Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska ipak uplatila MOL-u 14,5 milijuna eura za izgubljenu arbitražu

Mađarska kompanija tužila je Hrvatsku na sudu u Washingtonu i traži da se arbitražna presuda iz Švicarske prizna kao da je donesena na američkom sudu
13. siječnja 2018. u 13:11 94 komentara 8362 prikaza
Andrej Plenković i Viktor Orban
Foto: Vlada RH
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatska je uplatila MOL-u 14,5 milijuna eura (oko 108 milijuna kuna) za izgubljenu arbitražu prema pravilima Komisije UN-a za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi.

Mađari su Hernadija i MOL proglasili nacionalnim interesom, odbili pružiti pravnu pomoć i obustavili istragu PRAVOSUDNE KONTROVERZE Za naše suce mito MOL-a dokazano, a za arbitre, po blažim kriterijima – nije

Odluka arbitražnog vijeća po kojoj je Hrvatska izgubila od mađarske kompanije jer su arbitri zaključili da Hrvatska, koja je i pokrenula spor 2014., nije dokazala tok novca te je tako pala teza da je Ivo Sanader primio mito od šefa MOL-a Zsolta Hernádija u zamjenu za predaju upravljačkih prava u Ini donesena je na samom kraju 2016. i otad mađarska strana pritišće Hrvatsku da plati troškove koje je odredio sud.

Troškovi zastupanja

Kako pokazuju dokumenti koje posjedujemo, MOL je krajem prošle godine podnio novu tužbu protiv Hrvatske na američkom Okružnom sudu u Washingtonu, tražeći od Amerikanaca da priznaju arbitražnu presudu iz Ženeve kao da je donesena na nekom od američkih sudova te u njoj apostrofirao da Hrvatska izbjegava plaćanje troškova. Arbitražni je sud u Ženevi u odluci od 23. prosinca 2016. naložio da Hrvatska MOL-u mora za troškove pravnog zastupanja platiti 2,416.392 eura, 4,713.724 dolara, 2,262.626 funti te 191.032 švicarskih franaka. Troškovi MOL-ovih stručnjaka i vještaka stoje 180.352 eura, 1,461.435 dolara te 1,624.445 funti. Za MOL-ove svjedoke Hrvatska mora platiti 428.925 eura. Za ostale troškove mađarske kompanije 176.140 eura, 265.050 dolara, 99.019 funti i 380.192 forinti.

Također, Mađari u novoj tužbi iznose da je Hrvatska pokušavala anulirati odluku arbitraže, podnoseći takav zahtjev na sudu u Švicarskoj. Inače, riječ je o drugom postupku koji traje u SAD-u – pred Međunarodnim sudom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu još traje arbitražni postupak koji je mađarski MOL pokrenuo protiv Hrvatske. Nova tužba, ovoga puta građanska parnica, podnesena je 6. studenoga prošle godine, o čemu je službenim dopisom obaviješteno i hrvatsko Ministarstvo gospodarstva. Slučaj na američkom sudu dodijeljen je sutkinji Ketanji Brown Jackson, koja je početkom 2016. bila razmatrana kao kandidatkinja za upražnjeno mjesto na američkom Vrhovnom sudu. U originalnom tekstu te tužbe stoji kako su MOL-ovi pravni zastupnici dva puta kontaktirali hrvatske kolege sa zahtjevom da Hrvatska izvrši obvezu i plati troškove, prvi put 29. prosinca 2016, te potom 20. lipnja 2017.

No u dopunjenoj tužbi, MOL-ovi zastupnici pojasnili su kako je 21. studenoga, nakon što je MOL podnio tužbu u ovom slučaju, Hrvatska u pet odvojenih tranši uplatila MOL-u potraživanja. Hrvatska je, piše, uplatila 6,440.210 američkih dolara, 3,986.091 britanskih funti, 4,501.063 eura, 380.192 mađarskih forinti te 191.032 švicarskih franaka. Preračunato, Hrvatska je MOL-u tako uplatila oko 14,5 milijuna eura, odnosno 108 milijuna kuna.

Kamate rastu svaki dan

Time je Hrvatska, kaže se u tekstu, zadovoljila osnovnu obvezu uplate, ali nije zadovoljila obvezu plaćanja kamata, kako propisuje odluka arbitražnog vijeća. Naime, prema odluci arbitražnog vijeća, troškovi se moraju platiti odmah po primitku odluke. Kamate rastu svakim danom, o čemu je Hrvatska više puta obaviještena, kaže se, ali se ne specificira koliko one iznose. Za usporedbu o visini troškova, provedba dvojih izbora, prijevremenih parlamentarnih i prijevremenih lokalnih, državu je 2016. stajala nešto manje od 110 milijuna kuna. Hrvatska mora platiti i troškove suda, kao i svoje troškove te troškove žalbe na švicarskom sudu za poništenje arbitraže – 200 tisuća švicarskih franaka sudskih troškova, i 250 tisuća franaka troškova druge strane.

Pogledajte i što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Andrej Plenković i Viktor Orban
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
Andrej Plenković Tjedni pregled: Toni Ivanišević Nevjerojatno koliko se ljudi upecalo na priču da će nam vratiti Inu Andrej Plenković Korjenite reforme Plenković otkrio prve poteze Vlade u 2018. godini! Andrej Plenković i Viktor Orban Otkup dionica Plenković se sastao s Orbanom: 'Mađarska je spremna na pravičan dogovor'
DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  Super, jel se bude tko spričal Karamarku i priupital trolove jel buju kaj priložili za odštetu ???

 • stefj:

  Kako se to misli IPAK uplatila? Pa izgubila je na sudu i mora platiti, jednostavno... Kada je u novinama izašla informacija da smo izgubili arbitražu, paralelno s time je išla serija tekstova o "herojstvu" Bože Petrova i Mosta, koji su ... prikaži još! spriječili dogovor s MOLom i veliki su krivci za ovo. Baš me zanima da li će i danas biti isto...

 • droza:

  Ne znam zbog čega novinari u RH uopće ne propitkuju političke aktere u zemlji koji su izravno odgovorni za ovaj promašaj. Pritom mislim na one koji su poradi prikupljanja jeftinih političkih bodova pokrenuli ovu arbitražu, a zatim i na one ... prikaži još! koji su iz istih, prizemnih razloga, ustrajali na arbitraži, unatoč dobronamjernim upozorenjima kako se na vrijeme trebamo povući iz toga postupka. Mislim da svi znamo o kome se radi.