Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Soros udvostručio imovinu u zlatu, Paulson ga slijedi


Tijekom godine središnje banke kupit će 500 tona zlata za riznice
20. kolovoza 2012. u 12:00 1 komentara 220 prikaza
zlato
Foto: Davor Višnjić/Pixsell

Trgovci zlatom agresivno su povećali promet u zadnjih šest tjedana jer su se ljubiteljima plemenitog metala priključili i milijarderi John Paulson i George Soros. Znak je to nervoze na tržištima koje očekuje novo proklizavanje u recesiju pa se, prema podacima s tržišta, zalihe zlatnih poluga gomilaju do rekordnih razina. Zato većina analitičara očekuje da će u idućih nekoliko tjedana cijena zlata rasti.

Unca 2000 dolara

Paulson je povećao svoj udio u SPDR Gold Trust, najprodavanijem fondu, za 26 posto tijekom drugog kvartala godine, a Soros je nakupovao toliko zlata da je udvostručio imovinu nad tim metalom. Tako sada Paulson u SPRD-u ima 21,8 milijuna dionica, a Soros je povisio svoj udio na 884.400 dionica. Inače, cijena zlata drži se oko 1619 dolara po unci na američkim tržištima, što je pokazatelj stabilnosti, ali i znak da je vrijeme malo oštrije korekcije za nama te da dolazi vrijeme ubrzanijeg rasta. Podsjetimo, mnogi su analitičari prizivali cijenu veću od 2000 dolara po unci, i to do kraja 2012.

Prodaja zlatnih poluga i novčića u Europi je porasla 15 posto od travnja do lipnja. Potražnja za zlatom u Europi narasla je na 77,6 tona u zadnjem tromjesečju. O tome koliko se zlato traži najbolje pokazuje da su ulagači u jednom danu kupili rekordnih 2,4173 tone zlata. Cijena zlata od početka godine narasla je 3,3 posto, na spomenutih 1619 dolara po unci. To je sada već jedanaesta godina rasta cijene zlata zaredom. Prosječna cijena zlata tijekom godine bila je 1642 dolara po unci, što je rekord iako je zlato palo za 16 posto u odnosu na vrijednost iz rujna. Jedan dio ove velike potražnje stvaraju države, odnosno njihove središnje banke, koje će ove godine stvoriti rezerve od 500 tona zlata.

Kina usporava

Usporavanje prodaje u Kini moglo bi se protegnuti i na idući kvartal zbog inflacije industrijske proizvodnje koja je podbacila u odnosu na prognoze. Očekuje se da će potražnja za dijamantima i nakitom u Aziji narasti u drugoj polovici godine, kada je sezona vjenčanja. Uvoz zlata u Indiju pao je 56 posto u odnosu na drugi kvartal 2011., kada je Indija bila najveći uvoznik plemenite kovine. Uvezla je samo 131 tonu zlata. Zbog manje ponude lokalne cijene zlata zabilježile su rekordne vrijednosti tijekom srpnja.

Zlatna groznica povukla je i milijardere poznate po tome da vole dionice.

Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • velikazmija:

    sad mi je jasno zašto soros pomaže komuniste -- povećao zlato soros ha ha ha --