Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIGURNOST

Znate li što je "phishing"?

online, kupovina
26.04.2017.
u 18:28

PIN nikada ne nosite zapisan zajedno s karticama jer time višestruko povećavate mogućnost zlouporabe u slučaju krađe ili gubitka.

Korisnici se vrlo često susreću s raznim pokušajima online prijevara. Jedna od popularnijih je tzv. phishing koja za cilj ima financijski oštetiti korisnika.

Prvi kontakt s phishingom počinje e-mail porukom koju prevaranti šalju korisniku obavještavajući ga, primjerice, da kartična kuća ili banka ažurira podatke ili je pretrpjela hakerski napad te od korisnika traže da upiše svoje osobne i podatke s kartice kako bi se uskladili.

Unutar poruke često se nalazi i url link prema web-stranici kartične kuće s formom za upis podataka korisnika. Web-stranica sadrži sve vizualne značajke originalne stranice kartične kuće ili banke i mnogi korisnici u tom trenutku ne posumnjaju na prevaru. Vaša banka može vam poslati e-poruku s korisnim savjetima, informacijama o proizvodima, pogodnostima ili uslugama te izvadak ili obavijest o kartičnim troškovima i sl., ali vas neće tražiti potvrdu bankovnih podataka ili unos kartičnih podataka putem e-maila.

Pridržavajte se pravila za sigurno korištenje kartica na internetu, zaštitite računala i druge uređaje sigurnosnim rješenjima i programima te budite na oprezu prilikom otvaranja privitaka ili poveznica u neočekivanim porukama za koje niste sigurni da su vjerodostojne.

U slučaju da se susretnete s takvim pokušajima prevare putem e-mail poruka, ne ostavljajte ni jedan podatak, već u što kraćem roku obavijestite svoju banku ili kartičnu kuću o tome.

Sve što je važno znati o PIN-u!

Ni jedna financijska institucija (ni banka ni kartična kuća koja je izdala karticu) ne zna, nema zakonsko pravo i nikada neće tražiti broj PIN-a kartice. PIN se automatski generira, izdan je isključivo vlasniku/korisniku kartice za osobnu uporabu u svrhu autorizacije. Treće fizičke i/ili pravne osobe ni u kom slučaju nemaju pravo znati spomenutu šifru.

PIN nikada ne nosite zapisan zajedno s karticama jer time višestruko povećavate mogućnost zlouporabe u slučaju krađe ili gubitka. Također, pripazite na zaštitu računala i/ili mobilnog uređaja koje koristite za pristup internetu.

Iako banke i kartične kuće prakticiraju sigurnosne standarde najviše razine, samozaštita korisnika od iznimne je važnosti.

Sadržaj omogućila Zagrebačka banka u suradnji s native produkcijom Večernjeg lista.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije