Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ugovor

Zajam Svjetske banke od 16,5 mil. € za sustav zemljišne administracije

Dalić (1)
Patrik Macek/PIXSELL
18.08.2011.
u 13:20

Projekt će ujedno Hrvatskoj pomoći usvojiti europsku smjernicu INSPIRE, što je zahtjev za sve države članice

Ministrica financija Martina Dalić i voditelj ureda Svjetske banke u Republici Hrvatskoj Hongjoo J. Hahm potpisali su jučer ugovor o zajmu u iznosu od 16,5 milijuna eura za projekt implementacije integriranog sustava zemljišne administracije u RH s ciljem daljnjeg jačanja sustava zemljišne administracije i upravljanja, izvijestila je Svjetska banka.

Projekt implementacije integriranog sustava zemljišne administracije (ILAS) nadovezuje se na uspješno izveden projekt sređivanja zemljišnih knjiga i katastra (Uređena zemlja), kojim se pomoglo Ministarstvu pravosuđa, Državnoj geodetskoj upravi i katastarskim i zemljišnoknjižnim odjelima u uspješnom dovršetku prve faze reforme u području zemljišnih knjiga i katastra, ističe se u priopćenju Svjetske banke.

Druga će faza reformi uz podršku projekta ILAS dodatno ojačati sustave zemljišne administracije, uključujući katastar i gruntovnicu i to kroz unapređenje usluga. Lakši pristup digitaliziranim podacima dodatno će smanjiti troškove poslovanja i dovesti do jačeg rasta s privatnim sektorom na čelu, navode iz Svjetske banke. Nadalje, time će se dovršiti i širenje zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra na razini cijele države, čime će se osigurati cjeloviti podaci, uključujući zemljišnoknjižne i katastarske informacije u jedinstvenoj bazi podataka, a time će takve informacije biti raspoložive građanima, javnom i privatnom sektoru. Projekt će ujedno Hrvatskoj pomoći usvojiti europsku smjernicu INSPIRE, što je zahtjev za sve države članice, navodi se u priopćenju.

Prema zahtjevima smjernice INSPIRE, potrebno je djelotvorno razmjenjivati prostorne podatke kako lokalno tako i prekogranično za potrebe svih javnih vlasti i vlada na području EU. Kako bi se to postiglo, projekt će pomoći u uspostavljanju nacionalne infrastrukture prostornih podataka, čime će se omogućiti provedba inicijativa u okviru e-Uprave i djelotvorno praćenje u području zaštite okoliša. Zajam u iznosu od 16,5 milijuna eura odobrio je odbor izvršnih direktora Svjetske banke 4. kolovoza 2011. na 20 godina s uključenim počekom od četiri godine.

– Do kraja projekta 2015. godine, očekujemo da će javnost i poslovna zajednica brže dobivati usluge i imati pristup informacijama kroz potpuno integrirane digitalne podatke, državne institucije moći će jednostavnije razmjenjivati i pregledavati državne prostorne podatke, što će omogućiti bolje planiranje i prostorni razvoj, praćenje u području zaštite okoliša i upravljanje prirodnim resursima – rekao je Hongjoo J. Hahm.

– Povećana transparentnost i pristup digitalnim katastarskim i zemljišnoknjižnim informacijama nužnost je za funkcioniranje e-Uprave te za druge suvremene usluge koje će hrvatski državljani očekivati s pristupanjem Republike Hrvatske Europskoj uniji – dodao je.

Komentara 29

Avatar Grunf
Grunf
14:07 18.08.2011.

kakve kamate to u biti uopće nije zaduženje to je refinanciranje

RU
rus4
14:22 18.08.2011.

Nije šija nego vrat...Ove pod hitno treba strpati u zatvor.Samo posuđuju,sad svaki drugi tjedan.Koliko smo već zajmova uzeli za sređivanje knjiga?Još od vremena Vesne Škare Ožbolt... Ostaje nam još zajam za obnovu HŽ,......

Avatar pupoljak
pupoljak
13:48 18.08.2011.

A kolike su kamate na taj zajam?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije