Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Za oglašavanje u hrvatskim medijima lani plaćeno 1,49 milijardi kuna

Prema vrsti komunikacijskih kanala u sveukupnoj investiciji, još uvijek dominira televizija s udjelom od 51 posto, a slijede tisak sa 17 posto i internetsko oglašavanje s 14 posto.
31. srpnja 2017. u 13:13 1 komentara 430 prikaza
Novine
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

HURA Media AdEx (Advertising Expenditure) procjenjuje da je 2016. godine u zakup oglasnog prostora u vodećim hrvatskim medijima ukupno uloženo 1,49 milijardi kuna, što je 2,8 posto više u usporedbi s 2015., što znači da ulaganje u oglašavanje raste treću godinu zaredom, a najveći je dobitnik internet s rastom od 27 posto

internet Istraživanje 91 posto hrvatskih građana vijesti traži na internetu

Hrvatsko udruženje društava za tržišno komuniciranje (HURA) objavilo je u ponedjeljak procjenu ulaganja u oglašavanje u vodećim hrvatskim medijima za 2016. godinu s tim da su primarni izvori za procjenu bili MediaPuls, AGB Nielsen, FINA te medijske agencije HURA-e.   

Prema istraživanju, u oglašavanje na TV postajama lani je investirano 758 milijuna kuna, u tisku 252 milijuna kuna, na internetu 214 milijuna kuna te na radiju 128 milijuna kuna.   

Najveći rast pojedinačnog komunikacijskog kanala od 27 posto zabilježen u internetskom oglašavanju, dok je oglašavanje u tiskovinama i dalje u padu.

Ističe se, naime,  kako je uz nastavak rasta u internetskom oglašavanju i sveukupan rast na razini svih kanala, zabilježen i rast ulaganja u televizijsko oglašavanje (2 posto) i ulaganja u vanjsko oglašavanje (2 posto).

Negativan trend pada ulaganja u oglašavanje u tisku i na radiju prisutan je od 2015. godine, a ove godine zabilježen je pad od 8 posto za tisak te 2 posto za radio.

Prema vrsti komunikacijskih kanala u sveukupnoj investiciji, još uvijek dominira televizija s udjelom od 51 posto, a slijede tisak sa 17 posto i internetsko oglašavanje s 14 posto.

"Nastavak rasta ulaganja u zakup medijskog prostora već treću godinu zaredom potvrđuje da oglašivači prepoznaju nezaobilaznu vrijednost tog segmenta industrije tržišnih komunikacija za svoje poslovanje, koji bilježi oporavak nakon krize iz 2008. i 2009. godine. Vjerujemo da će se takav trend nastaviti u budućnosti i tako doprinijeti razvoju industrije kroz inovacije samih kanala oglašavanja i ponudu novih proizvoda i usluga. Pad ulaganja u zakup medijskog prostora u tiskanim medijima i radiju djelomično objašnjavamo razvojem digitalnih kanala i promjenom navika čitatelja koji sada u većem dijelu sadržaj konzumiraju na online kanalima", istaknuo je član Uprave HURA-e Božidar Abramović.

HURA Media AdEX je procjena zakupa medijskog prostora u primarnim komunikacijskim kanalima: glavnim televizijskim postajama, većim izdavačima tiskovina, radijskim izdavačima, većim dobavljačima vanjskog oglašavanja i internetskim kanalima. Dobiveni iznos odnosi se na procjenu neto investicije u konvencionalno oglašavanje, što ne uključuje razradu kreativne ideje, produkciju i specijalne formate. 

digitalni marketing Sve više izvoze Agencije specijalizirane za digitalni marketing postaju globalne televizor ZASTARIO Televizor više nije uređaj broj jedan za gledanje televizije: Oni su ga svrgnuli s trona mediji MARKETING&MEDIJI Veliko istraživanje: Dominacija interneta u Hrvatskoj sve veća
Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci nosili su tenisice i bili bez jakni
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
  • Avatar Stimy
    Stimy:

    Fol se plaćaju oglasi da bi se u tkzv. ozbiljnim tekstovima reklamiral socijalizam, "region", "ustanci u Srbu", Cebepyne... objavljivali članci na svakoj drugoj strani o dobrim komšijama i pljuvalo po svakom običnom normalnom Hrvatu. Eto, radi toga se plaćaju "oglasi" ... prikaži još!" - sa svrhom "kemijske čistione". Jel tak?