Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIŽE STOPE

Kamate na kredite opet padaju i još bi trebale. Manje rate od kolovoza

Dalibor Urukalović/PD/PIXSELL
25.05.2017.
u 07:00

Niže rate u kolovozu. HPB će kamate na kredite uz valutnu klauzulu sniziti 0,55, a u kunama 0,25 postotnih poena

Pred nama je novi pad kamata! Nacionalna referentna stopa, NRS, ponovo je smanjena, u prosjeku od 0,09 do 0,13 postotnih bodova za kune i od 0,13 do 0,20 postotnih bodova za eure u odnosu na prethodno tromjesečje. Za korisnike kredita čija je kamatna stopa vezana uz NRS, to je dobra vijest: banke će uskoro početi objavljivati spuštanje kamata, a nižu će kamatu početi primjenjivati na anuitete koji dospijevaju u kolovozu.

HPB će, primjerice, kamate na kredite uz valutnu klauzulu sniziti za 0,55, a na kredite u kunama za 0,25 postotnih poena. Kako najavljuju iz Hrvatske udruge banaka, u sljedećim tromjesečjima postoji prostor za novi pad kamata jer je NRS ovisan o kretanju kamatnih stopa koje hrvatske banke plaćaju na depozite fizičkih i pravnih osoba, koje su povijesno najniže, a ne ovise izravno o inozemnim referentnim stopama, primjerice euriboru čiji se rast očekuje uskoro, nakon što Europska središnja banka poveća svoju referentnu kamatu.

Dosad je 12-mjesečni NRS pao čak 17 puta. Trend pada kamata s jedne strane djeluje, kako bi makroekonomisti rekli, “protuciklički” na najave guvernera HNB-a Borisa Vujčića koji bankama namjerava preporučiti “fiksiranje” kamata u kreditima s promjenjivom stopom kako bi se eliminirao kamatni rizik zbog očekivanog rasta euribora. No klijenti se teško odlučuju na poskupljenje kredita koje bi troškovi “fiksiranja” kamate definitivno donijeli u okruženju u kojem kamatne stope još padaju. Rast euribora i udar na dužnike čiji je promjenjivi dio kamate vezan uza nj očekuje se 2018., no mogu se očekivati i druga dva trenda: jedan je smanjenje rizika države i poboljšanje rejtinga, a drugi daljnje zaoštravanje konkurentske borbe za klijente na bankarskom tržištu. Koliko će takva kretanja uspjeti anulirati rast euribora možemo samo špekulirati, no ono što je sigurno – za kredite u otplati prednosti refinanciranja s nižom kamatom mogu ostvariti samo klijenti s dobrom kreditnom sposobnošću.

Komentara 6

PH
Petarstijena-HR
09:07 25.05.2017.

Kamate na štednju/depozite u EUR 0,5%, kunsku štednju/depozite 1%, a kamate na EUR stambene kredite 5-5,5%, a na kunske kredite 6%.Banke i dalje pljačkaju građane-kamate na stambene kredite u ovakvim uvjetima na svjetskim financijskim tržištima ne bi smjele biti više od 3-3,5%, sve ostalo je pljačkanje građana.Onaj tko nije uzeo stambeni kredit do sada, savjet mu je da ga i ne uzima, jer će banci kupiti još 2 stana, najbolje je biti podstanar i štedit, 15-20.god, jer višestruko se isplati, a višak ušteđenog novca uložiti za stae dane za putovanje i u mirovinske fondove...Kupovina stanova i nekretnina u Hrvatskoj putem kredita je čisti gubitak i isisavanje novca građana.banke i dalje pljačkaju, nitko ih ne regulira...

LA
larala
10:16 25.05.2017.

to nije pad kamata vec mazanje ociju javnosti....pokušaj navlacenja ljudi da dignu kredit kako bi banke mogle dici kamate....sve vec viđeno

Avatar TAJSAM
TAJSAM
16:03 25.05.2017.

Baš sam putem interneta dobio ponudu poznate banke banke za ne namjetnim kreditom i kamatom od 8.75 % . Ne znam gdje su te normalne kamate iako do dana današnjeg nikad nisam kasnio niti kune kojem sam otplačivao kredite ii to već 20 godina. To su navlakuše da se samo zaduživamo i prepustimo Lijepu našu ovim bankarima. Pozdrav dobrim ljudima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije