Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Dobavljači glasali protiv refinanciranja

Fabris Peruško podsjetio je kako su priznali dobavljačima dug od 17,5 milijuna eura prema dobavljačima priznali i kako nagodba ni na koji način ne predviđa dinamiku plaćanja tog duga.
04. rujna 2019. u 18:00 5 komentara 504 prikaza
Fortenova
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Do posljednjih minuta uoči glasanja privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora o davanju odobrenja za jamstva za potrebe refinanciranja, dobavljači su čekali odgovor na svoje zahtjeve upućene upravi Fortenove.

Darko Horvat PREGOVORI S DOBAVLJAČIMA Ministar Horvat: 'Ako dovedemo u pitanje likvidnost Fortenove, nagodba pada u vodu'

U posljednjem kompromisnom prijedlogu tražili su da im se isplati 50 posto graničnog duga za tekuću godinu, kao i da im se jamči isplata najmanje 50 posto graničnog duga u idućim godinama, pri čemu taj iznos neće biti veći od 10 milijuna eura godišnje, kako bi se zaštitila likvidnost tvrtke u iduće tri godine.

Refinanciranje ugovoreno

Dobili su pak odbijenicu jer im je uprava Fortenove ponudila samo garanciju za isplatu 50 posto iznosa graničnog duga za tekuću godinu, odnosno 8,75 milijuna eura. S obzirom na to da nisu uvaženi zahtjevi dobavljača, njihovi predstavnici Marica Vidaković i Mate Brlošić, koji sudjeluju u radu PVV-a, glasali su protiv davanja odobrenja za refinanciranje. U PVV-u ima pet članova i većina njih, točnije troje, odnosno predstavnici Sberbanka, domaćih banaka i obvezničara podržali su odobrenje za izdavanje jamstava Agrokoru pa su kreditori dobili jamstva i od Agrokora.

Iako u Fortenovi uvjeravaju da to odobrenje nije bilo ključno za refinanciranje, i vlasnicima i upravi bilo je jako važno dobiti dobavljače na svoju stranu što dokazuje i činjenica da se i Vlada uključila u pregovore poručivši dobavljačima da ništa ne smije ugroziti refinanciranje. Dobavljači su se pak Vladi žalili na lošu komunikaciju i jednostrane odluke i Banski dvori su ih u tom dijelu podržali.

Fabris Peruško i Irena Weber | Autor : Robert Anić/PIXSELL Foto: Robert Anić/PIXSELL

Ugovor s novim kreditorima, HPS Investmentsom i VTB-om već je potpisan, ali da bi transakcija bila i realizirana kreditori su tražili jamstva i od Agrokora, odnosno tvrtki poput Jamnice, Konzuma, Belja..... Te tvrtke nemaju imovine jer je njihova imovina prebačena na Jamnicu plus, Konzum plus i ostale tvrtke u sastavu Fortenove, ali kreditori koji grupi daju 1,2 milijarde eura kredita žele dodatno osiguranje od eventualne pravne nesigurnosti u obliku jamstava na stare tvrtke. Transakcija bi trebala biti i izvršena najkasnije idući tjedan, što je ujedno i posljednji rok za isplatu kreditora iz roll-up aranžmana.

Fortenova ISPLATA DUGA Dobavljači: 'Vjerujemo da ćemo postići dogovor'

Podsjetimo, roll-up koji je 2017. ugovorio bivši povjerenik Agrokora Ante Ramljak na naplatu stiže 10.rujna i do tada 1,06 milijarda eura uvećana za kamatu od 14 posto mora sjesti na račune kreditora među kojima su najveći VTB banka, Knighthead Investments i Zagrebačka banka.

Štiti ih nagodba

Refinanciranje je preduvjet za opstanak Fortenove jer uz otplatu prethodnog aranžmana donosi i rasterećenje kamatnih troškova. Novi kredit ugovoren je uz kamatu od 8,3 posto, što znači da će Fortenova godišnje dugovati 30 milijuna eura manje za kamate nego danas, a u ugovoru je definirano i da će se kamata gotovo prepoloviti ako Fortenova smanji odnos duga i EBITDA-e. Dobavljačima nagodba osigurava isplatu 70 milijuna eura graničnog duga u četiri godine uz uvjet da Konzum plus dobro posluje. Taj se uvjet u prethodnoj godini ispunio pa su s pravom očekivali isplatu 17,5 milijuna eura.

Novi kreditori su, pak, braneći likvidnost tvrtke, u ugovoru ograničili isplate na svega pet milijuna eura ove godine i tu je nastao spor koji se još nije riješio. Dobavljači su se zaštitili ugradivši u nagodbu plasman robe na policama u idućih pet godina.

Pogledajte video

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
 • Avatar HrvatskiNacionalist
  HrvatskiNacionalist:

  Borg je zakuhao kašu zbog koje ce iseliti najmanje pola milijuna Hrvata. Ostale stvari ne treba vise spominjati

 • Mimosvit:

  Znači sad je i formalno. Dobavljači koji predstavljaju dobar dio hrvatske prerađivačke industrije također su nezadovoljni nagodbom. Pa tko je onda zadovoljan? Prije svega novi vlasnici i rollup kreditori, konzultanti i prinudna uprava i još samo Plenković i njegova sljedba, ... prikaži još! koji to stalno naglašavaju. Znači ono što se u hrvatskoj javnosti naziva skupinom Borg.

 • antonelić:

  " ne smijemo dozvoliti da sve padne u vodu " reče nekidam min.gosp.glavat. horvat ... i trkeljao je o nekakvom TRIGERU koji će se implementirati ... ?????? ... e moj narode , doživio si da će te pokrasti ekipa gora ... prikaži još! i od samog sanadera ...