Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog regulacije cijena naftnih derivata Petrol u Hrvatskoj u gubitku

Vlada treba omogućiti održivo poslovanje svih distributera

Blato na Cetini: Tijekom noći opljačkana Petrolova benzinska postaja na odmorištu Mosor
Ivo Cagalj/PIXSELL
30.08.2022.
u 21:12

Integracija Croduxa ide i brže od planiranog, u sustav Petrola integrirano je 65 prodajnih mjesta, a ostalo je još 35

Ljubljanski Petrol d.d. objavio je rezultate poslovanja grupe za prvu polovicu ove godine. U navedenom je razdoblju ostvario EBITDA u visini od 48,6 milijuna eura i neto dobit u visini od 1,3 mil. eura.

Gubitak EBITDA iznosi 14,5 mil. eura u Hrvatskoj gdje su mjere regulacije cijena naftnih derivata na snazi od 7. veljače 2022. Iz Petrola apeliraju na hrvatsku Vladu da dopusti formiranje takvih cijena kod kojih marža dopušta održivo poslovanje. Briefing za novinare održao je Matija Bitenc, član uprave Petrola d.d.

INA će teško sama

– Tražimo diplomatsko rješenje imajući na umu i zaštitu imovine kompanije. Što se hrvatskog tržišta tiče, sadašnje marže koje su najniže u povijesti nisu dovoljne za pokriće troškova. Više od polovine tržišnih subjekata nema rafineriju te smo ovisni o marži. Želimo pozvati Vladu da promijeni važeće regulative, ovakve se situacije inače rješavaju fiskalnim mjerama.

Istina je da neke naftne kompanije imaju ekstraprofite. U Austriji su nadležna tijela provjeravala je li došlo do dogovora trgovaca naftom, zaključeno je da nije, odnosno da su marže ostale na jednakoj razini kao prije rusko-ukrajinske krize, ali su rafinerijske marže porasle tri puta tako da se vidi gdje je problem. Tako se igrače koji nemaju rafinerije izgurava s tržišta. Aktivno tražimo komunikaciju s Vladom Andreja Plenkovića da se nešto promijeni.

Mi nismo ovdje da financiramo ovu krizu, treba pronaći rješenje za sve jer INA će sama teško opskrbiti cijelo tržište. Ovakav model, iako dobar za krajnjeg korisnika, nije održiv – kaže Bitenc, koji podsjeća na to da Petrol u Hrvatskoj ima 2000 zaposlenih, u poslovanje su uložili 200 milijuna eura, a podignuli su prodajnu mrežu na višu razinu.

– Nadamo se da će Vlada prepoznati potrebu donošenja mjera koje pogoduju svima, a ne samo najvećem igraču. Treba nam takav regulatorni okvir uz koji možemo raditi – kaže nam član Uprave Petrola podsjećajući da se energetska tranzicija financira upravo zaradom od nafte. Trenutačno je upitno funkcionira li tržište te je krajnje vrijeme da se donesu neke mjere i na razini Europske komisije kako bi se osigurala likvidnost.

– Zbog porasta cijena pojedine djelatnosti neće se moći održati – kazao je Bitenc. Rekao je da Petrol radi i na diversifikaciji izvora plina među kojima bio mogao biti i LNG terminal na Krku, ako bi tamo bilo slobodnih mjesta.

Integracija brže od plana

– Radimo i alternativne scenarije s partnerima za krajnji slučaj ako ne bude plina. Ne idemo prema energetskoj tranziciji, nego u suprotnom smjeru. Europa sada nema drugog izbora. Energetska politika na razini EU očito nije bila najbolja – govori Matija Bitenc. Integracija Croduxa ide i brže od planiranog, u sustav Petrola integrirano je 65 prodajnih mjesta, a ostalo je još 35.

– Oduševljeni smo ekipom koju smo dobili u Croduxu, pozitivni su, stručni, izuzetno dobro rade. Sve je u Hrvatskoj odlično, osim što nam regulativa ne ide na ruku – rekao je član uprave Petrola.

>> VIDEO 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije