Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Stari štediše Ljubljanske banke do sada dobili 54 milijuna eura od predviđenih 235 milijuna

Na izračune se pritužilo više tisuća starih štediša koji su trebali dobiti još 31 milijun eura, ali će zbog žalbenog postupka morati čekati na konačno rješenje.
03. rujna 2016. u 22:50 0 komentara 292 prikaza
Ljubljanska banka
Foto: Anto Magzan/Pixsell

U devet mjeseci otkako je počela primati zahtjeve štediša bivše Ljubljanske banke u Hrvatskoj i BiH za povratom stare devizne štednje iz vremena bivše Jugoslavije, Slovenija im je isplatila ukupno oko 54 milijuna eura, objavio je ured za komunikacije slovenske vlade u priopćenju.

Do sada je ured za sukcesijska pitanja slovenske vlade izdao 4200 informativnih izračuna za štediše Ljubljanske banke u Zagrebu na koje se štediše nisu žalili.

Ljubljanska banka Mogu se podnositi do kraja 2017. Od sutra zahtjevi za povrat stare devizne štednje Ljubljanske banke Ljubljanska banka Vraća se dug Započele isplate starim hrvatskim štedišama Ljubljanske banke

Do sada im je isplaćeno 54 milijuna eura za pravomoćno izdana rješenje, dok se na izračune pritužilo više tisuća starih štediša koji su trebali dobiti još 31 milijun eura, ali će zbog žalbenog postupka morati čekati na konačno rješenje.

Isplata deviznih štediša nekadašnje filijale Ljubljanske banke u Sarajevu još nije počela jer treba pričekati da se izvrši skeniranje dijela dokumentacije banke koja se nalazi u Banjoj Luci. Skeniranje u Sarajevu završeno je prošlog mjeseca i postoji mogućnost da isplate počnu do kraja godine, objavio je ured za komunikacije slovenske vlade.

Odluku o vraćanju nekoć spornih depozita za koje je Ljubljana tvrdila da ih valja rješavati u sklopu sukcesije nekadašnje države slovenska vlada donijela je temeljem zakona prije dvije godine, nakon što je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu utvrdio da je država kao osnivač i vlasnik te banke odgovorna za povrat sredstava na isti način kako je to učinila prije dvadesetak godina za štediše u Sloveniji.

Prema izračunima slovenske vlade, oko 230.000 štediša Ljubljanske banke u Hrvatskoj i Sloveniji trebali bi ukupno dobiti 258 milijuna eura, a dug bi trebao biti podmiren u roku od dvije godine, ako uz zahtjev podnesu sve potrebne dokumente koji se u Ljubljani verificiraju.

Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.