Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europska komisija

Slovenija na vrhu ljestvice zemalja kojima prijeti kriza nakon krize?

starci
Photos.com
09.03.2010.
u 08:37

Sloveniji prijeti slom mirovinskog sustava jer bi 2035. za održavanje sadašnjeg mirovinskog sustava trebala izdvajati 15 posto BDP-a umjesto sadašnjih 11 posto.

Prema pisanju portala Business Insider, što prenose i drugi slovenski mediji, zbog visokih izdvajanja za mirovine u odnosu na BDP te nepovoljne demografske strukture Slovenija je na samom vrhu ljestvice europskih država kojima prijeti kriza nakon krize.

U izvješću o trendovima starenja stanovništva u EU, koje je izradila Europska komisija, Sloveniji prijeti slom mirovinskog sustava jer bi 2035. za održavanje sadašnjeg mirovinskog sustava trebala izdvajati 15 posto BDP-a umjesto sadašnjih 11 posto. Broj radno aktivnog stanovništva tako bi se dodatno smanjio za 6,6 posto do 2020. godine.

Maks Tajnikar, profesor na ljubljanskom Ekonomskom fakultetu i nekadašnji ministar gospodarstva, kaže, međutim, kako je on i dalje optimist. Od reforme mirovinskog sutava, važnije je, tvrdi, povećati BDP. Ako se sa sadašnjih 35 milijardi eura BDP poveća na 50 milijardi,  ni s isplatom mirovina neće biti problema, objasnio je.

Komentara 4

OB
-obrisani-
09:29 09.03.2010.

Ako njima prijeti slom, sto je onda sa Hrvatskom??? Na ta dva milijunceka stanovnika imaju 35 milijardi eura BDP-a, pa u usporedbi sa HR su onda \"Pariz u noci\" (naravno samo u uzoj okolini)!

Avatar sebastian
sebastian
13:27 09.03.2010.

Sta vi stalno pisete o drugim zemljama, piste vi o propaloj Hrvatskoj, kako ovdje ljudi prezivljavaju, i kako seo vdje narod vara !!!

JA
jankoprekobrda
18:57 09.03.2010.

Zar i Slovenici imaju svoga Sanadera, Polanceca, Skegru, Gregorica, generala Zagorca i ekipu koja krade a drugima nedade ili su se preracunali. Znamo izvor nasih Hrvatskih problema da vratimo ono sto su nasi pokrali i zamracili mi biso lako vratilii sav inozemni dug i jos bi bare dva puta toliko ostalo, ali nemamo ni znanja ni volje u vladjucem HDZ-u (DORH-u USKOK-u i...) da to izvedemo i sprovedemo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije