu odluku o raspuštanju Sabora?

Ne donese li se odluka o raspuštanju Sabora do druge polovice listopada, realno je očekivati da će predsjednica održati konzultacije s predsjednicima parlamentarnih političkih stranaka o datumu održavanja izbora.

Neće li predsjednicu opet optužiti da se upetljava gdje ne treba, u politiku vezanu za datum izbora?

Radi se o izvornoj ustavnoj ovlasti predsjednice Republike. Ovo nije pitanje politike i politikantstva, nego čuvanja Ustava, a predsjednica jako dobro razumije svoje ustavne ovlasti. Krajnji rok za izbore je 6. prosinca ove godine. Ne ovisi datum izbora o nekakvoj dobroj volji vladajućih, nego o Ustavu.

>> HDZ sve jači, SDP bez porasta popularnosti, a potpora Živom zidu u padu

Komentara 123

NJ
njoj
10:29 26.08.2015.

I tko sada nije čitao Ustav? Očito Milanović

GO
Gomila
10:26 26.08.2015.

Kuku lele Milanovic ce dobit potres mozga

MI
mirrro
10:35 26.08.2015.

Bauk i njegova elita bi želili primati saborsku ili ministarsku plaću doživotno i zato im se ne žuri sici sa vlasti,20000 je super plaća i neka ide sto duže i duže i dužeee

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije