Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

U 2012. tri puta manje osoba financirano za prekvalifikaciju

Obrazovni programi biraju se na osnovi temeljnih analiza potreba za obrazovanjem
23. listopada 2012. u 18:00 1 komentara 658 prikaza
'16.02.2011., Zagreb - U Hrvatskoj je broj nezaposlenih presao 330 000.  Photo: Petar Glebov/PIXSELL'
Foto: 'Petar Glebov/PIXSELL'

HZZ program prekvalifikacije provodi isključivo za deficitarna zanimanja, najčešće traje devet mjeseci, nezaposlena osoba mora imati minimalno srednju školu, a kroz program prekvalifikacije stječe potpuno drugu kvalifikaciju. S obzirom na ograničeni novac zavoda, ali i činjenicu da su iskazi interesa stranka puno veći od mogućnosti financiranja svih zainteresiranih, odabiru se one osobe koje najbolje udovoljavaju postavljenim zahtjevima za obrazovanje ili zapošljavanje, kažu u HZZ-u.

Trošak pokriva Zavod

Dodaju kako za neke obrazovne programe nije potrebna profesionalna selekcija dok je za neke potrebno utvrditi psihofizičke preduvjete uključivanja osobe u određene obrazovne programe. U ovoj je godini plan prekvalifikacija za 390 osoba i to najčešće za zanimanja: vozač, kuhar, mesar, slastičar, konobar, zidar, tesar, plinoinstalater…. Program prekvalifikacije za zanimanje kuhar i konobar traje sedam mjeseci, za vozača motornih vozila šest mjeseci, isto kao i za građevinska zanimanja (tesar, zidar, keramičari). Trošak obrazovne ustanove koja provodi prekvalifikaciju je od četiri do devet tisuća kuna. Zavod i mjesečno isplaćuje polazniku obrazovanja novčanu pomoć u visini neoporezivag iznosa stipendije prema posebnom propisu (trenutačno 1600 kuna), troškove prijevoza i osiguranja prema propisima HZMO-a. Sve vrste obrazovanja, objašnjavaju, imaju teoretski i praktičan dio nastave. Tijekom 2011. godine ukupno je Zavod proveo 17 obrazovnih programa za prekvalifikacije u koje su bile uključene 1074 osobe. Obrazovni programi odabiru se na razini područnih službi, u skladu s temeljitom analizom potreba za obrazovanjem.

Selekcija programa

Analiza se obavlja na temelju više pokazatelja kao što su ponuda radne snage, prijavljena slobodna radna mjesta, prijavljene potrebe poslodavca prema provedenoj Anketi poslodavaca, stopi te brzini zapošljavanja pojedinih zanimanja, broj učenika koji završavaju srednju školu u određenom zanimanju... Nakon definiranja plana obrazovanja, svaka područna služba Zavoda obavlja postupak javne nabave strukovnog obrazovanja na koji se mogu javiti sve obrazovne ustanove koje ispunjavaju tražene uvjete. Putem javnog natječaja odabiru se ustanove koje provode obrazovne programe, a kojima Zavod potpuno pokriva troškove obrazovanja.

Javite nam se! Ostali ste bez posla ili

Javite nam se!

Ostali ste bez posla ili dugo tražite posao? Ne budite pasivni, uzmite stvar “u svoje ruke”! Prekvalificirali ste se? Hobi ste pretvorili u posao? Promijenili ste zanimanje, pokrenuli posao i prilagodili se potrebama tržišta? Ako ste pronašli recept kako pobijediti krizu i recesiju, javite nam se na besplatni telefon za čitatelje: 0800 85 85
Fax:+385 1 6300 676
e-mail: vecernji@vecernji.hr

RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • than:

    Vjerojatno ih ima vise zaposlenih u HZZ-u, nego prekvalificiranih ljudi prosle godine.