Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

Ako tražite posao, ovdje ćete se najbrže zaposliti u Hrvatskoj!

Tijekom prvih šest mjeseci poslodavci su putem portala MojPosao objavili 21.800 oglasa za posao, što je 37 posto više nego u prvom polugodištu prošle godine.
04. srpnja 2017. u 11:08 0 komentara 6566 prikaza
Konobar
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Portal MojPosao u prvoj je polovici ove godine zabilježio veći broj ponuda za posao, gotovo 40 posto više, a u oko 22 tisuće objavljenih oglasa najviše su se tražili konobari, prodavači, kuhari, vozači i programeri.

SLAŽETE LI SE? Poznati kuhar požalio se na cijene na Jadranu: 'Jad i sramota'

Kako su u utorak izvijestili s tog portala, tijekom prvih šest mjeseci poslodavci su putem portala MojPosao objavili 21.800 oglasa za posao, što je 37 posto više nego u prvom polugodištu prošle godine. Najviše oglasa, 24 posto, objavili su poslodavci s područja turizma i ugostiteljstva, 17 posto oglasa odnosilo se na zanimanja s područja trgovine, a 14 posto s područja proizvodnje i zanatskih usluga.

U prvoj polovici ove godine poslodavci su najviše tražili radnike sa srednjom stručnom spremom, koja je bila uvjet u 54 posto objavljenih oglasa, dok se visoka stručna sprema tražila u četvrtini (25 posto) oglasa. 

Pri tome podaci portala MojPosao pokazuju da su se za popunjavanje radnih mjesta, za koja je potrebna srednja stručna sprema, najviše tražili konobari, prodavači, kuhari, vozači i prodajni predstavnici. Među osobama s visokom stručnom spremom najtraženiji su bili programeri, inženjeri građevine i strojarstva, informatičari te diplomirani ekonomisti.

Oglasima u kojima poslodavcima stručna sprema nije bila bitna najčešće su se tražili konobari, programeri, prodavači, kuhari i vozači. U odnosu na prvih šest lanjskih mjeseci najviše je, pak, rastao broj objavljenih oglasa za zanimanja u djelatnostima skladištenja i logistike, skrbi (o djeci, starijima i sl.) te sigurnosti i zaštite, navode s portala MojPosao.

radnici BOLJI ŽIVOT? Tražite posao u Njemačkoj? Evo što vas tamo čeka!

Zanimljivo je pritom da se čak 61 posto svih objavljenih oglasa iz prve polovice 2017. odnosio na rad na neodređeno vrijeme, što je za oko 5 posto više nego lani, dok je broj objavljenih oglasa za rad na određeno istodobno smanjen za oko 3 posto, na 53 posto.

Samo 4 posto oglasa odnosio se na stručno osposobljavanje, a 3 posto na studentske poslove, navode s portala MojPosao, uz napomenu da je za jedno radno mjesto moguće označiti više vrsta zaposlenja.

 Prijave na oglase u padu

I dok ponuda poslodavaca za novim radnicima raste, prosječni broj prijava na oglase na portalu MojPosao je u padu. S portala su objavili podatke za prvih pet mjeseci koji pokazuju da je u odnosu na isto razdoblje lani broj prijava na oglase bio manji 30 posto, a u usporedbi s prvih pet mjeseci 2015. pad iznosi čak 45 posto.

Pri tome najviše pada broj prijava na oglase u deficitarnim zanimanjima pa je, primjerice, za 29 posto pao broj prijava na oglase za poslove u građevinarstvu, za 25 posto je manje prijava za poslove u turizmu i ugostiteljstvu, a za 24 posto u ICT sektoru. Među osobama koje putem portala MojPosao traže posao u prvoj su polovici ove godine prevladavali oni zainteresirani za rad u trgovini (27 posto profila), u administrativnim zanimanjima (19 posto) te u turizmu i ugostiteljstvu (18 posto).

Više od polovice potencijalnih posloprimaca, njih 53 posto, bilo je zainteresirano za stalni posao, odnosno rad na neodređeno vrijeme, njih 30 posto radilo bi i na određeno, dok ih je po 10 posto zainteresirano i za honorarni ili sezonski posao.

Najtraženije, osobe sa srednjom stručnom spremom, čine i najveći dio onih koji traže posao, odnosno 55 posto, dok oni s visokom stručnom spremom čine 15 posto profila na portalu MojPosao. 

Radno iskustvo u gotovo polovici oglasa

Iako je jedan od gorućih problema u Hrvatskoj nezaposlenost mladih, u 45 posto oglasa objavljenih na portalu MojPosao tražilo se da kandidat ima radno iskustvo, iako je takvih oglasa bilo 7 posto manje nego lani. Pritom se u prosjeku tražilo radno iskustvo od 2 godine i dva mjeseca, dva mjeseca kraće nego prošle godine.

Osim radnog iskustva, najviše se tražilo i poznavanje stranih jezika i to u 43 posto oglasa, najviše engleskog, a u 28 posto oglasa od kandidata se očekivalo i poznavanje rada na računalu.

Na ovakva kretanja osvrnuo se i predsjednik Uprave portala MojPosao Igor Žonje koji je, među ostalim, poslodavcima poručio da poboljšaju uvjete rada, ali i zaposle i one koji ne odgovaraju u cijelosti njihovim potrebama pa ih doškoluju. Izvršnoj vlasti poručuje da "poveća kvote za uvoz radnika, kroz HZZ usmjeri nezaposlene na prekvalifikacije, smanji sivu ekonomiju te smanji doprinose na i iz plaće", a posloprimcima da se prilagode tržištu rada i dodatno se educiraju.

Dijana 
Jurasić Mladi odlaze jer ne kane raditi za mizeriju, bez budućnosti Hrvatska nije pronašla recept za zapošljavanje vlastite radne snage, pa su ljudi postali izvozni proizvod NA BURZI KAO 1975. Najmlađa radna snaga u Hrvatskoj: Dugo studiraju, rade na crno ili bježe van Prosječna plaća NOVI RAST Prosječna plaća u Zagrebu za 1000 kuna veća od državne razine

 

Koronavirus u Velikoj Britaniji
ŠTO KAŽU ZVIJEZDE?
Astrologinja koja je predvidjela koronavirus otkriva što nas čeka u idućim mjesecima
Renault Clio LPG
NEOČEKIVANA AVANTURA
Kako je jedan običan Clio završio na neobičnom mjestu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.