Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Finska policija istražuje hrvatske oklopnjake

29.04.2009.
u 10:53

Finska policija pokrenula je predistražne radnje u vezi s hrvatskom kupovinom oklopnih vozila od tvrtke Patria, prenose finski mediji. Hrvatska je sklopila dva ugovora s Patrijom vrijedna ukupno 180 milijuna eura za ukupno 126 oklopnjaka AMV, a prva vozila isporučena su slavonskobrodskoj tvrtki Đuri Đaković početkom ove godine.

Finska policija posljednjih godinu dana istražuje sličan posao u Sloveniji, u kojem je tamošnja Vlada od Patrije kupila 135 oklopnjaka s naoružanjem za 278 milijuna eura, a tijekom te istrage nekoliko čelnika finske tvrtke, uključujući i predsjednika Uprave Jormu Wiitakorpija, završilo je u pritvoru. Osim Wiitakorpija, koji je u međuvremenu smijenjen s dužnosti, hrvatski i slovenski posao vežu još dvojica Patrijinih dužnosnika, izvršni potpredsjednik Heikki Hulkkonen koji je potpisao oba ugovora i Patrijin predstavnik za Hrvatsku i Sloveniju Reijo Niittynen.

Obojica su lani bila pritvorena na neko vrijeme, a pretpostavlja se da se istraga finske policije proširila na Hrvatsku upravo zato što su Hulkkonen i Niittynen dogovarali oba posla. U Sloveniji se sumnja na korupciju, a neki izvori navode i višemilijunske iznose s time da se lanac korupcije navodno proteže do bivšeg premijera Janeza Janše, što je on demantirao.

Kad se lani pojavila mogućnost da se istraga proširi i na Hrvatsku, iz MORH-a su poručili kako je posao čist te da je Patrijina ponuda bila jeftinija od konkurentskog Steyra, a Finci su ponudili i bolje uvjete offset programa.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije