Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Britanac o Hrvatskoj

'Vrlo ste antiintelektualna zemlja. Imate potencijala, ali ga ne koristite'

zagreb
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
26.04.2015.
u 22:46

"Nekada sam volio Zagreb, sada ga mrzim. Bilo mi je izuzetno što možeš vidjeti Medvednicu s tramvajske stanice u Držićevoj, a onda je došao Bandić i počeo graditi kao lud. Sada Zagreb hoće postati Frankfurt i ne sviđa mi se

Britanac Andy Tomlinson 1990-ih se doselio u Hrvatsku, najprije u Zagreb, a danas živi u Zagorju, u Konjščini.  On je stručnjak za engleski jezik, prevoditelj, lektor mnogih naših udžbenika za engleski, voditelj radionica za učitelje engleskog, poluprofesionalni glumac i saksofonist, pripada karakternoj klasi zadubljenih usamljenika i intelektualno aktivnih promatrača. Skroz mu paše da ga lokalci više manje ostavljaju na miru. 

Bio je svugdje i samo su ga četiri mjesta oduševila izvanrednom ljepotom. Pustinja Red Rocks u Utahu, pustinja Namib u Africi, područje Mooreland u Velikoj Britaniji i Zagorje u Hrvatskoj. Od vikendice u dolini Orešje Gornje do Konjščine treba mu šest kilometara vožnje biciklom i to mu predstavlja jedno od najljepših vožnja u životu, piše Tportal.

Za Hrvatsku kaže da je formalno država, ali nema društvo

'Ako me pitaš što bih prvo promijenio kod vas - odbacio bih učenje bazirano na podacima i fokus stavio na učenje kojim se razvijaju vještine.'

Hrvate smatra žešćim materijalistima s deficitom intelektualnih sklonosti: 'Vi ste epikurejci, jedino do čega vam je stalo su gušti – dobra hrana, dobro vino, dobri prijatelji. U se, na se i poda se. Ne postoji nešto više od toga. Hrvatska nije mjesto gdje ljudi upotrebljavaju svoj um. Vrlo ste antiintelektualna zemlja. Što ne znači da niste obdareni potencijalom, samo ga ne koristite.

Evo kako još vidi našu zemlju: "U Hrvatskoj vrijedi sljedeći obrazac – ako postoji problem, nađi način kako da ga zaobiđeš. U anglofonim kulturama je nešto drugačiji – ako postoji problem, onda ga riješi. Prva stvar koju si dužan ovdje napraviti kada naiđe problem, jest dokazati da to nije tvoja krivica. Hrvati općenito ne vole odgovornost i konstantno je pokušavate mimoići".

>> Kako nas vide stranci

Komentara 109

ST
stefj
23:30 26.04.2015.

He, he, pogledajte ovu vladu, pa ćete dobiti jako dobar primjer antiintelekta. Milanović namjerno stavio ministre koji nisu ni blizu dorasli svom poslu, pa su onda ovisni o njemu. S njim će biti do kraja, jer su bez njega čista nula... Iz toga možemo lako zaključiti da je premijer inteligentan, ali za svoj džep i svoju korist, dok su svi ostali daleko ispod. Zato nam i je tako, zato nazadujemo i propadamo...

FR
Franciskoo
00:24 27.04.2015.

Meni je nezamislivo da neki britanski mediji objavljuju gunđanje nekog Hrvata, ali evo, imamo mi naše medije koji nađu nekog Britanca da nas docira. Nevjerojatno koja je to iskompleksiranost naših medija i potreba za konstantnim preodgojem Hrvata u režiji razno raznih domaćih (uglavnom partijskih) i stranih šuša.

AG
Agramer198
23:36 26.04.2015.

Onaj osjećaj kada ti osoba čija je zemlja prije dvije-tri generacije držala porobljenim pola svijeta docira o tome kako živjeti-neprocjenjivo... A o tome kakvo je britansko društvo, dovoljno je otići u London i vidjeti sav onaj intelektualni svijet koji see naselio iz kolonija u uvezao svoje običaje i pravila ponašanja, ne da nema reda i pravila u nekim četvrtima, već se policija boji ući. Gosponu bih preporučio da svoje kapacitete usmjeri tamo gdje je pomoć potrebna, britanskih i engleskih "dobronamjernih" savjeta nam je dosta do cca 2050. godine :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije