Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LNG TRŽIŠTE

Ima li regija spremnu infrastrukturu za korištenje ukapljenog plina s Krka?

A general view shows the construction site of Poland's first liquefied natural gas (LNG) terminal, in the Baltic port of Swinoujscie July 23, 2014. Poland is building the terminal at at a cost of around 3 billion zlotys ($977.2 million). It will be able t
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
16.09.2016.
u 14:48

Budućnost domaće energetike je niskougljična, u čemu će važnu ulogu imati prirodni plin. Stoga domaći plinski sektor veseli činjenica što je prošle zime napokon zaustavljen višegodišnji pad potrošnje plina.

U ostvarenju vizije niskougljične budućnosti svakako će važnu ulogu imati realizacija terminala za ukapljeni plin. Svi se slažu da je plutajući LNG terminal, koji bi se trebao graditi na Krku, dobra prilika za diversifikaciju dobave plina za zemlje središnje i istočne Europe koje snažno ovise o ruskom plinu.

Za hrvatsku državu pak terminal predstavlja strateški investicijski projekt i važan čimbenik u diversifikaciji opskrbe prirodnim plinom. Tvrdi se da bi ovaj projekt trebao biti iznimno važan za regionalno tržite plina te da bi plin trebao pojeftiniti na dulje razdoblje.

Međutim, postavlja se pitanje procjene realnih tržišnih potreba (Slovenija, Mađarska, BiH, Srbija). Zasad se ne zna tehnološko rješenje, a slijedom toga ne može se znati ni investitor i upravitelj terminala, dobavljač plina te cijena projekta. U konačnici, ima li regija spremnu infrastrukturu za korištenje ukapljenog plina s Krka?

Koji će poslovni model LNG terminala biti odabran? Tko je sve spreman dijeliti benefite, ali i troškove i rizike realizacije terminala? Koja je uloga nacionalnog plinskog operatera u pripremnim fazama LNG-ja? Može li ukapljeni plin biti dugoročno konkurentan plinu uvezenom cjevovodom? Koliko su veliki regionalni dobavljači zainteresirani za dobavu plina iz LNG-ja? Prijeti li tržištu višak robe do 2020. i hoće li to obeshrabriti nove projekte?, samo su neka od pitanja o kojima će se raspravljati na 4. regionalnoj konferenciji Energy Market Forum 27. rujna.

Osim ove, na konferenciji će se raspravljati i o temama poput:

  • Domaće tržište plina: jesmo li spremni za potpunu liberalizaciju?
  • E-mobilnost – poticanje čistog transporta
  • Završio rat cijenama: nastupa doba novih usluga

Energy Market Forum mjesto je gdje najvažniji domaći tržišni igrači, neovisni stručnjaci i ugledni eksperti raspravljaju o razvoju domaćeg i regionalnog energetskog tržišta i mogućim rješenjima tih problema.

Energy Market Forum Poslovnog dnevnika jedina je domaća stručno-izložbena manifestacija tematski posvećena isključivo tematici funkcioniranja tržišta energije. Prvi je put održan 2013. godine, od kada se etablirao kao tradicionalno mjesto susreta čelnih ljudi vodećih kompanija na domaćem i regionalnom energetskom tržištu, predstavnika nadležnih regulatornih tijela, znanstvene zajednice i državnih institucija.

Prijavite se već danas i osigurajte svoje mjesto na vrijeme.

Za više informacija i prijavu kliknite ovdje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije