Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
interpelacija

Vladi tri mjeseca za paket zakona kojima će se mjeriti kvaliteta rada u javnoj upravi

24.01.2014., Zagreb - Raspravom o inspekciji cestovnog prometa nastavljena je 12 sjednica Sabora RH.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
02.06.2015.
u 14:23

Strategija razvoja javne uprave 2015.-2020. već je u Saboru, ova je interpelacija suvišna, komentirao je ministar uprave Arsen Bauk

Reformist Petar Baranović (na slici) i 15 oporbenih zastupnika iz redova HDSSB-a, Novog vala, DC-a, nezavisnih zastupnika te nezavisnih ljevičara podnijeli su u Saboru interpelaciju o radu Vlade na području reforme javne uprave. Saboru predlažu da zaduži Vladu da mu u roku od tri mjeseca predloži paket zakona i pravilnika koji bi uveli obvezu mjerenja i automatizam sankcioniranja gubitka radnog mjesta tri posto najneuspješnijih zaposlenika u državnoj javnoj upravi. Žele i da u istom roku lokalne jedinice budu obvezne prihvatiti iste standarde mjerenja kvalitete uz istodobno poticajno nagrađivanje uspješnih.

Nezadovoljni zastupnici od Vlade traže da podnese izvješće što je učinila na reformi javne uprave te joj zamjeraju da nije ponudila zakonodavni okvir koji bi omogućio cjelovitu reformu i uvođenje sustava mjerenja kvalitete rada zaposlenika u javnoj upravi koji automatizmom eliminira tri posto najneuspješnijih.

Obrazlažući svoju interpelaciju, zastupnici upozoravaju da je hrvatska javna uprava 20 posto skuplja u odnosu na prosjek deset najrazvijenijih europskih zemalja pa je trošak za zaposlene u javnoj upravi u 2013. iznosio 12 posto BDP-a.

– Na dnevnom je redu Sabora Strategija razvoja javne uprave 2015.-2020. pa mi se čini da je ova interpelacija sasvim suvišna. Jedan dio zaključaka, posebno onaj o porastu broja službenika, temelji se na netočnim premisama, a kao i svi dokumenti takve vrste nije imuna od dnevnopolitičkih opterećenja. Ipak, dobra je prilika da se sučele stavovi i isprave zablude kojih ima i u tom segmentu – komentirao nam je zahtjev 16 zastupnika ministar uprave Arsen Bauk.

>> Odbor za zaštitu okoliša podržao interpelacije HDZ-a i Mirele Holy

>> Laburisti interpelacijom traže detaljne informacije o TTIP-u

Komentara 2

KA
Kaka551
14:30 02.06.2015.

Kad ćete početi raditi za narod koji vas plaća?

Avatar pavaosg
pavaosg
14:38 02.06.2015.

Sve su predizborni štosevi, želimo promjenu vlasti i dolazak Domoljubne koalicije na čelo države!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije