Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
porezna opterećenja

Zemlje u regiji porezom jače pritišću kapital, a Hrvatska – rad

Boris Lalovac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
09.09.2014.
u 16:16

Hrvatska je, osim Slovenije, zemlja s najvišom stopom oporezivanja dohotka, a među vodećima je i u razini oporezivanja dobiti

Manji porez na dohodak i uvođenje poreza na dohodak ostvarenog od kamata na štednju korak su u smjeru jačeg oporezivanja dohotka stvorenog rentom od onog stvorenog radom.

Hrvatska je među rijetkim zemljama u okruženju u kojoj se poreznim sustavom potiče rentijerski način života. Tako su na tri poreza – na dividendu, na najam i novi na prihode ostvarene kamatom na štednju – razrezane kamatne stope od 12 posto, što je i najniža stopa poreza na dohodak.

Drugim riječima, prihodi od rada, bili to oni koji ostvaruje pravna ili fizička osoba, znatno se jače oporezuju nego oni ostvareni iz kapitala. Najniža stopa poreza na dohodak od 12 posto primjenjuje se na primanja do 4100 kuna mjesečno, što znači da prihodi od štednje, najma ili dividendi imaju jednak povlašteni tretman kao i najniži dohoci.

Nismo konkurentni

Hrvatska je, osim Slovenije, zemlja s najvišom stopom oporezivanja dohotka, a među vodećima je i u razini oporezivanja dobiti jer samo Slovačka ima višu stopu poreza na dobit od Hrvatske. Sa stopom od 40 posto na najviše dohotke Hrvatska je nekonkurentna među zemljama regije.

Iako se porezni razred inicijativom ministra financija Borisa Lalovca rastegnuo na 13.200 kuna, ostaje činjenica da je i srednja stopa od 25 posto među najvišima u regiji.

Foto: Kristina Franić

Autor: Kristina Franić

U zemljama okruženja, naročito onima kojima raste konkurentnost, porezne stope oporezivanja rada i kapitala vrlo su slične. Najbolji su primjeri Srbija i Crna Gora, koje primjenjuju istu stopu za sve te poreze. Crna Gora ima stopu od devet posto za sve oblike dohotka, dok Srbija primjenjuje stopu od 15 posto za dobit i dohodak i štedne depozite koji se oporezuju samo ako su u valuti (dinarski depoziti oslobođeni su poreza), a jače oporezuje dividendu.

U Albaniji flat-rate

Pritom valja istaknuti da su stope doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje u tim zemljama znatno niže nego u Hrvatskoj, što rad čini još konkurentnijim.

I Makedonija ima slične stope za oporezivanje različitih oblika dohotka kojima razrezuje stopu od 10 posto. Nešto je manji porez na najam, dok je štednja izuzeta od oporezivanja.

Albanija je do ove godine imala flat-rate od 10 posto poreza na sve oblike dobiti ili dohotka, međutim podignuli su najvišu stopu poreza na 23 posto, a poreza na dobit na 15 posto, pri čemu se za male poduzetnike razrezuje samo 7,5 posto poreza.

Članice Europske unije iz regije imaju više poreze, ali i dalje konkurentne u odnosu na hrvatske. Bugarska je otišla najdalje jer joj ni jedna porezna stopa ne prelazi 10 posto, a unatoč europskoj direktivi, i stopa oporezivanja prihoda od štednje među najnižima je u Europi – samo osam posto.

Komentara 2

Avatar hdz1848
hdz1848
21:16 09.09.2014.

Sve razvijene zemlje više pritišču kapital. Jedino je HDZ kod nas porezima gušio rad. Jasno je i zašto, da njihovih 200 kapitalista plačaju čim manje poreza.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije