Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tvrtka Solvis

Uspješna priča o najvećem domaćem proizvođaču solarnih panela

Tvrtka Solvis
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
1/2
24.01.2020.
u 16:00

Povećanjem razvoja novih proizvoda koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja, varaždinski Solvis je potvrdio svoju reputaciju kao ekspert za izradu ćelijskih modula

Tvrtka Solvis više od 10 godina uspješno posluje na domaćem i svjetskom tržištu plasirajući svoje solarne panele i tehnologiju. Priča o Solvisu je priča o uspjehu, jedini su hrvatski proizvođač fotonaponskih modula, a više puta su se našli na listi 1000 tvrtki koje inspiriraju Europu. Uz to, skoro svu proizvodnju izvoze jer su vrlo traženi u svijetu, od bliže nam Europe pa sve do Bliskog istoka.

Osim proizvodnje, Solvis je prepoznao potencijale za ulaganje pa je tako i prvi izravni ulagač u novoj investicijskoj rundi u solinsku tvrtku Include Ivana Mrvoša. Include i Solvis suradnju su započeli 2015. godine, kada su dizajnirali specijalni fotonaponski modul koji je bio namijenjen Steora pametnim klupama, a danas je na tisuće hrvatskih fotonaponskih modula instalirano u hrvatskim pametnim klupama na globalnom tržištu.

Od solarnih ćelija do nanotehnologije

Tvrtka koja danas želi napredovati mora stalno ulagati u najnoviju tehnologiju i angažirati visokokvalificirane stručnjake kako bi osigurala daljnji rast i razvoj tvrtke te novih proizvoda. Tako su u Solvisu projektom „Unaprjeđenje solarnih ćelija i modula kroz istraživanje i razvoj“ u suradnji s Institutom Ruđer Bošković omogućili generiranje novih znanja u području fotonike, te primjenu znanja znanstveno-istraživačkih institucija u industriji. Opći cilj projekta je povećati inovacijski potencijal hrvatskog gospodarstva na području fotonike razvojem industrije solarnih ćelija. Ukupna vrijednost projekta iznosi 14.454.053,01 kn, a uz pomoć HAMAG-BICRO-a iznos dodijeljene potpore iznosio je 8.562.570,43 kn.

Direktor tvrtke Solvis Stjepan Talan
Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

Cijeli projekt je usklađen sa Strategijom Europa 2020., u kojoj su izloženi krovni strateški ciljevi Europske unije: pametan, održiv i uključiv rast. Jedan od ciljeva navedene Strategije s kojim je projekt blisko usklađen je smanjenje emisije stakleničkih plinova za minimalno 20% u odnosu na razine iz 1990. godine te povećanje udjela obnovljivih izvora energije u konačnoj potrošnji na 20%. Solarna energija, kao nepresušan i čisti, „zeleni“ izvor, igra veliku ulogu u smanjenju emisije plinova i pridonijet će direktno povećanju udjela obnovljivih izvora. Projekt je također usklađen sa Strategijom energetskog razvoja RH gdje se konstantno ističe potreba da su obnovljivi izvor energije upravo domaći izvori energije i njihovo korištenje je sredstvo smanjivanja uvozne ovisnosti te poticaj razvoju domaće proizvodnje energetske opreme i usluga.

Fotonika predstavlja važnu komponentu unutar Strategije pametne specijalizacije RH (S3) jer kroz ovo područje postoji značajna mogućnost i namjera bitno doprinijeti globalnim izazovima koji trebaju sigurnu, čistu i učinkovitu energiju. Proizvod Unaprijeđeni modul (Tandem modul) u svrhu kojeg se razvija nova vrsta solarne ćelije, Tandem ćelija, uvelike pridonosi ovoj potrebi i razvija mogućnost njezina ispunjenja te, kao rezultat, stvara osnovu za daljnji razvoj industrije solarnih ćelija u RH. Ovim proizvodima utjecat će se na globalnu industriju solarne fotovoltaične opreme, industriju solarnih ćelija u RH (trenutno u začetku) i ukupno povećanje inovacijskog potencijala RH.

Sadržaj omogućio HAMAG-BICRO

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije