Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GAŠENJE PROIZVODNJE

Vlada ima godinu dana da pokuša spasiti rafineriju Sisak

20.01.2018.
u 12:26

Cijena kompromisa je prihvaćanje gašenja postrojenja FCC i mogući otkaz za 40 radnika.

Rafinerija Sisak dobila je još godinu dana života. Kompromis je to postignut između dva strateška partnera u Ini pa unatoč želji MOL-a da se neprofitabilna rafinerija ugasi, to se neće dogoditi ni u 2018. Dobro informirani izvori upozoravaju da Vlada ima još godinu dana da odluči hoće li otkupljivati dionice Ine ili pronaći novog strateškog partnera za naftnu kompaniju ako želi sačuvati proizvodnju u Sisku jer će je u protivnom MOL u 2019. ugasiti.

Cijena kompromisa je prihvaćanje gašenja postrojenja FCC i mogući otkaz za 40 radnika. Sisačka rafinerija u idućoj će godini proizvoditi manje motornih benzina, a više dizel goriva, a češća će biti izmjena poluproizvoda između Siska i Rijeke. Taj se model na tragu preporuka proizašlih iz Deloitteove analize.


– Osigurat će se bolja iskoristivost postrojenja za konverziju u obje rafinerije. Deloitteova analiza, kao i sve dosadašnje, pokazala je kako je konverzija Rafinerije nafte Sisak u logistički centar ekonomski najisplativije rješenje čijom bi se provedbom realiziralo 93 milijuna dolara novčanog tijeka u sljedeće tri godine u usporedbi sa sadašnjim načinom rada rafinerije – priopćili su iz Ine.

Prerada sirove nafte nastavila bi se u blokovima, dok bi sekundarna postrojenja radila kontinuirano, bez obustava, što dosad nije bio slučaj. Gašenje FCC-a, upozoravaju izvori, nije laka odluka jer je taj pogon srce rafinerije, ali je žrtva koja se morala učiniti da bi se dobilo na vremenu.

Uprava još mora donijeti odluku o radnicima koje će Ina nastojati preraspodijeliti na otvorene pozicije unutar kompanije u skladu s poslovnim potrebama i kvalifikacijama radnika. Ako im ne nađu zamjenska radna mjesta ti će ljudi dobiti otpremninu u iznosu značajno višem od hrvatskog prosjeka.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Cokolinda
Cokolinda
14:18 20.01.2018.

sad ce hdz rafineriju prodat Madjarskoj...

KR
Krotila
12:49 20.01.2018.

rafinerija Sisak ne smije se ugasiti

AN
antonelić
13:07 20.01.2018.

rafinerija sisak ne smije se ugasiti dok nas vodi trilaterala u bolju budućnost ... zar će hrski čoek završiti na cesti i biti zbrinut branjem boca po kontejnerima ? ... nismo se za to borili , reče anemija ! ... neka rafineriju sisak gase kukurikavci , domeće klim.gl.va min. dalić !... stvorili smo suficit iako smo u deficitu , paradoksalno javlja pinokio z.m. !... dignimo glas protiv tuđina , ( kao onomad protiv ugarske krune ) , koji jaše na našim resursima i podkusuruje naše izdajnike ( dr.ivo ) koji su u početku bili dobri ... živijo naš adeze , živilo blagostanje !...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije