Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAŽI POSAO Nenad Bakić: I najveći traže MojPosao i ne zapošljavaju (samo) preko veza

Svi imaju šansu!

man_svi_tx.jpg
import
24.10.2006.
u 13:08

Strategije inovativnosti i uloga te rezultati istraživanja visina plaća hrvatskih menadžera, samo su neke od tema o kojima će se u organizaciji Infoarene i Grupe Selectio, u čijem je sastavu i portal MojPosao, raspravljati na skoroj konferenciji upravljanja ljuskim resursima – petoj Management Areni u Opatiji. Nenad Bakić, direktor Selectia, kaže da će konferencija biti stjecište mnogih menadžera, svjesnih da je kvalitetno upravljanje ljudskim resursima dugoročna prednost organizacija.

VL: I, kolike su plaće hrvatskih menadžera?
BAKIĆ: Kvalitetan HR manager desna je ruka predsjedniku uprave ili važan član uprave, stoga ne čudi da može imati plaću 25.000 do 30.000 kuna neto, iako je najčešća plaća oko 15.000 kuna. Čak i specijalisti s nekoliko godina staža imaju plaće veće od 8000 kuna, što je odlično za struku koja je do prije nekoliko godina bila zanemarena, a što je znakovito – danas te plaće rastu brže od ostalih plaća u Hrvatskoj.

VL: Ovih je dana, u suradnji s USAID-om, završen najveći ovogodišnji seminar Grupe Selectio s temom upravljanja ljudskim resursima u lokalnoj upravi. Kako ga ocjenjujete?
BAKIĆ: To je paradigmatski projekt kojim smo osobito zadovoljni. Naime, za razliku od Hrvatske, u politici napredne zemlje ne koriste riječ “vlast”, nego “uprava” (government), što znači da se, počevši od vlade pa sve do lokalne uprave, ne “vlada”, nego upravlja te vrijede mnoga pravila koja vrijede i u drugim profesionalnim organizacijama. Stoga nam i EU nameće da u procesu pridruživanja svaka organizacija javne uprave s više od 50 zaposlenih mora imati HR managera. Zanimljivo je kako na takvim seminarima u početku prevladava stav “ne možemo implementirati te napredne stvari” u javnoj upravi, a na kraju svi sudionici, osim novih znanja i alata, ponesu i jaka uvjerenja da su promjene moguće.

VL: Portal MojPosao posljednjih se godina nametnuo kao središnje tržište rada. Radnim danom bilježite i 100.000 posjeta. Koliko je nezaposlenih dosad našlo posao zahvaljujući tom portalu?
BAKIĆ: Prema našim istraživanjima, riječ je o 50-ak tisuća ljudi. Naravno, ne tvrdimo da smo mi zaslužni za ta radna mjesta, mi samo pomažemo da se ona lakše popune. No, donijeli smo likvidnost na tržište rada. Danas, upravo zahvaljujući portalu MojPosao, najbolje tvrtke mnogo lakše nalaze zaposlenike, a najbolji radnici najbolja radna mjesta. Gledano i šire društveno – i najveće tvrtke, primjerice Agrokor, Zagrebačka banka, PBZ, T-Mobile i slično, danas zapošljavaju više od portala MojPosao, dakle na otvorenom tržištu rada, a ne (samo) preko veza. Dakle, svi imaju šansu!

VL: Što ga čini različitim ili drukčijim od drugih, sličnih portala?
BAKIĆ: MojPosao je ishodište djelovanja naše poslovne grupe, koja je uz Selectio i Electus danas uvjerljivo vodeći posrednik na tržištu rada. No, on je projekt koji je dodao najviše vrijednosti tržištu rada i cijelom društvu uopće. Mi kažemo da danas MojPosao ima “totalni doseg”, ali naravno i veliku dubinu, koja slijedi iz poznavanja struke i njenih potreba. Ako tražite zaposlenika ili posao, sigurno ćete doći na MojPosao, pa zapravo danas imamo infrastrukturnu ulogu na hrvatskom tržištu rada. To su prepoznale i gotovo sve vodeće hrvatske tvrtke koje radna mjesta više i ne oglašavaju nigdje drugdje jer znaju da je marginalna korist od toga zapravo nikakva. Nema tog tražioca zaposlenja koji neće posjetiti MojPosao.


Budućnost zapošljavanja u internetu

VL: Najavljivali ste širenje i na regiju. Kad krećete?
BAKIĆ: Ubrzan rast trenutačno nas je prikovao za hrvatsko tržište. Stoga ćemo za ekspanziju u regiju još pričekati, makar uložili i koju kunu više, no želimo smanjiti rizik gubitka kvalitete u Hrvatskoj.

VL: Je li budućnost burze rada i zapošljavanja upravo na internetu?
BAKIĆ: Nesumnjivo. I ne samo burze rada nego i prodaje nekretnina, automobila, te u svim drugim društvenim i ekonomskim aktivnostima u kojima je potrebna interakcija te objedinjavanje dosega i bogatstva informacija! Ovoj našoj najavi mnogi će se čuditi i smijati, kao i kad smo pokretali MojPosao, Selectio, Certifikat Poslodavac Partner, KupiProdaj!, 4Kotača, CentarNekretnina, Donacije.info, ali ni do sada nismo griješili.

VL:Ponovno ste među prvih deset poslovnih sitova u svijetu. Kako to komentirate?
BAKIĆ: Beskompromisno ulaganje u kvalitetu i doseg usluga pridonijelo je da se u Hrvatskoj, više nego i u mnogim razvijenijim zemljama, poslodavci služe internetom kao kanalom zapošljavanja; MojPosao doista je središnje mjesto na hrvatskom tržištu rada. Ne znam za zemlju s tako dominantnim igračem kao u nas. Drugdje na većim tržištima vodeće mjesto dijeli nekoliko igrača, pa su stoga relativno manji.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije