Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Biskup Uzinić:

Građani imaju pravo znati na što Crkva troši novac

02.02.2014., Dubrovnik - Tradicionalnim pustanjem golubica koje su ove godine poletjele prema zapadu, podizanjem sveceva barjaka i zvucima himne dubrovackog parca poslijepodne je otvorena 1042. Festa svetog Vlaha, zastitnika Grada Dubrovnika i Dubrovacke
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
15.05.2015.
u 07:30

Biskup dubrovački mons. Mate Uzinić prvi je od hrvatskih biskupa koji je objavio financijsko izvješće za svoju biskupiju.

Biskup dubrovački mons. Mate Uzinić prvi je od hrvatskih biskupa koji je objavio financijsko izvješće za svoju biskupiju.

Što vas je ponukalo na to?

Pravi razlog ove objave zahtjev je za efikasno i transparentno upravljanje materijalnim dobrima pred kojim se Crkva uvijek nalazi. No snažan poticaj za objavu izvješća bili su i financijski problemi s kojima se biskupija suočila u 2013. Nadam se da će nam i ovo pomoći da s vremenom budemo sve manje Crkva koja je usmjerena na sebe i postanemo Crkva koja je usmjerena na druge.

Treba li Crkva biti transparentnija?

Uzimajući u obzir utjecaj gospodarske stvarnosti na život i na osjećaje ljudi danas, jasna je osobita važnost načina na koji se Crkva odnosi prema materijalnim dobrima. Zato je u nastojanju oko vjerodostojnosti pitanje materijalnih dobara jedno od delikatnijih i važnijih pitanja s kojima se Crkva danas treba suočiti.

Neke mjesne crkve objavljuju svoje financije?

Postoje mnogi dobri primjeri vrlo transparentnih financijskih izvještaja, kakvo je primjerice i izvješće Svete Stolice koje je dostupno na njihovim stranicama. Ono što mogu reći jest da ovo izvješće biskupije nije motivirano samo ispunjenjem danog obećanja, već iskrenom željom da poslovanje bude transparentno jer to prepoznajemo kako znak vremena u kojem živimo. Pred nama, kako bismo bili vjerodostojni, uvijek stoji isti zahtjev: biti usmjeren prema svome duhovnom cilju i služiti se materijalnim dobrima u ostvarenju svoga poslanja.

Treba li objavljivati kako je utrošen novac koji dobiva iz proračuna?

Mišljenja sam da onaj tko daje novac ima pravo znati na što se on troši, bilo da je riječ o novcu poreznih obveznika ili donacijama tvrtki ili vjernika. Smatram da Crkva iz odgovornosti prema upravljanju novčanim sredstvima, koja su nam povjerena, treba prednjačiti u transparentnosti.

Jeste li prevladali financijske probleme?

Upravo je u ovom izvještaju vidljivo je da je biskupija stabilizirala svoje financijsko poslovanje, ali i da i dalje osjećamo posljedice. U 2014. ostvarili smo višak prihoda u odnosu na rashode u iznosu od 1.753.789,34 kuna. Zahvalni smo svima koji su nam to omogućili, poglavito jer smo posljednjih godina bili suočeni s kompleksnom financijskom situacijom. Napominjem kako je nakon isteka dvije godine nastupila obveza Biskupije plaćati dio dospjelih obveza temeljem glavnice po kreditu koji je, radi izlaska iz kompleksne financijske situacije, ostvarila prije dvije i pol godine. To znači da nas po ovom osnovu čekaju značajni izdaci u ovoj i sljedećim godinama, a za što nam je potrebno već sada osiguravati sredstva. Za sada smo to uspijevali, a nadamo se da će tako biti i u budućnosti. 

>> Pogledajte prvo crkveno financijsko izvješće 

>> Biskup Uzinić objavljuje kako se poslovalo 2014.

Komentara 12

Avatar __________
__________
09:40 15.05.2015.

OK, od 25 i pol milijuna prihoda za dobrotvorne svrhe dali su 12,75 %. Ostalo su potrošili na održavanje samih sebe. Nije loše.

DU
Deleted user
07:45 15.05.2015.

To se traži. Oduvijek sam govorio sa država mora imati nadzor nad financijama svih vjerskih organizacija. Ne bacati novce u njih, već iskoristiti njihov potencijal da država zaradi. Amerikanci to imaju odlično uređeno, osnivaj koju crkvu želiš, ali novce na stol.

DH
dalibor.hren
09:32 15.05.2015.

Pravo je pitanje:" Na što svećenici troše novac!?"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije