Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje Paravinji

Prije odluke o produljenju pritvora prvo moraju odlučiti o izuzeću sudaca

Paravinja
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
07.09.2014.
u 10:14

Paravinja je već tražio izuzeće svih sudaca u Šibeniku

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Šibeniku morat će ponovno odlučivati o produljenju istražnog zatvora Draganu Paravinji, nakon što je Vrhovni sud ukinuo njihovo rješenje kojim su Paravinji produljili pritvor.

Ne vjeruje im

Naime, Vrhovni sud prihvatio je Paravinjinu žalbu, u kojoj je ovaj naveo da izvanraspravno vijeće nije moglo odlučivati o produljenju njegova istražnog zatvora jer je on podnio zahtjev za izuzeće sudaca koji o tome odlučuju. Kao razlog izuzeća sudaca, Paravinja je u žalbi naveo, da tim sucima – ne vjeruje.

Vrhovni sud dao je Paravinji za pravo smatrajući da je u ovom slučaju došlo do bitne povrede odredaba kaznenog postupka jer je prije odluke o produljenju istražnog zatvora trebalo odlučiti o Paravinjinu zahtjevu za izuzeće članova izvanraspravnog vijeća.

– Optuženik je zahtjev za izuzeće članova izvanraspravnog vijeća postavio na ročištu 4. kolovoza. Unatoč tako postavljenom zahtjevu optuženika za izuzeće, prvostupanjski se sud upustio u odlučivanje o produljenju istražnog zatvora optuženiku a da nije prethodno predsjednik toga suda odlučio o predmetnom zahtjevu za izuzeće. Kad sudac ili sudac porotnik sazna da je stavljen zahtjev za njegovo izuzeće, dužan je odmah obustaviti svaki rad na predmetu – stoji u odluci Vrhovnog suda.

Stoga je Vrhovni sud naložio nižem sudu da prvo riješi Paravinjin zahtjev za izuzeće te da tek onda odlučuje o produljenju njegova pritvora.

Maksimalna kazna

Inače, osim što je tražio izuzeće sudaca koji su odlučivali o produljenju njegova pritvora, Paravinja je početkom srpnja tražio i izuzeće svih sudaca Županijskog suda u Šibeniku.

Taj je zahtjev postavio na početku ponovljenog suđenja, no zahtjev mu je odbijen. Postupak se usprkos tome nije maknuo s mrtve točke jer je Paravinja očito odlučio zahtjevima za izuzeće sudaca ratovati sa Županijskim sudom u Šibeniku. Na prvom suđenju Paravinja je bio osuđen na maksimalnih 40 godina zatvora, no Vrhovni sud djelomično je ukinuo tu presudu odredivši novo suđenje, koje je počelo početkom srpnja.

>> Paravinja na sud došao kao da ide na kupanje

Komentara 2

OB
Objektivno...
23:05 07.09.2014.

Dragane. U Osijeku ti predsjednik suda rješenjem izuzme suca, a on ti svejedno odlučuje o žalbi!? Šta kažeš na to, ha? Neki kažu da onda taj sudac najvjerojatnije nije ni bio u vijeću koje je odlučivalo po žalbi nego je bio u gostioni. Dragane, reci odvjetnici da nađe neku štelu da ti prekreče presudu. To ti je najnovija fora u Osijeku. Prekreči ti se presuda. Dobro... ne baš svakom... recimo ako ti je tata sudac nema nikakve frke

NI
ninja72
21:14 07.09.2014.

Najbolje bi bilo da ga oslobodite, kad niste u stanju donesti konacnu presudu. Zar ne vidite da Vas sve zajedno ismijava?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije