Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Zdravko Pevec po zakonu je mogao izdavati mjenice bez pokrića

Zakon ne propisuje da izdavatelj mjenice mora imati novčano pokriće za njezino izdavanje. Kad bi ga imao, onda bi i plaćao, kaže Vlado Brkanić
07. lipnja 2010. u 08:00 20 komentara 123 prikaza
\'04.06.2010., Bjelovar - Slucaj Pevec, Zdravko i Visnja u trenucima kada su kola krenula nizbrdo i carstvo se pocelo raspadati Photo: Damir Spehar/PIXSELL           \'
Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Sumnja u gospodarski kriminal, zloporaba položaja i ovlasti, a najviše izdavanje mjenica bez pokrića, Zdravka bi Peveca, koji je njihov isključivi potpisnik, moglo stajati od jedne do osam godina iza rešetaka. Pevec, kojega danas, kao i suprugu mu, čeka odluka istražnog suca ostaje li i dalje u pritvoru, već se branio kako u lipnju 2009. nije mogao znati da mjenice, koje je izdavao s pokrićem od rujna 2009. do siječnja ove godine, neće biti naplaćene.

Čekovi da, ali ne i mjenice

No, činjenica je da je, svjesno ili nesvjesno, što bi trebala utvrditi istraga, 71 dobavljaču izdao čak 143 milijuna kuna mjenica bez pokrića, dok ukupan dug prema tim vjerovnicima iznosi 272 milijuna kuna. Vlado Brkanić iz RRiF-a Zagreb objašnjava da je mjenica u prvom redu kreditni instrument, a potom instrument osiguranja i instrument plaćanja. Niti jednom odredbom Zakona o mjenici nije propisano da izdavatelj mjenice (trasant) mora imati novčano pokriće na žiro li nekom drugom računu u trenutku izdavanja mjenica jer, kad bi to imao, ne bi izdavao mjenice nego bi plaćao. Takvo pokriće propisuje jedino Zakon o čeku, inače je njegovo izdavanje kažnjivo djelo.

Brkanić kaže da se mjenica u poslovnom svijetu i izdaje zato što dužnik u vrijeme njezina izdavanja nema novca. Time ona postaje kreditni instrument s određenim (ugovorenim) rokom dospijeća za naplatu. Mjenični dužnik mora stoga planirati svoje novčane tijekove tako da bi s mjeničnim dospijećem isplatio (iskupio) imatelja mjenice koji je istu podnio na naplatu.

Nered, pa tek onda stečaj

Problem, međutim, nastaje kad o njezinu dospijeću izdavatelj mjenica, kao što je Pevec d.o.o, ne može isplatiti mjenični dug. U konkretnom slučaju, za što istražna tijela trebaju prikupiti dokaze, mogla bi biti riječ o eventualnom kaznenom djelu prijevare ako se dokaže da je Pevec time htio pribaviti protupravnu imovinsku korist ili je počinio kazneno djelo zloporabe službenog položaja, pogodovanja nekim vjerovnicima, zloporabu stečaja radi smanjenja buduće stečajne mase ili nesavjesnim poslovanjem uzrokovao stečaj. Tomu se, tvrdi Brkanić, mogu pribrojiti i prekršajna djela iz Zakona o trgovačkim društvima, gdje je netko od članova uprave u slučaju prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje – što je bilo vidljivo iz financijskih izvještaja, ali očito ignorirano – morao pravodobno zatražiti pokretanje stečajnog postupka.

- Slom Pevecova poslovnog carstva, uz raniji slom Kamen ingrada, Sutle Šenkovec i drugih, sve više iznosi na vidjelo da se u poslovnu zajednicu ne može unositi nered samo zato što se "ja" moram razvijati - poručio je Brkanić.

Prije sloma 450 milijuna eura prometa

Prije sloma 450 milijuna eura prometa

Ignoriranje stručnjaka i temeljnih pravila u financiranju još jednom pokazuje kako se kompanije ne smiju voditi, kaže Brkanić. Stoga je sve očitije da karijere bivših vlasnika Peveca i istoimene tvrtke, koja je 2008., prije sloma, imala rekordnih 450 mil. eura prometa, idu drugačijim smjerovima. Nakon što su dugovanja dosegla 1,8 mlrd. kuna i otvoren je stečaj, opet rade gotovo svi Pevecovi centri, a tajkunski luksuz bračni je par trenutačno zamijenio skromnim kvadratima iza rešetaka.

Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu:
Kako uložiti 32.000 kn s 18 godina, zašto propustiti maturalac i koja je količina motora potrebna za skladan brak
 • -obrisani-:

  pa ova murija ne bi otkrila niti tko je napravio veliku nuždu u šekretu, pa makar su vidjeli tko je izišao iz istoga, te da jako smrdi nakon njega a kako tek poznaju zakone? sve sami stručnjaci zato se svi ... prikaži još!vi lopovi i pozivaju na \"institucije pravne države\", jer su sigurniji no u trezoru najsigurnije banke ta hobotnica je instalirala samo imbecile na svim razinama, jer ta razina svijesti osigurava konstantni nakažnjivi kriminal na bilo kojoj razini. I što sad? kad ne vidite da birate samo i isključivo imbecile sa sumljivim intelektualnim certifikatima(uglavnom kupljenim i krivotvorenim), vi se nadate da će biti bolje? sjetih se nerona da li je on bio budala ili je samo uvidio da takav rim nema šanse? Čini mi se da ovdje sve treba spaliti, pa tek onda graditi iz početka ! ELEKTRONSKI PARLAMENT je jedino rješenje, a politika mora biti ustavno zabranjena !

 • al bundy:

  to je ovima iz Vecernjaka mogao objasniti svaki student ekonomije...ne student, nego svatko onaj koji je uzimao kredit u banci...kakav amaterizam novinara...

 • kum:

  Ti bokca! Znači da onda ja morem napisati na škrneclin \"tristo kuna\" i odnesti u elektru za podmirenje računa.