Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Potrošač

Uvesti euro, da ili ne? 'Nakon uvođenja eura kamate na kredite će pasti'

Neformalno smo suverenitet ionako odavno izgubili. Puno je više prednosti nego mana uvođenja eura
06. srpnja 2017. u 07:50 38 komentara 7181 prikaza
euro novac valuta
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

 – Građanima se govori da idu u kunske kredite, govori se i o fiksiranju kamate, ako je moguće do kraja otplate kredita. Imamo dva scenarija: govorimo o uvođenju eura, a tisuće građana i firmi jure eurske kredite pretvoriti u kunske i još ih fiksirati, dok istodobno osim depozita i obratnih repo aukcija nemamo drugih izvora u kunama i cijena je određena cijenom štednje. Posljedica je da su kunski krediti skuplji od eurskih. Ako bismo kunske konvertirali, poskupjeli bi. A onda se za, recimo, sedam godina uvodi euro i nestaje valutni rizik, a oni su prešli u skuplji oblik kreditiranja jer ih je netko nagovorio – analizirao je direktor HUB-a Zdenko Adrović izbor valute kredita u kontekstu uvođenja eura na raspravi Euro: da ili ne? u organizaciji Ekonomskog laba. Iako je prezentirana kao prikaz suprotstavljenih argumenata, sudionici okruglog stola imali su više-manje ujednačen stav u prilog eura.

Boris Vujčić Guverner HNB-a Vujčić otkrio kada počinje postupak uvođenja eura

U službi moćnih zemalja

– Sve zemlje s manje od 10 milijuna stanovnika ili su brzo uvodile euro ili imaju tečaj usko vezan uz euro. Veće države vode slobodniju politiku tečaja koja pogoduje izvoznicima u recesiji, ali o rezultatima takvih politika nema suglasja struke. I protivnici i zagovornici uvođenja eura smatraju da je to dobro za gospodarski rast – istaknuo je ekonomski analitičar Velimir Šonje te nabrojio i argumente protiv eura: gubi se mogućnost spuštanja vrijednosti valute kao odgovora na krizu, a monetarna politika više nije u službi naše ekonomije nego ekonomije moćnijih država, članstvo u EMU je skupo, a moguć je i raspad eurozone... – Neformalno smo suverenitet odavno izgubili. Puno je više prednosti uvođenja eura. Osim tečajem, monetarna politika može se voditi i na druge načine: izvoznici su predlagali da HNB odobrava kredite po nultoj kamatnoj stopi da se kompenziraju učinci tečaja – kaže Marijana Ivanov, profesorica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu te dodaje da u ovoj zemlji želja za deeurizacijom nikad nije postojala.

Gubitak banaka milijarda kn

Adrović ističe i da bi prelaskom na euro banke izgubile oko milijardu kuna godišnje, koliko zarađuju trgovanjem valutama. No, dugoročno bi im posljedično smanjenje regulatornog troška povećalo konkurentnost i stvorilo uvjete za pad marži i kamatnih stopa, od čega bi građani profitirali. – Meni se uvođenje eura čini logičnim, imamo ga čak i dosta u gotovini u optjecaju. Ali ako ga nećemo uvesti, uzmimo stvar u svoje ruke i vodimo stvarno autonomniju monetarnu politiku. Ne možemo dozvoliti toliko i kredita i štednje u eurima, ako ga ne uvodimo! – komentirala je Marina Tkalec, znanstvena suradnica s Ekonomskog instituta. Glavni savjetnik u sektoru istraživanja HNB-a Maroje Lang potvrdio je najavu guvernera Borisa Vujčića da će HNB uskoro dovršiti analize o uvođenju eura i svoju strategiju javnosti predstaviti najesen. – Hrvatska se obvezala uvesti euro, ali s ispunjenjem uvjeta može se „igrati“ i odugovlačiti do postizanja konsenzusa ako se to želi. Najveći strah ljudi vezan je uz rast cijena i pad standarda, no oko 52% građana podržava uvođenje eura – zaključio je Lang.     

NIŽE STOPE Kamate na kredite opet padaju i još bi trebale. Manje rate od kolovoza euro, novac James K. Galbraith Američki ekonomist otkrio kada bi Hrvatska trebala uvesti euro Boris Vujčić 5 UVJETA ISPUNJENO Euro bismo mogli uvesti 2022., oko 60 % Hrvata želi u eurozonu
Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
  • gunny01:

    Zanimljiva uvodna rečenica, prvi put javno obznanjeno da smo odavno izgubili suverenitet!

  • Antiflašist:

    Uvođenje eura biti ce svakako nova pljacka, pitajte malo talijane, preko noci je sve poskupilo 30-35 posto, u ovom trenutku talijani bi debelom vecinom vratili liru (kad bi im elita to dopustila naravno).

  • robil:

    Sve južne zemlje su propale nakon uvođenja eura. Italija,Portugal,Grčka i Španjolska. Zašto bi nama bilo drukčije. Sve cijene idu gore a plaća ostaje ista osim "eliti" koja će sebi dignut.